Ako nema reformi neće biti ni milijarde BiH od EU

Politička situacija u BiH vri. Nakon zelenog signala iz EU, nastupila je kriza. Vladajuća koalicija na nivou BiH kao raštimani orkestar i to sad kad treba najviše da se zavrnu rukavi. Da li će nam ovakvim njihovim ponašanjem izmaći milijarde, koje je EU, kroz Plan rasta za Zapdni Balkan, spremna da ponudi, ali uz određene reforme.

Bosna i Hercegovina 25.04.2024 | 22:38
Ako nema reformi neće biti ni milijarde BiH od EU

Jedinstveno tržište, slobodno kretanje roba, usluga i radnika, jedinstveno područje plaćanja u evrima, pristup tržištu energije i jedinstvenom digitalnom tržištu, te uključivanje u industrijske lance snabdijevanja, sve to nudi se Bosni i Hercegovini kroz novac koji je Evropa spremna dati, ali uz određene reforme, koje politički vrh treba da sprovede, kao i uz stroge kontrole trošenja. Međutim, politička situacija u BiH je toliko uzavrela, da nakon zelenog signala iz EU, izgleda kao da se zemlja kreće unazad, a ne naprijed.

„Uslovi koji se trebaju ispuniti su, uslovno rečeno, grana koju bi oni trebali da sasijeku, a sjede na njoj, tako da im se ne mili da sijeku tu granu, zato što im je ta grana omogučavala i određene benefite i sve ono što su zloupotrebljavali sistem svakako. S druge strane opet imamo ta novčana sredstva, tako da su oni ovde malo u raskoraku. Dakle imamo s jedne strane ogromna sredstva, koja mogu da povuku, ali je potrebno da ispune određene uslove, a te uslove ako ispune, više neće imati privilegije koje su do sad imali“, kaže  politički analitičar Mladen Bubonjić.

Bh. političari trebalo bi da ispune minimum, ali i to je, čini se, za njih težak zadatak. Ono što treba da obezbijede jeste poštovanje demokratskih mehhanizama kroz višetranački pluralizam, održavanje fer i transparentnih izbora, poštivanje ljudskih prava i sloboda, međutim sve što vidimo jeste suprotno od ovoga. Niže se kriza za krizom.

„I u vremenu kada smo dobili početak pregovora da su oni išli svojim putem, a taj put je išao kontra smjeru od ovoga što se traži ovim planom zapravo. Vidjeli smo uvođenje vrlo restriktivnih zakona, koji su i označeni negativnim u Izvještaju o napretku evropske komisije, a ticali su se slobode govora, zakon o krimializaciji klevete, imali smo isto tako i zakon, koji je kao prijedlog usvojen o nevladinim organizacijama. Sve su to stvari koje su suprotne i kontradiktorne onome što se traži“, ističe politički analitičar Tanja Topić.

Posmatrajući ekonomsku situaciju u BiH koje je, po mišljenju ekonomista, teška i komplikovana, ali i politički zategnute odnose, strani investitori bježe od BiH. Realizacija projekata Evropske unije u BiH, promijenila bi takvu sliku, smatraju ekonomisti.

„Ekonomska situacija je vrlo složena, mnogo projekata nije u realizaciji i u Federaciji i u Republici Srpskoj i zaista mislim da se mora fokusirati sada na Evropu i Evropsku uniju i taj put koji treba preći, kako bi se pokušalo reaktivirati i reanimirati tržište i vratiti neke buduće, nove domaće i strane investitore“, stav je  ekonomiste Zorana Pavlovića.

Evropksa unija propisuje striktna pravila i kontrole trošenja uloženog novca, a investicije može i da prekine, ukoliko vlasti ne sprovode reforme. To smo imali prilike i da vidimo na djelu. Na kraju, najveću štetu trpe građani zbog nerada i neodgovornosti svojih predstavnika.

(BN) Foto: Capital

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mile nezamjenljivi

26.04.2024 04:45

Gledajuci ovaj simpatični snimak,moram malo da razmislim..

ODGOVORITE
Name

Posten

26.04.2024 06:45

Sve je to dodik sam zakuho svojim inacenjem sad kad nemoze ni tamo ni vamo upleo se ko pile u kucinu

ODGOVORITE
Name

re

26.04.2024 06:58

Gdje nerade fabrike i tvornice tu je život naroda koji nije pobjegao iz RS od danas do sutra.

ODGOVORITE
Name

AR

26.04.2024 07:41

Nema milijarde maraka Sta to znaci?Pa nema ni kradje jer svaka evropska pomoc znaci toboze neki novi proekat a novi proekat prilika da se krade.Ali neznam zasto mi trebamo taj novac od usmrdjele evrope i zapada.Pa valjda nam je rusija majka i oni samo cekaju da evropa kaze nema novca za vas da bi rusija dala koju milijardu da nas pomogne Valjda je predsednik bio prije nekoliko dana .Trebalo bi da vidimo valjda neki ucinak od te posjete

ODGOVORITE
Name

Ibro

26.04.2024 07:51

Niko na ulicu ne izlazi sto nam danas propada 1milijarda € .Doduse povezana sa reformama. Nema kradje.

ODGOVORITE
Name

Opusak

26.04.2024 11:50

Nikada od BiH prave drzave!

ODGOVORITE
Name

odgovor

26.04.2024 14:44

Pa nije valjda niko lud da daje pare a oni da ih kradu necete lopovi.

ODGOVORITE