Rezolucija će izazvati političku nestabilnost u BiH

Donošenje Rezolucije o Srebrenici u ovom trenutku ima za cilj da izazove političku nestabilnost u BIH i regionu. Jasni su motivi ali i ko su njeni kosponzori, poručeno je u  emisiji  Globalno BN TV.

Republika Srpska 24.04.2024 | 21:45
Rezolucija će izazvati političku nestabilnost u BiH

Iza Rezolucije o Srebrenici stoje Njemačka i Ruanda, kako bi zataškale vlastiti genocid koji nije suđen i presuđen, a među kosponzorima imate bar pet velikih sila koji su počinili genocid, tvrdi politikolog Cvijetin Milivojević.

“Uzmite SAD su u posljednjih 20-tak  godina počinile genocid upravo nad Arapima i Muslimanima  itd. Ta izlazna priča sad ima veze  da se odjedanput pojavljuje nekakav Vašington kao kosponzor rezolucije u trenutku kada imamo novi pogrom nad muslimanima u Gazi da on sada pokazuje skoro 30 godina unazad brigu za genocid počinjen nad muslimanima u Srebrenici".

"Sa druge strane jasna je namjera Bošnjaka da nezadovoljni rezultatima rata 92, i stvaranjem Republike Srpske žele sve vrijeme ili da se razvlasti  Republika Srpska, odnosno da unitarizuju BIH koja bi bila pod dominacijom Bošnjaka", mišljenja je politikolog Saša Adamović.

Adamović tvrdi da u Srebrenici nije bilo genocida i da krivicu  za Srebrenicu snosi Zapad  .

"Nije bilo genocida u Srebrenici. Dr Radovan Karadžić i general Ratko Mladić su potpuno nevini osuđeni na pravdi Boga na doživotni zatvor. Ali se ne slažem ni sa predsjednikom Dodikom koji je nedavno na mitingu rekao da je ono što se desilo u Srebrenici greška . Nije se desilo ni jedno ni drugo. Poznata su ta svjedočenja i da je Bil Klinton rekao Aliji Izetbegoviću da bi bilo "dobro" žrtvovati  5000 muslimana pa da onda NATO ima razlog da interveniše . I zaista Zapadu jeste bilo potrebno da nešto iscenira za šta bi Srbi bili optuženi". smatra Adamović.

Na pitanje može li usvajanje rezolucije o Srebrenici izazvati nove trzavice Adamović ističe da će BIH  do određenog trenutka nastaviti da ide iz krize u krizu dok kriza ne eskalira I možda ponovo dobijemo neku vrstu sukoba manjeg ili većeg intenziteta kakav je bio 90-tih.

Milivojević je mišljenja da rata može biti samo ako bude uvezen iz Vašingtona, Londona, Berlina .

Govoreći o raspravi o dešavinjama na Kosmetu u Savjetu bezbjednosti, Milivojević kaže da je to nastavak onoga što Zapad sve vrijeme radi - da se Beograd privoli da prizna nezavisnost Kosova. Predstoji nam, kaže, diplomatska borba da zadržimo svoju neutralnost.

(BN)