Nove tehnologije uspješno se koriste u izbornom procesu

Predsjednik PDP i poslanik u PD PS BiH, Branislav Borenović, kao član Delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i Ad hok komiteta ove institucije, učestvuje u posmatračkoj misiji parlamentarnih izbora u Sjevernoj Makedoniji.

Republika Srpska 07.05.2024 | 17:45
Nove tehnologije uspješno se koriste u izbornom procesu

Borenović je, uoči sutrašnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Sjevernoj Makedoniji, sa kolegama poslanicima iz Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, OEBS-a, Evropskog parlamenta i drugim zvaničnicima, prisustvovao pripremnim sastancima sa predstavnicima izbornih komisija, političkih stranaka, vladinih institucija, medija, nevladinog sektora, te međunarodnih institucija. 

- Za mene je posebno značajan susret i razgovor sa Aleksandrom Daštevskim, predsjednikom Državne izborne komisije Sjeverne Makedonije, sa kojim sam razgovarao na temu provođenja demokratskog i fer izbornog procesa, kao i o iskustavima Sjeverne Makedonije u korištenju savremenih tehnologija, posebno kada je u pitanju identifikacija birača kroz biometrijski sistem otiska prsta – rekao je Borenović, ističući da se to pokazalo kao jako važan i pozitivan pomak u provođenju izbora u toj zemlji. 

Dodaje da je izuzetno važno da je predsjednik izborne komisije Sjeverne Makedonije istakao da sistem biometrijskog otiska prsta odlično funkcioniše i da se uspješno primjenjuje već treći put na izborima u Sjevernoj Makedoniji, na kojima pravo glasa ima više od 1,8 miliona glasača na preko 3500 biračkih mjesta. 

- Primjer Sjeverne Makedonije je najbolji pokazatelj da se može uspostaviti fer i pošten izborni proces ako postoji politička volja, da je moguće uspostaviti izbalansirane centralne, gradske/opštinske komisije i biračke odbore u kojima ima dovoljan broj članova i vlasti i opozicije da bi se izborni proces mogao iskontrolisati.

Proces brojanja, obrade  i prenosa podataka sa biračkih mjesta prati visok demokratski standard, a posebno se, prije dvije sedmice, prilikom održavanja prvog kruga predsjedničkih izbora, uspješnim pokazala upotreba uređaja za biometrijski otisak prsta na svakom od 3500 biračkih mjesta - istakao je Borenović.

Navodi da primjer Sjeverne Makedonije, nama po mnogo čemu bliske zemlje, pokazuje da se nove tehnologije mogu vrlo uspješno primjenjivati u izbornom procesu. 

- Ovo što sam saznao oko provođenja izbora ovdje u Sjevernoj Makedoniji je izuzetno dobar primjer, demokratski i tehnološki daleko ispred nas, što pokazuje da je moguće imati korektne izbore. Ko god u BiH traži izgovore da nije moguće koristiti nove tehnologije taj podstiče izbornu korupciju i izborne prevare kao model ponašanja koji urušava uspostavu fer i poštenih izbornih pravila u BiH, što dalje ima reperkusije na političko djelovanje, a samim tim i na svaki segment života – poručuje lider PDP. 

Borenović će sutra u regionu Ohrida, u svojstvu međunarodnog posmatrača Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, pratiti parlamentarne i drugi krug predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji.

(BN)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dobrila

07.05.2024 18:16

Svuda normalni izbori samo kod nas katastrofa

ODGOVORITE
Name

Добојлија

07.05.2024 18:17

Кад би се у Досбоју примјенило пола тих ствари црвена секта би нестала.

ODGOVORITE
Name

Цеца

07.05.2024 18:17

Бореновић на правом мјесту.

ODGOVORITE
Name

Joj

07.05.2024 18:53

Ceco, ima li osobe pored druga Crnog koji 30 godina ne radi nisata i na drzavnim jadlama palamudu, ima li ?

Name

Miroslav

08.05.2024 09:43

Joj, E kad bi on bio sam na proracunskim jaslama, pa bi ga do kraja zivota hranili, oblacili, placali mu putovanja, smestaj, slusali gluposti sto ih prica, to bi bilo ok?

Name

Darkec

07.05.2024 18:18

Sve se moze kad se hoce. Makedonci nas presisali.

ODGOVORITE
Name

Puki 18

07.05.2024 18:48

Mi smo i za Sjevernu Makedoniju, Sjeverna Koreja. Kako bi pobijedila mahaluša iz Doboja, ako se to uvede kod nas. Ko bi Milorada, Bogom zvao.

ODGOVORITE
Name

X

07.05.2024 18:58

Ti si izgubio povjerenje podrzavajuci onog malog patuljka

ODGOVORITE
Name

Gogi Sa

07.05.2024 19:05

Posmatra i hvata trikove kako Draška da provuče al neće moći..

ODGOVORITE
Name

Zoki

07.05.2024 19:30

Zato dodik nece Smitov izborni zakon jer je teze ukrasti glasove mada i tu ima prostora za kradju.

ODGOVORITE
Name

Tehnologija cenife

07.05.2024 19:31

Mala i velika nuzda kao tehnoloski procesi

ODGOVORITE
Name

Re

08.05.2024 20:45

Naravno, ali uz pomoć stranih financijera koji će naredne BiH izbore organizirati u Makedoniji

Name

Natalija

08.05.2024 10:28

Dodikov dupelizard Borenovic ..On nista teze od kasike nije podigao rukama.

ODGOVORITE