Srpska zbog Rašida Serdarova rizikuje gašenje RiTE Ugljevik

– Republika Srpska spremna je bez uglja ostaviti svog najvećeg proizvođača struje – Rudnik i termoelektranu (RiTE) „Ugljevik“ i ugroziti svoju energetsku nezavisnost kako bi još jednom u nizu pogodovala ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu kršeći čak i evropske norme.

Republika Srpska 28.03.2024 | 19:58
Srpska zbog Rašida Serdarova rizikuje gašenje RiTE Ugljevik

Vlada Republike Srpske je još 2013. godine Serdarovu, bez raspisivanja međunarodnog konkursa, dala koncesije za izgradnju i korišćenje TE „Ugljevik 3“, za eksploataciju uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“ i za izgradnju i korišćenje HE „Mrsovo“ na rijeci Lim.

Danas, deceniju kasnije, ni hidroelektrane ni termoelektrane nema ni na vidiku, iako su one već odavno trebale da budu na mreži, a nije pokrenuta ni eksploatacija uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“.

Srpska je u više navrata izlazila u susret, davala brojne pogodnosti i produžavala rokove izgradnje ruskom investitoru, kršeći čak i evropske propise i preuzimajući na sebe obaveze koje za nisu u njenoj nadležnosti.

Koliko je daleko bila spremna ići Vlada Srpske je pokazala 2016. godine kad je dala saglasnost za zaključivanje tri aneksa ugovora sa kompanijom „Comsar Energy“ kojima se obavezala da će „Srpska do poslednjeg dana odugovlačiti sa primjenom evropskih propisa koji bi mogli da nanesu štetu koncesionaru“. Vlada se tim aneksima obavezala i da neće mijenjati važeće propise u RS i BiH na štetu koncesionara, ali i na brojne druge ustupke.

Nakon što je CAPITAL to otkrio, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić je rekao da će štetni aneksi biti izmijenjeni, ali od toga vjerovatno nije bilo ništa.

Naprotiv, nekoliko godina kasnije potpisani su i novi koji su opet pogodovali koncesionaru i kojima su mu produžavani rokovi.

Ni novi rokovi ni privilegije koje nisu imali ostali investitori i koncesionari nisu doveli do realizacije najavljenih projekata, ali ni do raskida ugovora zbog toga.

Naprotiv, Srpska 2022. godine još jednom Serdarovu izlazi u susret i od njega kupuje koncesiju za hidrocentralu “Mrsovo” na rijeci Lim te propali hotel “Comsar” u Rudom.

Hotel u Rudom koji godinama nije radio, Srpska je platila 2,3 miliona KM, dok cifra koja je plaćena za preduzeće “Comsar Energy Hidro” koje je nosilac koncesije za izgradnju hidrocentrale “Mrsovo”, nije otkrivena.

Međutim, na spisku kupljenih koncesija nije se našla ona, možda i najznačajnija, koja se odnosi na eksploataciju uglja u Ugljeviku, a zbog koje su se pobunili radnici postojeće termoelektrane „Ugljevik“.

„Comsar“ želi ugalj, ali ne i termoelektranu

Iako je površinski kop uglja „Ugljevik istok 2“, bio namijenjen isključivo za potrebe rada nikad izgrađene termoelektrane „Ugljevik 3“, kompanija „Comsar“ koja ima koncesiju za oba projekta, o izgradnji termoelektrane više uopšte ni ne razmišlja.

I sami su se godinama unazad pravdali kako koncesija za ugalj ne može da se realizuje bez otvaranja termoelektrane, za čiju su gradnju obećali dovesti izvođača koji se nikada nije pojavio, čime su kupovali vrijeme i držali privid da će se stvari pomaći sa mrtve tačke.

Koncesionar se pravda pandemijom

U izvještaju Komisije za koncesije RS za 2022. godinu navedeno je da je, prema izjavi koncesionara, on u 2022. bio u završnoj fazi pregovora sa budućim strateškim partnerom oko realizacije projekta. Naveo je i da su u proteklih nekoliko godina pandemija izazvana korona virusom, kao i globalna ekonomska situacija uticali na provođenje planiranih aktivnosti.

Kada je u pitanju eksploatacija uglja, naveli su da su da su vođeni su pregovori sa strateškim partnerima u cilju traženja optimalnih tehničko – tehnoloških i finansijskih rješenja za dalji razvoj projekta izgradnje termoelektrane Ugljevik 3, da je izrađena inovirana Studija ekonomske opravdanosti na osnovu koje su produženi rokovi iz ugovora i plaćena jednokratna koncesiona naknada po tom osnovu.

Koncesionar se i ovdje pozivao na pandemiju izazvanu korona virusom, kao i globalnu ekonomsku situaciju.

Naveli su i da je realizacija ugovora direktno vezana za projekat izgradnje termoelektrane i uslovljena njegovom dinamikom.

Sada kada je svijetom zavladala energetska kriza, „Comsar“ je otkrio svoje karte. Ugalj bi da eksploatišu i prodaju kupcima koji bukvalno vape za ovim energentom, dok elektranu koja je Srpsku trebala da energetski stabilizuje u slučaju veće potrošnje, više i ne spominju.

To pokazuje i njihova studija uticaja na životnu sredinu koju su predali Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u kojoj navode da im je plan rudu izvući u roku od četiri godine.

„Godišnji kapacitet na proizvodnji uglja iznosio bi oko milion tona, što znači da je vijek eksploatacije ovog ležišta četiri godine. Da bi se otkopavalo milion tona uglja prema odnosima u ležištu potrebno je otkopati 3,5 miliona tona otkrivke i međuslojne jalovine“, stoji u studiji.

Da će se ugalj spaljivati u termoelektrani, nigdje se ne navodi, ali niko ne želi zvanično pričati kako koncesionar koji je dobio koncesiju za eksploataciju uglja u svrhu proizvodnje električne energije sada to pravo koristi da izvozi ugalj. „Comsar“ u studiji objašnjava da je otvaranje i ponovna eksploatacija uglja na površinskom kopu „Ugljevik Istok 2“ proizašlo zbog potrebe za ovom vrstom goriva kao posljedice enormnog povećanja cijene gasa i nafte na svjetskom tržištu.

Ugalj kao fosilni neobnovljivi prirodni resurs ponovo dobija primarno mjesto u proizvodnji energije u svim oblastima života, a trend u potrošnji energije na globalnom svjetskom tržištu sve je veći, pa će, kako ocjenjuju autori, biti suočeni sa vrlo ozbiljnim problemima za obezbjeđenje svih oblika energije za potrebe čovječanstva.

„Visoka cijena gasa i nafte primoraće industriju da se što prije preorjentiše na jeftinije i pouzdanije izvore energije, a ugalj je resurs na koji se najsigurnije može računati. Polazeći od toga došlo se do ideje o aktiviranju potencijalnih ležišta uglja, među koje spada i ovo ležište“, navodi se u ovom dokumentu.

Šef predstavništva RS u Rusiji štiti ruske interese

Jedan od glavnih ljudi Rašida Serdarova u Srpskoj je Duško Perović, šef predstavništva RS u Rusiji, koji ga je i doveo ovdje i spojio sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Perović je bio zastupnik u preduzeću “Comsar energy hidro” zajedno sa Sinišom Majstorovićem, a formalno je napustio kompaniju u momentima kada se Srpska pripremala da je preuzme.

Perović je glavni zaštitnik ruskih interesa u Srpskoj, a što je priznao i u prijetnjama koje je svojevremeno uputio redakciji CAPITAL-a.

„Još jedan tekst bude li o „Comsaru“ napisan… to je čovjek napošteniji, najkorektniji investitor koji je ikada bio u BiH. Samo pravite izmišljotine, pišete. Poručite tom vašem vlasniku, imaće problem još jedanput spomene li „Comsar“ uopšte, a ne te insinuacije, lažanije. Ja vam kažem imaćete ozbiljan problem. Stalno izmišljotine pišete, te će ovaj da kupi, te će onaj da kupi, te korupcija, slobodno poručite vlasniku, kažite Duško Perović mu je poručio iz Moskve, napiše li, biće problema. Ja vam kažem, spomenete li još jedanput „Comsar“ biće problema, vjerujte mi“, nije žalio Perović vremena i riječi da odbrani interese privatne ruske kompanije.

Planovi “Comsara” kose se i sa javnim pozivom za dodjelu koncesije iz aprila 2013. godine.

Tada je navedeno da se od ovog projekta očekuje ravnomjeran ekonomsko-privredni razvoj Republike Srpske, a posebno sjeveroistočnog dijela i opštine Ugljevik, otvaranje novih radnih mjesta, angažovanje domaće radne snage i preduzeća na radovima.

Bez izgradnje “Ugljevika 3”, ovi ciljevi biće samo djelimično, u manjem obimu ispunjeni.

O kakvom biznisu je riječ, govori podatak da je procijenjena vrijednost investicije tada bila 443,6 miliona maraka, kao i da postoji 51 milion tona uglja za eksploataciju.

Radnici strahuju za nastavak rada RiTE „Ugljevik“

Koncesioni ugovor sa „Comsarom“ koji se krije od očiju javnosti i ustupci koji se daju ovoj kompaniji jedan su od povoda štrajka u Rudniku i termoelektrani „Ugljevik“.

Radnici RiTE „Ugljevik“ štrajkuju već deset dana, a Sindikat kao jedan od osnovnih zahtjeva traži da im se obezbijede dovoljne količine uglja najmanje do 2050. godine, te da se koncesija za ležište uglja „Ugljevik Istok 2“, dodijeli njima, umjesto firmi „Comsar Energy“ ruskog oligarha Rašida Serdarova.

Iako je resorni ministar Petar Đokić odlaskom u preduzeće pokušao da umiri radnike, od toga nije bilo ništa. Oni traže na uvid anekse ugovora koji su proteklih godina potpisivani sa koncesionarom, ali ministar te zahtjeve ignoriše.

Predsjednik Sindikalne organizacije RiTE „Ugljevik“ Boban Benović kaže za CAPITAL da su ponovo tražili sporne anekse, ali da ih nisu dobili.

„Sindikat i radnici RiTE „Ugljevik“ zahtijevaju da se riješi ta koncesija i obezbijede dovoljne količine uglja za nesmetan rad do 2050. godine a to se može  jedino vraćanjem koncesije „Ugljevik Istok 2““, rekao je Benović.

Kazao je i da Serdarov ništa u Ugljeviku do sada nije uradio ističući da su rađena samo određena mjerenja eksploatacionog polja.

Na pitanje CAPITAL-a zbog čega nisu raskinuti ugovori sa ovim ruskim investitorom umjesto što mu se konstantno izlazi u susret, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić tvrdi da nije jednostavno raskinuti ugovor  sa „Comsarom“.

Kaže da postoji odredba prema kojoj se on jednostrano može raskinuti, ali je potrebno provesti prethodni postupak, da bi se stvorili uslovi za to, a da postoji čak i mogućnost arbitraže.

„Dakle, mi smo veoma svjesni te činjenice i ne smijemo donijeti nijednu odluku koja bi uvela RS u međunarodnu arbitražu koju bi možda mogli jednog dana da izgubimo i da platimo ogroman novac nekome ko nije uložio ni blizu onoga što bi trebao uložiti kada bi izgradio tu elektranu“, kazao je Đokić.

Na našu konstataciju da je ugovor sa ruskim investitorom potpisan prije više od deceniju, Đokić kaže da su ugovori aneksirani više puta čime su produžavani rokovi za izgradnju termoelektrane.

„U tom smislu nema ništa nelegalno sa stanovišta odnosa prema ovom koncesionaru u ovom trenutku, ali svakako da će se morati u nekom skorom vremenu i to pitanje riješiti. Nećemo moći ostati na ovom odnosu koji je trenutno“, naglasio je Đokić.

Đokić navodi da je za Srpsku i dalje strateški interes da nađe način da se izgradi nova termoelektrana.

Kaže da je to sada mnogo teže nego što je bilo prije 10 ili 15 godina kada su okolnosti na energetskom tržištu bile sasvim drugačije i kada nije postojala evropska politika koja je ograničavala rad termoelektrana.

„Republici Srpskoj je još uvijek jako važno ako bismo uspjeli da nađemo način da izgradimo novi blok termoelektrane Ugljevik 3, zato što je postojeća termoelektrana stara 40 godina i to je samo po sebi problem jer je potrebno ulagati mnogo novca na tekuće održavanje, kapitalne investicije da bi se produžio radni vijek“, kazao je Đokić.

Direktor ERS-a Luka Petrović u razgovoru za CAPITAL ocjenjuje da se oko svega digla bespotrebna prašina. Tvrdi da radnici nemaju razloga za zabrinutost.

„Znam pouzdano da se trenutno ekspropriše zemljište koje će nam omogućiti otkrivku na tolikoj površini u Ugljeviku, da će naš objekat moći raditi do 2036. godine. Dodatne količine uglja koje mi želimo da obezbijedimo moraju se tražiti u ostalim površinama, koje nisu date “Comsaru““, kaže on.

Dodaje da će ERS učiniti sve da RiTE Ugljevik radi što duže. U prilog tome podsjeća na investiciju od 85 miliona evra u sistem za odsumporavanje dimnih gasova izgrađen na termoelektrani što je po njemu dovoljan dokaz o namjerama matičnog preduzeća kada je budućnost RiTE „Ugljevik“ u pitanju.

On ne sumnja da je Vlada RS uradila sve po zakonu kada su koncesije iz Ugljevika dodijeljene „Comsaru“.

Petrović smatra da bi udovoljenje radničkim zahtjevima dovelo do arbitraže koja bi se vjerovatno završila kao i ona sa slovenačkom Elektroprivredom, negativno po ERS.

Komentar u vezi sa planovima firme „Comsar energy RS“ u vezi sa gradnjom termoelektrane i otvaranjem rudnika u Ugljeviku pokušali smo da dobijemo i u ovom preduzeću. Međutim, ni nakon višednevnog čekanja odgovor na pitanja koja smo ima poslali nismo dobili.

(Capital

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

BANJA LUKA

28.03.2024 20:02

ZBOG SERDAROVA ILI ZBOG DODIGA???? OVAJ OPLJAČKA SVE NA I ISPOD ZEMLJE LUDI NARODE!!!

ODGOVORITE
Name

'AJD,DOSTA BRABONJANJA

28.03.2024 20:03

KOJI SERDAROV,U PITANJU JE SRBIJA I BORBA ZA UGALJ IZ REPUBLIKE SRPSKE,JER IM JE PETOSTRUKO JEFTINIJI OD UGLJA IZ RUDNIKA U SRBIJI,DA NE SPOMINJEMO UVOZ IZ DRUGIH DRŽAVA!

ODGOVORITE
Name

Uh

28.03.2024 22:19

Ti brabonjaš, ovo je bilo prije Srbijanskog propalog gazdovanja sopstvenom elektroprivredom, lopovi i luzeri se nakupe, a onda budu eliminisani, istorija kaže

Name

Ako je tako

29.03.2024 07:18

Neka Srbiji prodaje ugalji iz tog kopa RITE Ugljevik a ne Serdarov. opet ce imati i za sebe i za Terme u Srbiji.

Name

Zna se

28.03.2024 20:07

Sve je ovo dogovoreno da posao propadne pa da pare od stete podijele.

ODGOVORITE
Name

Pada Vlada

28.03.2024 20:08

SNSD i stranke crveni kombi idu u zaborav , džaba vam danas na skupštini ova predstava. NAROD VAS VIŠE NEĆEEEE.

ODGOVORITE
Name

Re

29.03.2024 00:00

Gadite se narodu, lopovcine i prostacine🤮

Name

Raskoljnikov

28.03.2024 20:28

Ma čuj ti Luke Hacijende. Opljačkao je te ljude i sada tako priča. Kaže bespotrebno radnici štrajkuju. Pa što danas nisi izašao pred radnike i to im lijepo objasnio?

ODGOVORITE
Name

Serdar Rašidov- Ćumurov

28.03.2024 20:28

Ovde ne treba velika pamet, slike sve govore, ko kome, koliko , šta , gdje i kako !

ODGOVORITE
Name

Željko B.luka

28.03.2024 20:29

Svagdje u Evropi je blokirana imovina i poslovanje sa Rusima,samo Burke dozvoljava i to na štetnost,kriminal protiv svog naroda

ODGOVORITE
Name

Nikada

28.03.2024 20:41

niko neće saznati šta je srpski veliki zavodnik i oligarh Đokić dogovorio sa ruskim oligarhom Rašidom... To je tajna glupi Srbi i zato tišina dok krademo!

ODGOVORITE
Name

Bl

29.03.2024 00:02

Upravo su dogovorili i strajk i posle tuzbu protiv Vlade i naplatu stete koja ce da se podijeli sa ugovaracem. Bando jedna.

Name

Re

29.03.2024 00:06

Tog Djokica, “velikog zavodnika” treba pod hitno hapsiti i konfiskovati mu svu imovinu, i njegovoj porodici i njegovim konkubinama. Davno je onaj Rus svjedocio da je bio sokiran koliko se lokalni politicari ugradjuju i uzimaju sebi i zato je i izasao iz posla. E to su pravi mafijasi i najvece izdajice vlastitog naroda 🤮

Name

Samo strajk

28.03.2024 20:54

Svi na blokadu ulica, blokadu zgrade vlade, ne moze vam.niko nista samo hrabro. To je vase i nase naroda RS, treba da svi zbog Serdarova placamo trzisnu cijenu struje, to bi fefinitivno kolaps RS bio. Treba svi da se pridruze u odbranu rudnika, nacelnik Ugljevika, Bijeljine narodni poslanici svi ako ima casnih i iz vladajuce koalicije. Nek daju rudarima taj rudnik od rude ce sami napraviti jos jedan bolk Termeelekrane to su ljudi ogromne pare o Milinardama se radi

ODGOVORITE
Name

Ipe

28.03.2024 21:05

Serdarov prodaje ugalj EPBiH,zato mu treba ovo polje.

ODGOVORITE
Name

Wolf

28.03.2024 21:12

Privatizacija treba da se ugleda na EFT-RiTE Stanari

ODGOVORITE
Name

Bojan

28.03.2024 21:22

Sumnjivi su mi ovi rudari u Ugljevkku, ne bih rekao da su Srbi? Pravi Srbi ćute, rade, trpe, i obožavaju našeg vođu, koji ne hebe ni Ameriku, ni Englesku ni Njemačku. Pravi Srbi se ne bune da ga pljačka vlast koja se predstavlja srpskom, Perica Đokica, Dodig, Papak, Debeli, i ostale krvopije. Prema tome, normalno je da nakon što smo dali Ri TE Stanari besplatno na korištenje Vuku Hamoviću, Kinezima, Perici i Burli, pa normalno je da im damo i RiTE Ugljevik. Ako se poništi koncesija, Dodig je na dobitku, jer će Sud presuditi 600 miliona da Rašidu plati RS, ako ostane koncesija Rašidu ( Dušku Peroviću i Dodigu) njih trojica će prodavati TE Ugljevik naš ugalj i naplatiće oko milijardu. Prema tome, lopovima pare, narodu i rudarima priča o braći Rusima i mrskom Zapadu. Ovce su uvijek bile za šišanje. Pitam se šta su rudari čekali biše od 10 godina, da im dođe iz zadnjice u glavu. Glasali su svih tih godina za Burlu i Burliće i dobili su što su i tražili. Lakat.

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

29.03.2024 08:07

Srpsko nije protestovati već trpiti. Odvakada je to tako. Srbi ne trebaju ništa da govore. Ima ko će umjesto njih, ispred njih, za njih, u ime njihovo. I zato pamet u glavu, a glavu dolje, i jezik za zube. Davno još onaj arhipastir, što ga i grešna i dužna posvetiše, reče i zapisa: Na nebu bog, na zemlji gospodar, u kući domaćin. Eto, to je ta čarobna formula, univerzalna matrica vlasti i vladanja. Demokratija za srbe, demokratija po mjeri srpskih poglavica i doglavica.Samodržačka autokratija i autarkija, apsolutizam, voluntarizam, improvizacija i blef. I sve više na bananu podsjeća. Nije dobro niti će biti, nisu izgledi. Trajaće.

Name

Aco

28.03.2024 21:45

Ne damo našu imovinu,hoćemo da je Burle može krčmiti i niko više...marš Šmitu...šta on hoće da imovina bude na nivou BiH pa da je ne možemo prodavati patriotima RS e..

ODGOVORITE
Name

Soko

28.03.2024 21:48

Mile, Mile, nije li ti lazno ime Rasid

ODGOVORITE
Name

Tužno

28.03.2024 22:05

Ljudi ako im pustite ovo, ostajete bez uglja. To je kraj Ugljevika i jasan poziv da se selite sa djedovine. Sarajlije su imale egzodus posluje rata, vi ćete izgleda sad zbog ovih.

ODGOVORITE
Name

Ekonomists

28.03.2024 22:30

Šta je RS ? Prčija pojedinaca koji narod i entitet ekonomski devastiraju .Kakav Rašid ljudi božiji 🤮

ODGOVORITE
Name

Bogutovo selo

28.03.2024 22:32

Sindikat zateže, Vlada zateže, Comsar zateže, na kraju sve da bi se opravdalo tih 200 miliona koja će Vlada vratiti, pare podijeliti međusobno za uspješno obavljen posao, i na kraju vuk sit i ovce na broju. A narod, ma ko jebe narod.

ODGOVORITE
Name

CH

28.03.2024 23:43

Dobro si rekao „ko jebe narod”ali narod je to i trazio, i jos jednom „ko jebe narod”.

Name

Re

29.03.2024 00:12

Treba svim politicarima i direktorima koji su upetljani u ovo opkoliti kuce, oduzeti svu pokretnu i nepokretnu imovinu , a njih izloziti na trgovima sa natpisom- ovako prolaze izdajice i oni koji su pokrali vlastiti narod. Doasta je bilo cutanja, odlazaka i trpljenja, treba stati u kraj mafiji na vlasti👊

Name

Rui

28.03.2024 23:13

Oj, ukinite više ruspudlicu srbsku, pa poskapacete!

ODGOVORITE
Name

nada

28.03.2024 23:18

Postojeca te je duzna 400milijona, stara 40g zadnji 10g,, nije ulagano nista nemaju osnovna srestva,zalozen je sav pkretni i nepokretni kapital za kredit da bih se isplatile plate,i sada na naplatu stize presuda slovenaca.Pitam se da li ima iko strucan pismen pa davam vrate koncesiju nemate cim isplacivati ljude .Svemu dodje kraj pa i njoj je dosao .Ne moze se spavati i zaradjivati plata vracati kuci i zaradjivati plata ne dolazati na posao i primat plata prodjose ta vremena.

ODGOVORITE
Name

Eh

28.03.2024 23:25

UDBA radi i danas ... setkaju se ... skromna auta, skromno odijevanje... a ovi nesrecnici od dir.ispastaju... pa ovi jos vladaju Tito ih spremao... al nista ne znate

ODGOVORITE
Name

Narod

29.03.2024 00:03

Čitate li ovo što je napisano?Ako je istina 10%,pozatvarati sve odgovorne pa bio to predsjednik,ministar ili njih sto.Pa kako šta nam rade i kako nas prodaju,neće ostati ni ugljene prašine ispod noktiju rudara!Sramota,lešinari Republike,oglođaste nam i kosti!

ODGOVORITE
Name

Uhodana šema

29.03.2024 03:54

Taj "veliki investitoru" Serdarov se već 12 godina mota po RS i još ništa nije napravio, samo je zakopavao kamene temeljce. Vlada RS mu daje koncesije, a onda te iste koncesije otkupljuje od njega za velike pare zato što je on, tobože, "uložio novac u projektnu dokumentaciju". De se ne lažemo, iza njega stoji Dodik, on je još samo jedan od Dodikovih paravan, dosad je preko njega izvukao 10-ine miliona maraka našeg novca, a sad planira da izvuče i stotine jer je u pitanju izuzetno vrijedan resurs.

ODGOVORITE
Name

Empirija korupcija

29.03.2024 09:25

Ovo će se gurati sve do arbitraže. I u arbitraži naduvavati vrijednost spora. Pa onda prihvatiti arbitražu, novac podijeliti između glavnih svima poznatih protagonista. I Đokiću biće nešto nabačeno. Moskovski lopov Perović se podrazumijeva.

ODGOVORITE
Name

Prolaznik

29.03.2024 09:26

Zbog ovaki stvari trebaju nam ovi izborni zakoni.Trebamo ih natjerati da donesu zakon i za vandredne izbore. Ovako nit ih mozes spreciti da kradu izbore niti ih mozes smjeniti i da na ulicu izadjes.Sve su napravili za ove godine da im ne mozemo nista ma kakva nam volja bila.Ne mogu da razumijem da narod bas tako malo razumijem sta nam se radi.

ODGOVORITE
Name

OFAJLA

29.03.2024 09:48

Vala, i ja ću se kandidovati za načelnika Ugljevika. Dovešće ove iz Holivuda da snime kaubojski film u Ugljeviku. Ko napušten grad, ostalo nekoliko kauboji i ja. Onda dolazi sadašnji načelnik i hoće da nas iseli. Ali, ja ga zavodim i on nam pomaže da RITE vratimo u život. U stvarnosti on će biti moja sekretarijata. Ja ću na predizborne kampanje ići obučena kao Kalamiti Dzejn. Jao hvata me izborna groznica. Bome, kupila sam i očuvanju diplomicu na buvljaku. Zovem se Lili. Glasajte za Lili uvijek siti bili. Perica nećemo u zatvor. Neka on radi moj posao ispod romantično plavog mosta. Cmok !

ODGOVORITE