Si: Kina i Srbija imaju tradicionalno prijateljstvo

- Predsednik Narodne Republike Kine Si Đingping poručio je večeras, po dolasku u Beograd, da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine pustilo dublje korenje u srcu dva naroda i da je uveren da će ova poseta biti plodonosna i otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje. 

Srbija 07.05.2024 | 23:06
Si: Kina i Srbija imaju tradicionalno prijateljstvo

"Kina i Srbija su jedna drugoj pružile čvrstu podršku u pitanjima koja se tiču naših suštinskih interesa i velikih briga. Zajednički smo podržavali međunarodnu pravičnost i pravdu i doprineli svojim udelom u promovisanju mira i razvoja u svetu", istakao je Si u saopštenju koje je izdala Ambasada Kine u Srbiji.

On je istakao da mu je veliko zadovoljstvo da dođe u državnu posetu Republici Srbiji na srdačan poziv predsednika Aleksandra Vučića i, u ime kineske vlade i naroda, uputio srdačne pozdrave i najbolje želje prijateljskoj vladi i narodu Srbije.

"Kina i Srbija imaju duboko tradicionalno prijateljstvo. Naši bilateralni odnosi izdržali su test promenljivog međunarodnog okruženja i postali lep primer međudržavnih odnosa. Od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva 2016. godine, bilateralni odnosi su ostvarili istorijske rezultate. Dve zemlje vezuje čvrsto političko uzajamno poverenje i postigle su plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji „Pojas i put“, poručio je Si.

On je podsetio da su se dve zemlje dogovorile o sveobuhvatnom međusobnom izuzeću od viza, otvorile direktne letove i potpisale sporazum o slobodnoj trgovini, a da razmena među ljudima postaje sve snažnija.

"Stojeći na novoj istorijskoj početnoj tački, Kina će raditi sa Srbijom kako bi zajedno ostala posvećena prvobitnoj težnji i zajedno napredovala u otvaranju novog vidika u saradnji Kine i Srbije sa jačim zamahom, većim obimom i višim kvalitetom", naveo je predsednik Kine.

Naglasio je da se raduje što će ovu posetu iskoristiti kao priliku za detaljnu razmenu mišljenja sa predsednikom Vučićem o bilateralnim odnosima i drugim pitanjima od zajedničkog interesa, obnoviti prijateljstvo, planirati saradnju, istražiti razvoj i izraditi novi plan za razvoj bilateralnih odnosa. 

"Uveren sam da će ova poseta biti plodonosna i da će otvoriti novo poglavlje u odnosima Kine i Srbije", poručio je Si.

(Tanjug) Foto: Printskrin

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Tomislav Markovitsch

08.05.2024 07:51

Konacno da shvatimo sta je EU, ona koja ulovljava, a sta je prijateljska Kina!

ODGOVORITE
Name

Borac

08.05.2024 11:47

Zar dodig nije tamo?

Name

korisnick

08.05.2024 07:58

Kinezi su ustvari u proslosti bili Srbi pa postali Kinezi prije 2500 godina

ODGOVORITE
Name

RE Korisnick

08.05.2024 09:45

To je totalno nebitno ko je šta, ključno je da Kinezi nude investicije u REALNU privredu, zapošljavanje, a zapad nudi KREDITE, i to uglavnom za NEKRETNINE, i onda ekonomija polako ali sigurno tone jer se nema od čega vraćati kad se ne ulaže u industriju... Sve ostalo je NEBITNO

Name

RE RE

08.05.2024 13:42

ako si toliko naivan i mislis da kinezi investiraju novac bez ikakve naknade onda ti nema spasa, gdje god su kinezi na bilo kakav nacin upleli prste kao investiciju ili kupovinu firmi islo je u krivom smijeru. prvenstveno je exploatacija u pitanju a zatim politicki interes u kao i kod drugih velesila poput rusije s kojom mi nemamo nista, toliko su daleko da samo ubadaju da bi kajlali zapad. odi ponekad u kinu ili rusiju pa vidi koliko imas zajednicko s tim narodom sem vjerovatno vjere, nista.

Name

Sve super

08.05.2024 09:00

Interesantan je to odnos,jedna tehnološka i vojna velesila sa milijardu i po stanovnika traži partnera za saradnju u jednoj skromnoj maloj zemlji.Vrijeme će pokazati o čemu se tu radi.

ODGOVORITE
Name

Mi jesmo

08.05.2024 10:37

Mala zemlja ali kao narod smo Veliki, utevsi sve u obzir reklo bi se preveliki na svijetskoj sceni kroz vjekove.....

Name

Zoka

08.05.2024 09:11

Posto su sva vrata za prodor jeftine robe iz Kine u Evropu zatvorena( izuzetak je izdajnicka politika Orbana ) ostaje mala Srbija za prljavu ekonomsku politiku Kine.Rezultat je zagadjen vazduh, kineski radnici i vrlo opasni krediti- vezani su za hipoteke na zemljiste.

ODGOVORITE
Name

Србо

08.05.2024 09:49

Право пријатељство, обожавм њихов бјели лук јер смо ми неспособни да га произведемо.

ODGOVORITE
Name

BOBA

08.05.2024 10:31

Sve je prijateljstvo interesa koje nema veze sa ljubavi kako nam zele predstaviti.Inters je slatkorjeciva.Svako gleda sebe .Njihov zivot je slava i aplauz. Sve je to dugogodisnji razradjeni drzavni aparat koji stoji iza njih a oni rastu kao krofna.

ODGOVORITE