Малом Димитрију хитно потребна наша помоћ

За лијечење 9-мјесечног Димитрија Маринковића из Бијељине, који има трајно оштећење мозга, потребно је 91.000 евра, колико коштају физикалне терапије у Турској. Акција прикупљања новца је у току, од првог новембра ће бити активан хуманитарњи број, а до тада добри људи се организују како би се новац прикупио у хуманитарне кутије. За сада је на овај начин, и преко уплата на жиро рачун скупљено око 20.000 евра. 

Република Српска 23.10.2022 | 11:33
Малом Димитрију хитно потребна наша помоћ

Сваки даљи напредак 9-мјесечног Димитрија зависи од физикалних терапије, а за одлазак у Турску на даље лијечење потребно је 91.250 евра. Димитрије је прво и једино дијете 27-годишњих Бојане и Маринка Маринковића. Кажу да је све пошло по злу током порођаја, гдје је мозак бебе био без кисеоника 25 минута, што је изазвало трајно оштећење мозга.

“На почетку је добио оцјену двојку, то је буквално откуцај срца само. Био је отписан, такорећи. Али, вјеровали су у њега, имао је снаге, наставили су полако и постепено лијечење, након 20 дана пробудили су га из вјештачке коме. Али ето, задобио је трећи степен оштећења мозга, и сада само физикалне терапије помажу, пуно и константо понављање вјежби, јер само нове ћелије које се развију, могу да заблокирају те старе и преузму њихове фукције”, рекао нам је отац дјечака, Маринко Маринковић.

Због тога Маринковићи сада воде битку са временом, јер се терапије морају провести до друге године живота. Лијечење у Турској би требало да траје годину дана, са вјежбама од два пута дневно, 6 дана у седмици. Докторица која лијечи малишана, већ је имала искуства са овом врстом обољења, која дају оптимистичне назнаке.

“Она из досадашњи искустава сматра да он може да прохода и проприча, јер тамо постоје електромагнетне стимулације мишића мозга, физикалне терапије, роботика која може да помогне његовим мишићима и истезању тетива, као и врсте вјежби које се спроводе, које би њему могле да помогну. Е, сада да ли ће моћи да трчи и друго, то не може да гарантује. Он има емоције што је најбитније, препознаје нас родитеље, звукове, то су добри знакови, а емоција је јако важна у том оштећењу мозга”, каже Маринко.

Добри људи притичу у помоћ, свако на начин на који може. Спортисткиња Дајана Калајџић је са дјевојкама из своје фитнес групе, на бијељинском Градском тргу привукла пажњу пролазника тренингом на отвореном, како би се сакупило што више новца у хуманитарну кутију. 

“Ово данас организујемо за малог Димитрија, нажалост данас је све више болесне дјеце. Желим овим да подстакнем што више људи да организују што више хуманитарних акција. Ово је мрвица од онога што треба да се деси, да се град дигне и пробуди. Протеклих дана током избора, Трг је био препун људи, а данас је нас пет дошло, што ми је јако жао...Желим да подстакенем људе, вјерујем да има још пуно хуманих људи И да ћемо успјети сви заједно да сакупимо новац, да Димитрије са родитељима оде у Турску”, каже Дајана.

За сада је отворен жиро рачун за помоћ малом Димитрију, од првог новембра ће у функцији бити и хуманитарњи број. Потребно је да се ујединимо у овој борби са родитељима, јер Маринко од конобарске плате, пут у Турску не може сам исфинансирати, а Бојана је посвећена Димитрију и без запослења је.

жиро рачун, Маринко Маринковић: 562 00 38 1450 13 524

девизни рачун, ИБАН: БА 395 6200 3817 631 68 79 
Маринко Маринковић, Попови, 76 300 Бијељина

жиро рачун, Бојана Маринковић: 325 9300 70 567 94 0851
(Србија, динарски рачун, ОТП банка)

(БН/ фото: БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

М4м

23.10.2022 09:46

Зашто не активирати уплате преко хуманитарног броја преко мтела позивом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.10.2022 10:53

Зашто немате хуманитарни број има нас поштеног народа још. Гдје су власти потрошиле се паре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

23.10.2022 11:04

Неспособни гинеколози који упропасте нови живот и животе оних који носе тај живот у себи. Неспособност да правовремено реагују у току порођаја и у току трудноће! Да не пође по злу! Како заврше тај факултет, како се запосле, како примају плату за оно што им је дужност, обавеза, гдје је преданост раду и посећеност пацијенту, пажња, позорност која се мора посветити пацијенткињи и том животу који носи у себи! Ма немојте рећи да мајка која носи тај живот у себи највјерније мора касније скупљати новац за своју бебу да је оздрави, поправи јер је неко од љекара несавјесно обављао своју дужност. Боже сачувај, сваки дан је све горе овдје, у овом поднебљу. Не зна се је ли нам тужније или страшније овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

23.10.2022 11:31

Како моземо помоци ми из рс,на који број моземо звати,написите број да мозамо и ми звати

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

23.10.2022 17:15

Није проблем уплати ћемо, ал немојте ме схватити погрешно, зар не може жена која је још председник РС а има на располагању 11 или 12 милиона марака дати те паре, или зар не лијечи најбоља клиника у Европи све живо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.10.2022 06:52

друже, нема од тога ништа, још је на снази фонд солидарности (у који се уплаћује преко плата ) за лијечење дјеце...то ти све говори

Name

Мејдан

24.10.2022 11:18

Да је све регуларно, Фонд за заштиту дјеце то плаца, значи ,или је терапија експериментална, или је узимање пара или нису ни послали захтјев Фонду. Тачка.

ОДГОВОРИТЕ