Ухљеби у дипломатији брука за Бањалуку и Републику Српску

Покретање иницијативе о усвајању Резолуције у Сребреници, као и други ранији потези актуелног сталног представника БиХ при УН, Златка Лагумџије, у домаћој јавности покренули су питање умјешности и знања представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ око тога како се води спољна политика.

Република Српска 29.04.2024 | 20:05
Ухљеби у дипломатији брука за Бањалуку и Републику Српску

Недуго након што је послије општих избора у БиХ 2022. године формирана власт коју чине СНСД, ХДЗ и тзв. бошњачка „Тројка“, у јавности се повела озбиљна дискусија око тога ко је све из Републике Српске и Федерације БиХ постављен на најважније дипломатске позиције у свијету.

Српскаинфо је тада, подсјећамо, објавио да је новоизабрани бошњачки члан Предсједништва БиХ, Денис Бећировић, за амбасадоре БиХ предложио бројне „провјерене“ кадрове који су и раније у свијету заступали искључиво бошњачке политичке ставове и интересе.

Тако је, између осталог, за шефа сталне мисије БиХ при УН постављен Златко Лагумџија, ратни предсједник Владе тзв. РБиХ, а упозорења бројних бивших истакнутих дипломата и људи са искуством да ће Лагумџија у УН заступати искључиво „сарајевску политику“, потпуно су игнорисана.

Посебно је занимљиво то што је актуелни предсједник Републике Српске и лидер СНСД, Милорад Додик, раније категорично тврдио да СНСД неће подржати именовање Златка Лагумџије, али ни Дамира Арнаута за амбасадоре, јер се, како је тада наводио, ради о људима који „доказано раде против Републике Српске“.

 

Како било, Лагумџија и Арнаут, односно људи који „доказано раде против Републике Српске“, уз благослов СНСД добили су своје амбасадорске позиције, а сада се огорчена јавност у Српској пита и препире око тога како је могуће то да је Лагумџија у Генералној скупштини УН покренуо иницијативу о усвајању резолуције којом би, како се наводи, због догађаја у Сребреници у љето 1995. цијели српски народ требало да понесе етикету „геноцидног“.

Бивши савјетник министра спољних послова БиХ, Саша Чекрлија, тада је, између осталог, упозоравао да се од Лагумџије, који има “огромно дипломатско искуство и веома снажне личне везе са великим бројем свјетских званичника и дипломата”, могу очекивати “снажне иницијативе и различите декларације”, које ће, како је још тада предвиђао, Републици Српској “задавати главобоље”.

Историчар и бивши дипломата Слободан Шоја за Српскаинфо оцјењује да је, за разлику од Федерације БиХ, амбасадорски кадар Републике Српске “веома лош и неефикасан”.

– Дозволите ми, најприје, мали увод. Треба подвући да Златко Лагумџија, али и огромна већина наших амбасадора било које нације, не спада уопште у групу правих дипломата у универзалном смислу ријечи. Истински и врхунски дипломата је само онај ко представља своју земљу као цјелину, ко посједује знање и вјештину на једној страни, а харизму, елоквенцију и креативност на другој страни. Све заједно то даје једног савршеног професионалца – објашњава Шоја за наш портал.

Тврди да су највећи број садашњих амбасадора БиХ “приватна лица у приватном власништву једног од три члана Предсједништва БиХ”, те да они, како каже, углавном раде у интересу партије или особе која их је именовала.

– Они су, заправо, слика наше земље у којој се представници сваког од три народа у односу према иностраном фактору, углавном великим силама, труде да увјере саговорнике да су само они у праву, а они други у криву. То ствара једну и тужну и бесмислену слику о земљи без јединства и без поштовања, земљи у којој се све своди на то да се онај други превари, а не да се с њим нешто заједнички направи. Због тога се налазимо овдје гдје се налазимо, а најновији примјер за то је резолуција о Сребреници у УН – каже Шоја.

Што се тиче Златка Лагумџије, Шоја истиче да се заиста ради о “веома вјештом и утицајном човјеку”, али он, како додаје, сам не би могао ништа урадити.

– Иза резолуције о Сребреници не стоји Лагумџија, већ је ово један од одговора великих сила на Додикову неподношљиву реторику увреда и провокација. На непрестано негирање онога што се догодило у Сребреници добио је одговор из Уједињених нација. Златно дипломатско правило је да је боље ћутати него се истрчавати, а вјештина дипломатије састоји се у томе да се и најжешће поруке могу саопштити на суптилан дипломатски начин. Све што се жели казати, може се казати мудрије и љепше. Порука би била иста – сматра Шоја.

Нарушавање угледа

На наше питање колико је Република Српска, што се тиче искуства и знања кадрова које је слала на позиције амбасадора и конзула, адекватно одговорила на постављање Златка Лагумџије, као и бројних других “прекаљених” дипломата из Сарајева на истакнуте позиције широм свијета, Шоја одговара да би најбоља реакција била именовање својих најбољих кадрова на важна дипломатска мјеста.

– Република Српска нема потребе одговарати или парирати члановима Предсједништва БиХ из Федерације. Она треба, независно од свега, слати своје најбоље кадрове. Уз један или два изузетка, српски амбасадорски кадар је веома лош и неефикасан. Он корист може донијети само себи, а Републици Српској само штету – истиче Шоја.

Открива да му је својевремено, један високи страни дипломата поводом “једног у низу веома лоших српских амбасадорских рјешења”, рекао да је слање лоших кадрова директна увреда земље пријема и да ми, како је навео, тога уопште нисмо свјесни.

– Таквих увреда, нажалост, Република Српска имала је безброј, па се не треба чудити што данас нема никакав углед у свијету. Нисам примијетио да се неко због тога узбудио, а у питању је међународни углед Републике Српске који ће бити респектабилан тек оног дана кад предсједник Републике буде примјер завидних дипломатских манира и кад се амбасадори буду именовали по знању и озбиљности, а не према послушности и приватној повезаности са члановима Предсједништва БиХ – закључује Шоја.

(Српскаинфо) Фото: БН

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Оли

29.04.2024 20:18

Баја је највеће зло за РС🤮💩

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даја

29.04.2024 23:12

Наш амбасадор у Америци тенисер из Приједора који се случајно једном руковао са Трампом у маси људи, сто мозе понекад сваки пролазник. У Бриселу Дјурагић који је ту због Цвијановићке и који немилице путује безвезе по далеким свјетским дестинацијама са њеним неписменим савјетником Петровицем који је на брзину приватну диплому збавио. О каквој ми дипломатији причамо. У Македонији амбасадор Дубички бивши возач камиона са дипломом од Бакића из Градишке. Некад су ту били најписменији кадрови.

Name

Ли,ли,ло

30.04.2024 04:55

Нас Миле он је највеци унистивац Р.Српске и њен пљацкарос ,захвљујуц овцама из Р.С

Name

Ре

30.04.2024 06:16

Тако је. Зар није требао Србин бити министар вањских послова? Да Али је зграда уио и паре вазније

Name

Пробрани

30.04.2024 10:50

Будуци Српски амбасадори су Вулицка, Миланковицка, Кико, Натаса Радуловиц, Бањац, хармоникас Матиц, Мато....

Name

РЕ ДАЈА

30.04.2024 17:23

ЗАТО ЈЕ ДЈУРАГИЦУ ПРИЈЕДОРСКА МАФИЈА КОЈА ЈЕ ПОКРАЛА ИЗБОРЕ КУПИЛА СТАН У БЕОГРАДУ НА ВОДИ. ЦОВЈЕК НИКАД У ЗИВОТУ БАС НИСТА НИЈЕ РАДИО ОСИМ СТО ВИРИ ИЗ ДЕПЕТА МИЛОРАДА ДОДИКА.

Name

Ванземаљац

30.04.2024 22:00

Па мајмунчино ти имаш са њима коалицију,дао си им министарство вањских послова.Ма ти лопове само гледаш своју гузицу и да крадеш паре буџетске.Нетребале ти,скотино.

Name

Дон Кихот

30.04.2024 22:03

Купљене дипломе долазе до изражаја.Па Милокрад добио диплому преко покојног Анте Марковића а иначе то је једна сеоска мазалица и шверцер.

Name

Бањалука

29.04.2024 20:27

Све што каже, то погази и слаже...и тако 15 година, из дана у дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2024 20:37

Јос постави поткованог на функцију.

Name

Велики штрумф

29.04.2024 21:05

Гора од њега је стока која га бира

Name

Приједорчанин М.

29.04.2024 21:05

Кад се гаће скину зна се ŝта следи.

Name

Соколац

29.04.2024 21:11

Људи, гледам у Сокоцу Драгиса Делиц вози ауто са дипломатским таблицама. Туга ко представља РС. Човјек прије рата продавао новине и цигаре на трафици. Данас дипломата. Био кадар ПДП, а задње изборе куповао гласове за Н. Несица и М. Додика. Глас био 50,00 КМ. Шта он може да учини добро за српски народ и РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

30.04.2024 06:44

Драгиша је "конзул" за регију Сокоца. Именован је актом великог Штрумфа.

Name

Ехх

29.04.2024 21:29

Који је то најбољи дипломатски РС кадар? Јел ме засмијавате? Да је за печење, игре прстена из ношебе чарапе, пуцњаве у ваздух и других племенских забава има ту доста штофа..За дипломатију?! Хаха..Сувише је то фино за вас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странац

29.04.2024 21:33

Доведен да унисти РС. Јуцерасњи Интервиеw на ФАЦЕ је резиран, да би се рекло:"види Миле србин", а у сустини предизборна кампања за локале изборе. Доводи РС до банкрота, унистава сколство, здравство и правосудје. Унистава све Елементе који су битни за стабилну дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

29.04.2024 21:44

Па наравно да су брука и срамота. Мозда нису сви али колико их је да не знају сроцити једну реценицу на неком страном језику, камоло водити обицан разговор. А гдје је дипломатски разговор. Али родјо скупио 30ак гласова од родбине па ето фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

29.04.2024 21:48

Текст је одлицан да га могу процитати и крезуби и малоумни...Али ту не треба ниста да цуди, Додику је битно да добије ресоре гдје су паре а бас га брига за спољну политику и остало. А у свој овој прици око резолуције неко од велики србенди има умијесане своје прсте...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћошко

29.04.2024 21:49

Како може овај Шоја било шта да говори? Историчар који ни до данас није успио да докторира, па је добио отказ на Филозофском факултету да би га прво Паравац па онда Радмановић именовао за политичког амбасадора. Откуд он постаде мјерило за дипломатску професију, кад је и сам постао амбасадор без дана искуства? МИП га памти како је у Паризу као амбасадор на репрезентацију купио себи ХиФи уредјај.. Сва Шојина огорченост креће кад није добио стални посао у МИПу, излетио са Филозофског факулета, без породице, ни кучета ни мачета.. И сад хода около и пљује по наруџби за средњу порцију ћевапа.. Биједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Провинцијалац

29.04.2024 22:51

Ако је несто цињеница, потпуно је небитно ко је износи. Да ли би критиковао као непоузданог неког лудака или криминалца или лузера ако казе да је небо плаво, и тврдио да изврце цињенице јер је луд/криминалан/неуспјесан? Ниси покусао побити оно сто је рекао вец покусавас да дискредитујес говорника и мислис да це то истину претворити у лаз. То много говори о треби, а ниста добро. Имас ваљда разум да изанализирас неку изјаву, а не да се ослањас на то да ли је онај ко је изјавио подобан или не? То је Милорадова скола, он је тако истренирао народ да не слуса свој разум вец његове подобне гласнике. Ја не знам ниста о овом цовјеку, нити зелим да знам иста о њему: слусам оно сто је рецено и то узимам у разматрање. Говорник постаје битан фактор само онда када оно сто казе звуци сумњиво или нереално. Имас мозак, користи га.

Name

аналитицар

29.04.2024 21:49

Тако буде кад се води инат политика али су Додику Смит и америцки амбасадор зацепили уста.Ево вец дузе вријеме не смије ни да их спомене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

29.04.2024 22:20

А да није можда вулићка рјешење.Пуна лијепих манира.Она је баш за дипломатије и високе политике .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.04.2024 06:37

Браво

Name

Мирослав

30.04.2024 01:08

Ухљеби у дипломацији, раде за лицни интерес, за лицну промоцију, и типују места где це се ухљебити кад их сутну из дипломације. А доста их је сто их треба сутнути, један од њих је Лагундзија, ето он се ухљеби, као из породицних разлога. Време је да сва три народа имају своје дипломате, то је једино ресење, сто мозе довести до престанка космара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???????????

30.04.2024 06:43

Све оно други криви а оно ми најбољи, и мрзи нас Свак ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

q

30.04.2024 06:46

А ко је Шоја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Оли

30.04.2024 07:12

Именујте Дусанку Мајкиц, Николу Спирицс или Сању Вулиц у дипломатију, па це вас признати цитав свијет. Јос бољи избор би био онај потрцко Несиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АхМ

30.04.2024 09:49

Ниста бРез Вулина

Name

Драган

30.04.2024 07:14

Највећи проблем у БиХ је што се не поштује устав БиХ. Наиме, спољну политику води предсједништво БиХ и све што се тамо усагласи је политика БиХ. Пошто муслимани не поштују БиХ и њен устав искаачу са промуслиманским ставовима и тиме крше устав. Конаковић данас а Бисера Турковић јуче су јавно иступали мусиманске ставове а не ставове БиХ. Такође и чланови Предсједништав БиХ износе своје личне а не ставове БиХ и тиме крше устав. Све у свему лакрдија

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

30.04.2024 07:58

Од рата је највећи број шљама и незналица окренули у политику. Само иде плата, а резултати и не требају. Нико не кажњава. ТО ЈЕ НАИВНИ НАРОД КРИВ. Јадна ли нам Мајка наша. УНИШТИЛИ СМО ГЕНЕРАЦИЈЕ ПОТОМАКА. ЈЕР СУ ПЕНЗИОНЕРИ И БОРЦИ СЕ ОПУСТИЛИ. И НЕЗНАЛИЦА А СВЕ ПРЕПУСТИЛИ. А ОМЛАДИНА У ЕУ ОДЕ. ОНИ ДОБИШЕ НАШУ СПОСОБНУ ДИЈЕЦУ. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

30.04.2024 08:00

Само незналице и нерадници, углавном су у политику окренули. ЗАР ДА ОБРЕНКА ГОЛИЋ РИЈЕШИ ТРГОВСКУ ГОРУ. ШТО МАЊЕ РАДЕ, ВИШЕ ОСТАЈУ НА ДОБРИМ ПЛАТАМА. ФУЈ ПОЛИТИКА СНСД.

ОДГОВОРИТЕ