Da li će i Srpska da dobije sistem "Amber Alert"?

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske posjetili su juče Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu sa ciljem razmjene iskustava, sagledavanja mogućnosti  i identifikaciju izazova vezanih za usvajanje „Ambert Alert“ sistema za uzbunjivanje u slučaju nestanka djeteta u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 28.03.2024 | 11:10
Da li će i Srpska da dobije sistem "Amber Alert"?

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Centra za nestalu i zlostavljanu decu prezentovali su rad na uvođenju sistema „Pronađi me“ u Republici Srbiji, kao i sam rad Radne grupe za uvođenje sistema za hitno obavještavanje javnost u slučaju nestanka maloljetnog lica.

Načelnik Jedinice za visoko tehnološki kriminal u Upravi kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske Olivije Zimonja izjavio je da je cilj MUP-a Republike Srpske da unaprijedi i učini efikasnijim svoj rad u segmentu potraga za nestalim licima, a posebno potrage za djecom.

„Cilj je da potraga za djecom dobije novu dimenziju i da se da mogućnost da se javnost pravovremeno animira i doprinose pronalasku djeteta. Srbija je neko ko je prošao sve te korake od ideje, implementacije, a evo danas svjedočimo i o upotrebi tog sistema (Amber Alert) u Srbiji", rekao je Zimonja.

On je istakao da se sastanak podudario sa prvim aktiviranjem sistema "Amber Alert" u Srbiji i da su vidljive brojne prednosti i mogućnosti.

Osnivač Fondacije "Pronađi me“ Igor Jurić i jedan od domaćina delegaciji MUP-a Srpske pozdravio je inicijativu MUP-a Republike Srpske, istakavši da se nadao da Sistem za uzbunjivanje "Amber Alert" neće morati da se koristi, ali da se to desilo i da je sa tehničke strane sistem opravdao uvođenje.

(BN) Foto: Ustupljene fotografije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ih..

28.03.2024 11:17

Pa čemu kad imamo Prointer!

ODGOVORITE
Name

Nenad-Nostradamus

28.03.2024 16:44

Prointer nam treba upravo zbog Uzbunjivaca tkz.Ambert Alert da bi brisao tragove koji bi uzbunjivac pronalazio.

Name

Mufljuz

28.03.2024 11:23

Al zar ovako nesto pre par godina nisu odbili nasi parlamenatrci ili vlada,mozda i gresim,al bilo je nesto slicno ovome pa nije proslo

ODGOVORITE
Name

Rumonja

28.03.2024 11:44

nepismeni se pitaju nešto? Zimonja? Auuuuuu....

ODGOVORITE
Name

Micko

28.03.2024 11:47

I dzaba, opet je nisu nasli. I bez tog sistema ce se u ovakvim slucajevima dici uzbuna, sto je i normalno. Taj sistem i kojekakve fondacije ce opet neko iskoristiti da pribavi licnu korist. Nema potrebe za tim....

ODGOVORITE
Name

Zdenko

28.03.2024 13:13

Uskoro će se ponuditi 'rješenje'. Djecu treba čipovati po rođenju i biće non stop locirana i 'sigurna'. Tehnologija je odavno spremna i sad samo treba podgrijati javnost nekim problemom...

ODGOVORITE
Name

Petar

28.03.2024 13:32

Hoće, eto posla za Prointer.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

28.03.2024 18:48

Prointer će proći na tenderu isto za skenere na glasačkim kutijama. Šmit uzalud nametnuo zakon.