Швајцарци закопавају гаће у земљу да утврде квалитет земљишта!

Широм Швајцарске пољопривредници и власници башта, у склопу научне студије о квалитету земљишта, закопаваће гаће односно бели памучни доњи веш.

Занимљивости 13.04.2021 | 16:42
Швајцарци закопавају гаће у земљу да утврде квалитет земљишта!

Биолог Марсел ван дер Хајден има за циљ повећање пољопривредних приноса – не само вештачким ђубривима, пестицидима и ГМО технологијом, већ и гљивицама и другим микроорганизмима.

Зато је прибегао мање конвенционалним методама и позвао швајцарске пољопривреднике да у склопу истраживања у земљу закопавају памучне гаће.

 


Деценијама је познато да микоризне гљиве могу бити корисне у пољопривреди – барем у теорији. У пракси нико заиста није проучавао ефекат ове симбиозе биљака и гљива. Али како Ван дер Хајден наводи, до сада су чак и гиганти агротехнологије попут „Синџенте“ препознали потенцијал ових појачивача природног раста и све више користе микоризу.

Ван дер Хајден је, међутим, отишао корак даље. Он и његов тим успели су да наговоре добар део швајцарских пољопривредника да се укључе у истраживање. У кратком периоду, биолози су добили на располагање 60 експерименталних парцела за рад, свака величине 200 квадратних метара у разним кантонима, како би добили што прецизнији увид у разноликост стања тла.

Државни институт за истраживања "Агроскоп“ добровољцима који су се пријавили за учешће у овом истраживању шаље двоје памучних гаћа, а њихов задатак је да их закопају у својој башти или на њиви.