Pobjednici u BiH ipak (ne)će brzo formirati vlast?

Ako bi se kojim slučajem ispoštovali rokovi iz Ustava Bosne i Hercegovine i zakona, vlast na nivou Bosne i Hercegovine, odnosno Savjet ministara BiH, bili bi formirani najkasnije u januaru, što je malo vjerovatno ako se uzmu u obzir iskustva iz prethodnih izbornih ciklusa.

Bosna i Hercegovina 26.09.2022 | 08:23
Pobjednici u BiH ipak (ne)će brzo formirati vlast?

Kada je riječ o rokovima, nakon završetka izbora 2. oktobra, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) ima mjesec dana da potvrdi rezultate izbora, a nakon što ti rezultati budu potvrđeni Predstavnički dom i Dom naroda, Parlamentarne skupštine BiH konstitutivnu sjednicu mora održati najkasnije u roku od 30 dana.

Ako uzmemo u obzir da će CIK do 2. novembra potvrditi rezultate izbora, Predstavnički dom i Dom naroda parlamenta BiH trebalo bi da budu konstituisani najdalje do 2. decembra. Istovremeno, Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH definisano je da predsjedavajući Predsjedništva BiH iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva u roku ne dužem od 15 dana računajući od datuma potvrde službenih izbornih rezultata od strane CIK-a.

Što se tiče Savjeta ministara BiH, Predsjedništvo BiH, nakon što se konstituišu oba doma parlamenta BiH, dužno je, najkasnije u roku od 15 dana, da imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, a nakon što ime predsjedavajućeg potvrdi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, taj predsjedavajući, najkasnije u roku od 35 dana od dana njegove potvrde, imenuje ministre i zamjenike ministara i traži od Predstavničkog doma potvrdu imenovanja.

"Ministri i zamjenici ministara stupaju na dužnost odmah nakon potvrde od strane Predstavničkog doma", navodi se u Zakonu o savjetu ministara BiH.

U suštini, ako bi se ispoštovali svi definisani rokovi, u roku od oko tri mjeseca vlast na nivou Bosne i Hercegovine, odnosno Savjet ministara BiH, trebalo bi da budu formirani, što se u Bosni i Hercegovini rijetko dešavalo.

Vlasti u Bosni i Hercegovini u junu na sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom potpisale su zajedničku izjavu, u kojoj se, između ostalog, navodi da su lideri političkih partija i članovi Predsjedništva BiH opredijeljeni da "konstruktivno sarađuju nakon glasanja kako bi osigurali brzo formiranje novog zakonodavstva i izvršne vlasti na svim nivoima u zakonom propisanim rokovima".

Stručnjaci u Bosni i Hercegovini ističu da je najveći problem to što Ustav BiH nije definisao sankciju u slučaju da se vlast ne formira na vrijeme, te da se iz tog razloga niko i ne trudi da Savjet ministara BiH bude formiran na vrijeme.

(Nezavisne)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Zna se

26.09.2022 06:37

Ako pobijede Dodik, Djokic, Stevandic i Cubrilovic nece biti ni vlasti ni nicega sem sukoba i trvenja. To nam je jasno. U proslom mandatu niti su se formirali niti su sta radili sem pljackali.

ODGOVORITE
Name

Stojan

26.09.2022 06:38

Pa u Federaciji još nisu formirali vlast od prošlih izbora, sjede ljudi 4 godine u tehničkom mandatu.

ODGOVORITE
Name

Holland

26.09.2022 07:18

Tacno, al penzije su I dalje na vrijeme isplacivane plus da su ured duplo vece nego u pc

Name

I

26.09.2022 07:19

Još će 4-ri.

Name

Hmmm

26.09.2022 07:23

Bice kako stranci kazu a njima ovako odgovara svi imaju dio kolaca

Name

re

26.09.2022 07:30

to je kad se biraju kriminalci na vlast. Plato je rekao, ne zainteresovanost obicnog covjeka u javna desavanja ce dovest olos i zlonamjerne ljude na vlast, i to se vidi kod nas.

Name

Nole

26.09.2022 06:48

Parlamentarna skupstina,savjet ministara,predsjednistvo,predstavnicki dom,dom naroda...pa p vam materina,i vama i onima koji su napravili ovakvu nakaradnu drzavu.Pa je li vidite vi koliko bespotrebnih institucija ima u ovoj drzavi.Prosto nevjerovatno...

ODGOVORITE
Name

+

26.09.2022 07:15

ŠTO ĆE IM TAKAV ZAKON. NISU BUDALE, KAO NAROOD, KOJI ZA NJIH GLASA. PRIMAJU VELIKE PLATEI JOŠ MNOGO ŠTA, A NE RADE. I NISU SEBI PREDVIDJETI KAZNE. PAMETNI. OD KADA JE VIJEKA I SVIJETA. VLAST KOD KOJE JE KASA, MOŽE DA NERADI NIŠTA, NEODGOVARA NIKOM I OPET NA SLIDEĆIM IZBORIMA NAROD IH BIRA. TRAKVOM NARODU I TREBA TAKVA. DA IH PONIŽAVA I DA IM SVE "POHAPAJU" Krajišnik.

ODGOVORITE
Name

Aha

26.09.2022 07:23

Sad će nam za pred ministara doći Dragan, na redu je Hrvat, a njega nema na ovim listama.

ODGOVORITE
Name

Papci

26.09.2022 07:30

Ovaj put treba narod da pobijedi a ne lopovi i papcu koji pred izbore medeno pricaju a uzasno pljackaju.

ODGOVORITE
Name

bih

26.09.2022 09:37

Liberalne stranke razgovaraju o zajedničkom bloku za izlazak na izbore za Europski parlament

ODGOVORITE
Name

Tatar

26.09.2022 11:02

Najbolje je raditi izbore i pri tom potrošiti 5-6miliona i onda imati vladu u tehničkom mandatu

Name

Pod hitno

26.09.2022 12:11

Bosnu prepisat Svabi 1/1

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin M.

27.09.2022 05:20

Nova vlast će nastojati da što pre počne da radi jer je problema previše a ove lopurde će nastojati da koče napredak.biće Smit na potezu i CIK.