Hamas odobrio prvu fazu sporazuma sa Izraelom?

 Izvor iz Hamasa tvrdi da je ta militantna grupa odobrila prvu fazu sporazuma o oslobađanju talaca uz garanciju SAD da će se Izrael potpuno povući iz Gaze nakon 124 dana, kada budu završene sve tri faze sporazuma.

Svijet 04.05.2024 | 11:16
Hamas odobrio prvu fazu sporazuma sa Izraelom?

Izraelski Kanal 12 preneo je reči neimenovanog zvaničnika Hamasa koji je rekao da su egipatski i katarski posrednici preneli Hamasu garancije SAD.

Oni danas treba da se sastanu sa predstavnicima Hamasa u Kairu, preneo je Tajms of Izrael.

Izrael je više puta insistirao da neće prihvatiti prekid rata u Gazi kao deo potencijalnog sporazuma o taocima.

Sporazum, takođe, kako se navodi, podrazumeva obećanje koje podržavaju SAD, da Izrael neće započeti planiranu vojnu operaciju u Rafi na jugu Gaze, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište zbog sukoba koji su u toku.

Najnoviji predlog navodno uključuje prvu fazu koja bi trajala do 40 dana u kojoj bi do 33 od preko 100 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi od 7. oktobra bilo oslobođeno, dok bi druga faza trajala najmanje šest nedelja i tokom nje bi bilo dogovoreno dalje oslobađanje talaca i produžetak pauze u sukobima.

Veruje se i da će prva faza omogućiti povratak Palestinaca na sever Gaze, pri čemu su SAD navele da je Izrael pristao na neograničen povratak civila u Gazu u oblasti koje su "očistile" Izraelske odbrambene snage.

Ona, takođe, uključuje oslobađanje na stotine palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje talaca kidnapovanih 7. oktobra.

Izvor iz Hamasa, koga citira Kanal 12, rekao je da su "postignuti kompromisi" u vezi sa brojem palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni u zamenu za svakog izraelskog taoca.

Pitanje propuštanja predmeta "dvostruke namene" u Pojas Gaze, koji se odnose na humanitarne zalihe koje bi mogle da se koriste u terorističke svrhe, još se rešava, dodao je izvor iz Hamasa.

Izveštaj je objavljen nakon zvaničnog saopštenja Hamasa izdatog kasno sinoć da ta militantna grupa šalje delegaciju u Kairo "odlučnu da obezbedi sporazum na način koji ispunjava zahteve Palestinaca".

(Tanjug) Foto: Mohammed Saber/EPA-EFE/Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar