"Dijalog između EU i Kine potrebniji nego ikad"

Predsednik Kine Si Đinping izjavio je danas da je EU prioritet kineske spoljne politike. 

Svijet 06.05.2024 | 13:25
"Dijalog između EU i Kine potrebniji nego ikad"

"EU je prioritet kineske spoljne politike. Kina i EU treba da ostanu posvećene partnerstvu", poručio je Si na trilateralnom sastanku Kina-Francuska-EU sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Jelisejskoj palati.

Kineski lider je naveo da je Evropa važan partner u kineskoj modernizaciji, prenosi agencija Sinhua.

"Kina uvek pristupa svojim odnosima sa Evropskom unijom (EU) iz strateške i dugoročne perspektive. Nadam se da će odnosi Kine i Francuske i Kine i EU uzajamno ojačati i napredovati zajedno", rekao je Si.

Kako svet ulazi u novi period turbulencije i transformacije, Kina i EU, kao dve velike sile, treba da ostanu partneri i posvećene dijalogu i saradnji, prodube stratešku komunikaciju, unaprede strateško međusobno poverenje, izgrade strateški konsenzus i  koordinaciju, rade na stabilnom i zdravom rastu veza Kine i EU i nastave da daje nove doprinose miru i razvoju u svetu, istakao je kineski predsednik na početku sastanka.

On je naveo da je Francuska prva stanica njegove posete inostranstvu ove godine i da trilateralni sastanak pojačava evropski značaj ove posete.

Pozvao je Kinu i Evropsku uniju (EU) da ojačaju svoju "stratešku koordinaciju" i ostanu "partneri", nakon višestrukih sporova, od oblasti trgovine do ljudskih prava. 

Makron je istakao da je evro-kineski dijalog potrebniji nego ikad zbog međunarodne situacije.

"Koordinacija sa Kinom o velikim krizama u Ukrajini i na Bliskom istoku je odlučujuća", istakao je predsednik Francuske u uvodnoj izjavi pre sastanka sa Ursulom fon der Lajen i Si Đinpingom, prenosi BFM TV.

On je naveo da se zalaže za "fer pravila za sve", kad je reč o kinesko-evropskoj trgovini.

"Budućnost našeg kontinenta će takođe veoma jasno zavisiti od naše sposobnosti da nastavimo da razvijamo odnose sa Kinom na izbalansiran način", naglasio je Makron.

Predsednica EK poručila je da  želi „fer“ konkurenciju sa Kinom

"Moramo delovati kako bismo obezbedili da konkurencija bude fer i pravedna", rekla je predsednica fon der Lajen u saopštenju objavljenom nekoliko sati pre trojnog sastanka sa Sijem i Makronom. 

Ona je navela da će trgovinska pitanja biti u središtu državne posete kineskog predsednika Francuskoj.

Si je u nedelju, stigao u Francusku na svoje prvo putovanje u Evropu od 2019. godine. 

Kineski predsednik će razgovarati sa francuskim kolegom o ekonomskim i geopolitičkim pitanjima, posebno o nalaženju rešenja za ukrajinski sukob, prenose francuski mediji. 

(Tanjug) Foto: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

realnost

06.05.2024 15:39

Kina je sada industrijski gigang, a Amerika i EU su na silaznoj putanji.. Sirotinja moze jos u Njemackoj da njeguje starce po domovima..

ODGOVORITE
Name

Re gigant

06.05.2024 20:05

Po ugnjetavanju ne po slobodi. Ali mi uvijek njih, vladare, ne narod koji nosi jaram, podržavamo.

Name

U čemu je problem?

06.05.2024 17:43

Demokrate na vlast u Kini i uopšte nije problem zbog dijaloga. Demokrate i u Moskvu i evo dijaloga.

ODGOVORITE