Postignut dogovor Vlade i rudara: Plate će biti isplaćene

Rudari Rudnika mrkog uglja "Zenica" dobiće zaostale plate, izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Bosna i Hercegovina 27.03.2024 | 14:06
Postignut dogovor Vlade i rudara: Plate će biti isplaćene

"Kao Vlada smo prihvatili kolektivni ugovor, da se plate isplate za januar i februar. U narednih 15 dana ćemo saopštiti šta će biti sa rudnikom Zenica", pojasnio je Lakić.

Nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata rudnika u FBiH i federalne Vlade, Lakić je naveo da su razgovori i ranije bili su uspješni, pa tako i ovaj put.

Lakić je naglasio da nije zadovoljan zatečenim stanjem u rudnicima, te naveo da su opredjeljenja da zajedno moraju da se suoče sa svim problemima.

"Zahvaljujem Sindikatu za borbu i podržava. Utvrdili smo da postoje finansijska sredstva u budžetu FBiH, koja će se nastojati iskoristiti za isplatu plata rudara rudnika u Zenici", rekao je Lakić.

Ispred sjedišta Vlade Federacije BiH /FBiH/ u Sarajevu okupilo se oko 300 rudara zbog situacije u Rudniku mrkog uglja "Zenica" koji traže isplatu dvije zaostale plate i poštovanje Kolektivnog ugovora.

Protest su organizovali rudari Rudnika mrkog uglja "Zenica", a podržali su ih i ostali rudari iz rudnika Koncerna "Elektroprivreda BiH".

(Srna)   Foto: N1

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Krajišnik

27.03.2024 15:29

U Federaciji protesti i odmah dogovor sa resornim ministrom,samo u RS šupljoglavi klimoglavci od ministara pa radnici u pravosuđu već mjesec dana štrajkuju i ništa!Nije Baja rekao Amin!

ODGOVORITE
Name

Re

28.03.2024 05:35

Ma ovdje se radi o zatvaranju rudnika nema ko raditi u jami