Тешка одлука: Шта одабрати кућу или стан?

Цијене некретнина у Српкој су у посљедње вријеме постале папрене. Обезбједити кров над главом без велике муке за многе је постало скоро немогуће. Питали смо грађане да ли би прије изабрали стан или кућу и да ли би они, који се одлуче за кућу, прије изабрали класичну или све популарнију монтажну.

Република Српска 28.04.2024 | 22:48
Тешка одлука: Шта одабрати кућу или стан?

“Требало би још једно 3 милиона година.”

Можда вам овакав одговор на питање за колико један обичан човјек може да направи кућу, дјелује као претеривање, али он заправо, метафорички одсликава реалност већине грађана Српске који желе баш тај кров над главом.

Да апсурд буде већи, и тако за наш стандард скупа, кућа је ипак повољнија од новизграђеног стана, који се у Бањалуци не може купити за испод 3000 КМ по квадрату, и то у периферним дијеловима града. Ипак, грађани више купују станове, а они који се ипак одлуче за кућу, све чешће бирају монтажну.

“Јефтинија је, а народ нема пара, имате двориште за дјецу, имате мир и тишину”, кажу они који предност дају кућама.

“Класична је скупља, зато је и боља. Монтажна кућа је само за викендицу”, истичу они који мисле другачије.

Монтажне куће, кажу произвођачи, у старту имају много предности у односу на класичне, које су тренутно немјерљиве.

“За почетак, јефтиније су од 20 до 30 одсто”, каже Миленко Стевановић, власник “Стеко центра” из Бијељине.

“У овом тренутку кад немате радне снаге, то је први и одлучујући фактор. Кад неко прави кућу овдје, потребне су му двије године да је заврши. Ми је завршавамо за мјесец дана и људи могу да се уселе. Други разлог је уштеда енергије. Наше куће су нискоенергетске, тако да не морате да размишљате о угљендиоксиду који је споран”, додаје Стевановић.

Улагање у некретнине је стабилан облик инвестиција, у нашим условима тренутно можда и економски наисплативији. Стан, кућа, земљиште или нешто друго, ствар је личних жеља и могућности, кажу економисти.

“Вјероватно је улагање у станове у тренутној ситуацији најисплативије, поготово улагање у стамбени простор у већим градовима, на добрим локацијама. Тиме имате стабилан извор прихода, ако се такви станови издају, а вриједност станова је стално у порасту. У близини сте инфраструктурних објеката, а лакше се и продају”, сматра економиста проф. др Миленко Станић.

Станић објашњава да се тржиште некретнина полако хлади, али да значајније смањење цијена не треба очекивати бар у наредних годину дана.

“Можда би се, у зависности од глобалне ситуације, озбиљније корекције цијена стамбеног простора могле очекивати након завршетка нових објеката чија градња почиње ове године. Дакле, за двије до три године могло би да дође до корекција цијена и новоизграђених, а самим тим и до спуштања цијена станова који су у завршној фази”, предвиђа Станић.

За шта год да се одлучите, стан или кућу, класичну или монтажну, сад или касније, потребно вам је пуно новца који ријетки од нас имају. Ако се послије свих цјеновних шокова које сте доживјели у последње три године, још питате да ли је то реално, ево одговора:

“Није реално, али шта да радимо? Живимо у таквом времену, морамо се прилагођавати”, поручује једна Бијељинка.

(БН) Фото: БН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

подсјећање

28.04.2024 23:28

Професор др Миленко Станић...кога је Ешдаун смјенио са функције, дословно истјерао из Телекома Српске 2004. Та чистка није била ништа друго него да се Миле Амерички Тенк врати на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.04.2024 07:40

А у цему зиви тај твој,посто је то тема,стан,монтазна или зидана куца?

Name

Хм

29.04.2024 05:30

То је бар лак избор... Ни једно ни друго, само ићи из ове земље , што даље....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.04.2024 08:25

Браво! Одласком одавде, осим бољег економског положаја, добијате кућни ред у којој год згради будете живјели. Ово је хаос.! Бушилица у 23.15, туширање од поноћи са шорањем воде и бацањем ручке, самовласно скидање ручки с прозора (јер неком зими сметају отворени), пушење стубиштем и бацање опушака, пар кућа около стамбене зграде, у којима су чланови почели вјеровати да су станари, па би да се питају ко гдје паркира, ко је коме дошао итд. Све у свему, ко може, нека бјежи из примитивизма. Није све ни у економском.

Name

Јоле2024

29.04.2024 07:53

Сви ови сто мисле о куцама напуцаним средјеним морају схватити да то неце имати ко да им одрзава кад крену кварови. Теско је то сам финансирати а нема мајстора. Стан је опет другације поправити средити. Ко о томе не мисли нек гради куцу па после нек кука како нема мајстора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

29.04.2024 08:06

Сељаци и нерадници воле станове, господа и домаћини воле куће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

29.04.2024 13:46

Кад пукне цијев или мијењате столарију паркет ...мајстор вам треба па били у стану или куци

Name

кило

29.04.2024 08:20

Куца мир и тисина,стан бука али мањи троскови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све исто

29.04.2024 11:26

У њемацкој стан осредњи је 400-500 000 евра у мањем граду.Берлин Минхен итд да не прицам милиони.То му додје 6-7 пута скупље него овде а толико пута плата није веца у Њемацкој и на западу него овде.Знаци некретнине су свугдје скупе и то је тако.Никад није било лако направити куцу или стан обезбједити.Е сад овде код нас има куца напустених и јефтиних на селу колико хоцес али неце народ тј омладина на село.Проблем је сто сви хоце у град и све одмах и они сто имају и могу да приусте стан и они сто не могу.Додју у град плацају кирију подстанари.Без сколе су, без знања заната, евентуално се запосле негде за 1000 марака на безвезном послу и онда кукају како се нема и не мозе а он оставио огромну куцу на селу и земљу ал битно је да је побјегао у град.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

29.04.2024 16:34

Јели то онај миленко сто лупа кутлацама о сто?

ОДГОВОРИТЕ