Потребно је стати на пут страначком запошљавању

Европска комисија је од БиХ затражила да се престане с праксом страначког запошљавања у државној служби, а забринути су и због непостојања поузданих статистичких података о квалитету, стручној спреми и критеријумима како се постављају јавни службеници.

Босна и Херцеговина 28.04.2024 | 13:47
Потребно је стати на пут страначком запошљавању

У свим земљама западног Балкана присутан је проблем страначке контроле над јавним институцијама и предузећима у већинском државном власништву, који се често користе као начин добијања гласова кроз контролу запошљавања и отпуштања, често неквалитетног или недовољно квалификованог кадра.

Дарко Касап, координатор за реформу јавне управе, потврдио је "Независним" да Европска комисија тражи да се зауставе праксе које онемогућавају запошљавање засновано на заслугама и добро функционисање државне службе.

Каже да се то посебно односи на редовно отварање упражњених радних мјеста.

Осим тога, како нам је потврдио, Европска комисија такође тражи организовање запошљавања на основу отворених конкурса за више руководство након истека мандата.

Касап такође наводи да је посебан проблем постојање великог броја вршилаца дужности, посебно у Републици Српској.

Наиме, познато је да оваква постављења често трају дуже од законски предвиђеног рока до када позицију треба да попуни стални кадар, чиме се јавни службеници стављају под додатни притисак, јер никад не знају када могу бити смијењени без образложења. Касап нам је рекао да Европска комисија тражи од Републике Српске и Брчко дистрикта успостављање механизама за прикупљање података о жалбама против запошљавања или отпуштања.

"Биће потребно осигурати правилну примјену државног Закона о слободи приступа информацијама и благовремено усвајање подзаконских аката те успоставити централни портал отворених података и провести проактивно објављивање информација. Такође је потребно измијенити прописе на државном нивоу у погледу успостављања независног и специјализованог механизма надзора, укључујући жалбене поступке за питања слободе приступа информацијама", каже Касап.

Европска комисија, како наводи, препоручује да се израде прописи о слободном приступу информацијама на ентитетском и нивоу Брчко дистрикта, усклађени у цијелој земљи са релевантним европским стандардима и правном стечевином ЕУ, користећи нови СИГМА-ин модел закона о слободном приступу информацијама.

"Потребно је унаприједити управу прилагођену корисницима, усвајањем каталога е-услуга поједностављењем административних поступака усвајањем и примјеном јединствене методологије на државном и ентитетском нивоу за смањење административног оптерец́ења и усвајањем закона о е-потпису, све то до краја ове године", каже нам он.

Прије неколико дана одржан је седми састанак специјалне групе за реформу јавне управе између БиХ и ЕУ, а Касап каже да се од БиХ очекује да интензивира рад на ажурирању Акционог плана за спровођење Стратешког оквира за реформу јавне управе за период 2023-2027, за који је рок јули ове године.

Касап упозорава да је спровођење тренутно важећег Акционог плана у заостатку, а да су институције успјеле испунити тек нешто више од 15 одсто активности.

"Разлог овом малом напретку је већим дијелом посљедица недостатка новца за провођење активности. Имамо више од десет милиона марака у Фонду, али тај новац се не може користити уколико се не донесу одговарајуће одлуке о деблокади Фонда", објашњава он.

Додаје да ЕУ тражи да Савјет министара БиХ и власти на нивоу ентитета и дистрикта финансирања из буџета повећају на најмање десет одсто како би се смањила зависност од донатора за финансирање реформи.

Када је ријеч о регистру државне службе, тражи се не само објављивање броја запослених, него и јасније дефинисање институционалних одговорности.

"Усвајањем задњег Закона о измјенама и допунама Закона о државној служби у институцијама БиХ прописано је успостављање регистра запослених најкасније у року од двије године од дана ступања на снагу овог закона", каже Касап.

Додао је и да ЕУ тражи да БиХ усклади 11 закона о државној служби и стандарде људских потенцијала.

(Независне) Фото: јавнарасправа

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ЗВОРНИК

28.04.2024 14:01

Споменка Стевановић члан ДЕМОСА и посланик. Цијело село Локања општина Зворник запосли на жељезнице РС. Да зло буде веће све дивља уверења, без адекватне школске спреме. Долазе из других колектива, то боже железница државна фирма. Ни један није дошао директно из средње школе. Све политички активисти ветерани. Некада ДНС а сада ДЕМОС. Вођа им је сеоски одборник. Гласај и ето посо на државним јаслама, а струка, знање ма ко то још пита, и кога брига за тим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осматрач

28.04.2024 15:25

Какве будале воде овај ентитет!

Name

Бијељина

28.04.2024 15:25

О свему овом је узалудно прицати док се власт непромијени. Сам премијер Висковиц изјављује да це промијенути закон како би ВД директор могао остати стално у ВД мандату како би их морао слусати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахахахахаха

28.04.2024 15:30

Ахахахахахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душевна храна

28.04.2024 15:32

Квалитетна, стручна, неовисна, објективна и функционална јавна управа која поступа искључиво на основу закона и у интересу грађана не занима уопште наше грађане, јер то није наш национални интерес и наша душевна храна. Ма не може се наш народ патриЈотски бусат у прса позивањем на квалитетну јавну управу. Нас занима глабање јуначких и борбених прича па макар једном дневно јео сламу, а квалитетна јавна управа је за шоњаве цивилизоване народе. Укратко, још мо ми племе и примитиван народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

То

28.04.2024 16:19

Траје вец3 деценије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпд Фоча

28.04.2024 18:13

Па код нас у заводу примљен замјеник директора,ни један једини услов не испуњава.Осим сто је озенио церку Спомека Стојанивица директора сумског газдинства "Маглиц".Који је успут свукао у раван.Запослио Споменко зета.Коме се залити??Само сто даље од овакве земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сунце

28.04.2024 21:19

Времена се мијењају. Није више толико лијепо радити ни у државним јаслама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј

28.04.2024 22:00

Није то запошљавање више интересантно као некада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

29.04.2024 09:11

Треба Народ Власт мијењати. Ови исти, ће по истом курсу.

ОДГОВОРИТЕ