Italijansko ostrvo preplavljeno kozama nudi ih na poklon

Kada je broj koza na italijanskom ostrvu Alikudi šest puta premašio populaciju ljudi, tamošnje vlasti shvatile su da je vreme za drastične mere. Pala je odluka da se koze zainteresovanima daju na poklon.

Zanimljivosti 04.04.2024 | 15:37
Italijansko ostrvo preplavljeno kozama nudi ih na poklon

Gradonačelnik malog italijanskog ostrva preplavljenog divljim kozama ponudio je da pokloni životinje svakome ko želi da ih primi. Rikardo Gulo došao je na ovu ideju nakon što je nedavni popis pokazao da je broj koza na pet kvadratnih kilometra Alikudija, najmanjeg ostrva Eolskog arhipelaga, šest puta veći od broja ljudi kojih je tokom godine 100.

Životinje, vešte u kretanju po strmim liticama ostrva, nekada su živele harmonično uz ljude, a vremenom su postale turistička atrakcija isto koliko i uspavani vulkan.

Međutim, broj koza je poslednjih godina rastao tako brzo da su počele da da se iz svog uobičajenog prebivališta na vrhu ostrva spuštaju prema naseljenom području.

Životinje su postepeno nanosile štetu bujnoj zelenoj vegetaciji, izazivajući pustoš u baštama i na parcelama, rušile delove kamenih zidova. Desilo se i da zalutaju u domove ljudi, primoravajući stanovnike da od nadležnih zahtevaju rešenje.

Alikudi, koji je dva do tri sata vožnje brodom udaljen od Sicilije, potpada pod upravu većeg ostrva Lipari. Inicijativa „usvoji kozu“ predstavljena je kao najbolji način za rešavanje ovog pitanja, a reklo bi se da je i najsaosećajniji.

Apsolutno ne želimo ni da razmišljamo o odstrelu životinja, zato ih poklanjamo. Svako može da podnese zahtev za kozu, to ne mora biti farmer, a nema ni ograničenja u broju“, poručio je Gulo.

Rok za podnošenje zahteva je 10. april.

Već smo imali nekoliko telefonskih poziva, uključujući i jednog uzgajivača životinja sa ostrva Vulkano koji bi želeo da uzme nekoliko koza jer, između ostalog, proizvodi rikotu, sir koji je veoma cenjen“, rekao je Gulo dodajući da bi još lepše i humanije bilo ako bi među onima koji uzimaju koze bilo onih koji umeju da ih pripitome.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar