Несвакидашњи феномен погодио Атину и југ земље

Облаци прашине које је вјетар донио из Сахаре прекрили су Атину и јужне дијелове Грчке, а очекује се да ће се разведрити у току дана како се вјетрови смјењују и помјерају прашину, уз пад температуре, преносе данас грчки медији.

Свијет 24.04.2024 | 11:27
Несвакидашњи феномен погодио Атину и југ земље

Велика концентрација честица прашине утицала је на већину људи са респираторним проблемима због погоршаног квалитета ваздуха, истакло је Хеленско друштво за плућне болести.

Учесталост и интензитет феномена сахарске прашине у Грчкој варирају из године у годину, од седам до 20 епизода (просечно 13 епизода годишње), у зависности од атмосферских услова и количине прашине која долази из Сахаре, пише Катимерини.

Грчка је претходно била захваћена облацима прашине из Сахаре крајем марта и почетком априла док је слична појава била у дијеловима Швајцарске и југа Француске.

Небо над Грчком јуче је попримило интензивну жуто-наранџасту боју након што су јаки јужни вјетрови донијели сахарски пијесак који је прекрио неколико регија, укључујући и престоницу Атину, наводи Јутарњи лист.

Власти кажу како је ово један од најгорих случајева везаних уз пустињски пијесак који је погодио нацију од марта 2018, када је густом прашином био прекривен Крит.

Видљивост широм Грчке тренутно је ограничена, издата су упозорења због загађеног ваздуха, а на друштвеним мрежама појавиле су се бројни снимци који говоре да је ситуација прилично забрињавајућа. Ипак, грчка метеоролошка служба рекла је да би се небо требало да се разведри већ данас, наводи Јутарњи лист.

(Агенције)  Фото: Анадолија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

+

24.04.2024 14:54

Па како је онима око Сахаре. И који су ближи од Грчке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцо

24.04.2024 15:06

Дуни вјетре....мало од Сахаре....