Грчка неће послати Украјини "патриот" или "С-300"

Грчка неће снабдевати Украјину системима противваздушне одбране "Патриот" или ракетама "С-300", изјавио је грчки премијер Киријакос Мицотакис.

Свијет 26.04.2024 | 10:38
Грчка неће послати Украјини "патриот" или "С-300"

Мицотакис је у четвртак за грчку ТВ СКАИ рекао да Грчка неће послати Украјини ни "Патриот" ни "С-300", упркос европским захтевима и критичном недостатку који Украјина има у области противваздушне одбране.

"Грчка је подржала Украјину на различите начине, пружајући одбрамбени материјал. Али смо од првог тренутка рекли да не можемо да се одрекнемо система оружја који су од кључног значаја за наше способности одвраћања. Питали су нас и појаснили смо зашто не можемо то да урадимо", рекао је Мицотакис, а пренео портал Иефимерида.
 Према Мицотакису, слање те опреме Украјини представљало би превелики ризик за грчку ваздушну безбедност.

"Имамо вишак материјала којим можемо подржати Украјину, то смо и учинили и верујем да је то прави избор. И ако можемо да пронађемо још тога, наставићемо то да радимо. Али, системи ПВО су кључни за заштиту грчког ваздушног простора и неће бити послати Украјини", нагласио је Мицотакис.

Грчки медији су објавили 22. априла да Атина планира да пошаље бар један "Патриот" у Украјину, након сугестија Европске уније земљама чланицама да се појача помоћ у области противваздушне одбране Кијеву.

(Тањуг) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Xx

26.04.2024 11:39

Браћа Грци су мирољубив и праведан народ. Много су помогли Србима за вријеме рата. Нико није помагао тако великодушно као они. Свака им част и хвала за све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али су зато

26.04.2024 14:54

"браћа" Руси помагали Хрвате. Можда ми ипак нисмо били на правој страни историје тада, као ни Русија сада, што је сасвим сигурно

Name

Ха Ха

26.04.2024 16:09

Грчка је у НАТО-у, а у свом посједу има НАТО ПВО систем, а и Руски ПВО систем, ко веле, никада се не зна ко те може напасти, пријатељ или непријатељ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д Даре

26.04.2024 20:54

Браво за Грцког политицара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смајо

26.04.2024 21:33

Ма, дајте бар један патриот, немојте бити шкрти....само мало

ОДГОВОРИТЕ