Porast nasilja u društvu odavno upalio sve alarme

Porast nasilja u društvu, pogotovo među mladima, odavno je upalilo sve alarme. Nakon masakra u “Ribnikaru”, hapšenja maloljetnika nakon što je na društvenim mrežama najavio napad u srednjoj školi u Trebinju, postavlja se pitanje gdje je zakazala država, gdje društvo, a gdje svi mi kao pojedinci.

Republika Srpska 27.03.2024 | 22:06
Porast nasilja u društvu odavno upalio sve alarme

Zašto mladi postaju sve agresivniji? Kakva je kolektivna svijest djece pa razmišljaju o masovnim ubistvima i samoubistvu?

“Takvi slučajevi dolaze  iz nepotpune porodice, porodica koje su nefunkcionalne, roditelja koji zanemaruju djecu. Dobar dio je odgovornosti na institucijama, odnosno na odgovornim pojedincima u školi, jer dijete najviše vremena provodi u školi, u školskim klupama i mora se tretirati kod psihologa“, mišljenja je sociolog Vladimir Vasić.

“Svijet se razvija u tom pravcu da mediji imaju veliki uticaj na svijest ljudi, roditelji postaju nemoćni, institucije nekad ne odrade dobro svoj posao i onda imamo takve slučajeve “, kaže sociolog Stanislav Tomić.

Tomić smatra i da je uzrok problema mnogo kompleksniji, a to su poremećeni društveni odnosi.

“S obzirom na to da je porodica ćelija društva, onakva kakva nam je porodica takva je država. Onog trenutka kad nam ozdravi porodica imaćemo i zdravu državu “, kategoričan je Tomić.

Činjenica da današnje generacije odrastaju u mnogo složenijim uslovima nego prije desetak godina, da su  mladi  asocijalni, da ne komuniciraju, uticaj društvenih mreža  pretvara ih u jedan kontraprodukt, tvrdi Vasić.

“Gospodo, jeste li dobili djecu, volite svoje dijete. Vaša obaveza je da tu djecu vaspitate. Onog momenta kada dođe sistem da ga vaspitava, kada dođe momenat da ga institucije vaspitavaju budite spremni da će možda vaše dijete tretirati određeni zakon. Ja hoću da kažem da imamo problem koji se gura pod tepih. Najveći problem nisu djeca, već roditelji koji ne dozvaljaju da im se kaže: “Vaše dijete ima problem”.

Đorđe Vučinić, poslanik liste Za pravdu i red u NS RS, smatra da kad se dešava vršnjačko nasilje ili nasilje u porodici  prvo ko zakaže to je pravosuđe, drugi ko zakaže je Centar za socijalni rad.

“Država treba da postavi stručne ljude na odgovorna mjesta. Mi imamo zakone koji su u 90 odsto slučajeva  napisani dobro, ali imamo ljude koje to ne interesuje. Jednostavno ga to ne interesuje “, kaže Vučinić.

Rješenje problema moguće je u vraćanju našoj viševjekovnoj tradiciji. Mi u našem svetosavlju i pravoslavlju imamo resusre i vrijdenosti da se tome odupremo, poručili su učesnici emisije “Globalno”.

(BN) Foto: BN

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gf

27.03.2024 22:28

Tako je od kad je covjek stvoren, andjeli pitali boga sto stvaras onoga koji nered ce ciniti I krv prolijevati, bog rece ne znate sto ja znam, iz kurana

ODGOVORITE