Kina za mirovnu konferenciju koju bi odobrile i RUS i UKR

- Kina će podržati svaku mirovnu konferenciju o Ukrajini koju odobre i Moskva i Kijev, izjavio je danas u Parizu kineski predsednik Si Đinping.

Svijet 06.05.2024 | 20:05
Kina za mirovnu konferenciju koju bi odobrile i RUS i UKR

''Pozivamo sve strane da nastave dijalog, da izgrade međusobno poverenje. Podržavamo ideju održavanja međunarodne mirovne konferencije koju bi odobrile obe strane, i Rusija i Ukrajina, i kojoj bi prisustvovale sve strane, kako bi se razgovaralao o svim mirovnim inicijativama'', rekao je Si na konferenciji za novinare nakon sastanka sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom.

Konferencija o takozvanoj ukrajinskoj ''formuli mira'' biće održana u Švajcarskoj, pri čemu je ruska ambasada u toj zemlji potvrdila da ''švajcarske vlasti nisu poslale Rusiji poziv za konferenciju''.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su bilo kakvi razgovori o Ukrajini bez Rusije besmisleni i da su, u stvari, ''pregovarački proces bez svrhe'', dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da neke zemlje koje nameravaju da učestvuju na skupu o Ukrajini planiraju da to učine samo kako bi objasnile besmislenost održavanja takvog događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma.

"Zapad pokušava da uvuče maksimalan broj zemalja u razvoju i zemalja globalnog juga u ove skupove, a neke zemlje tada objašnjavaju Rusiji da oni učestvuju samo sa jedinim ciljem – da objasne bespredmetnost takvih događaja bez učešća Rusije i na osnovu ultimatuma“, rekao je Lavrov.

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Znači

06.05.2024 20:32

Ugasiti Ukrajinu, baš onako kako Putin hoće. Kako bi bilo njega uhapsiti i na sud?

ODGOVORITE
Name

Da

06.05.2024 22:21

Na sud Putina, to da.Za njim jenionako raspisana međunarodna potjernica iz Haga.

Name

Zenon

08.05.2024 16:15

Ne zna svijet sa kakvim covjekom ima posla - Putin je genije, a veliki humanista!

Name

Jasna stvar!

07.05.2024 15:28

Je li tako mr. Macron, koga je moliti nije kuditi?

ODGOVORITE