Sve više gradova se odriče proslave Nove godine

Pandemija korona virusa izmijenila je mnogo stvari, paje tako ukrala i doček Nove godine. Ipak, čini se da pandemija nije oduzela humanost pa su tako neki gradovi u Srbiji riješili da novac za doček Nove godine preusmjere u humanitarne svrhe.

Srbija 05.12.2020 | 21:24
Sve više gradova se odriče proslave Nove godine

Kragujevac, Užice, a sada i Zrenjanin su gradovi koji su odlučili da ono što je zbog korone postalo višak novca u kasi bude donirano za neke važnije i ljepše stvari.

Tako je Kragujevac odlučio da izdvoji pet miliona dinara iz budžeta za liječenje bolesne djece umjesto na novogodišnji vatromet.

– Sredstva planirana za proslavu Nove godine i vatromet preusmjerena su za liječenje djece, tako da je u budžetu za 2021. godinu za tu namjenu opredijeljeno pet miliona dinara – saopštilo je Gradsko vijeće Grada Kragujevca.

Gradska uprava je dobila 12 prijedloga da se novac umjesto za proslavu Nove godine i vatromet potroši na liječenje bolesnih mališana.

Takođe i Užice su se se odlučile na isti potez, a ovaj grad će za pomoć u liječenju dece dati tri miliona dinara.

– Sredstva u iznosu od tri miliona dinara, koja su bila namijenjena za novogodišnje manifestacije, biće preusmjerena za liječenje djece, odnosno pomoć djeci za njihove operacije, kupovinu lijekova, rijetke bolesti.

Dogovor je da ovog puta, u pandemiji i teškoj situaciji sa kojom se svi borimo, budemo humani i da grad pokaže da misli na djecu Užica.

U prethodnom periodu Gradsko vijeće je razmotrilo šest takvih podnijetih zahtjeva, za koje su odvojene sume od 50.000 do 250.000 dinara – rekla je tim povodom gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević za “Politiku”.

Posljednji u nizu gradova koji je oduševio Srbiju je Zrenjanin koji će isto dio svog budžeta namijenjen proslavi dati za liječenje mališana oboljelih od najtežih bolesti kao i za nabavku paketića za djecu bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica.

– Ovu godinu obilježila je borba za život, a tu borbu još uvijek vodimo. Vjerujući da smo shvatili koliko je važna solidarnost i društvena odgovornost, odlučili smo da ove godine deo sredstava iz gradskog budžeta koja su bila namijenjena za proslavu Nove godine i novogodišnje ukrašavanje grada, preusmjerimo na adresu onih kojima je novac najpotrebniji, a to su naša djeca koja vode najvažnije bitke u životu.

Grad će i ove godine obezbijediti novogodišnje paketiće za djecu bez roditeljskog staranja i iz socijalno ugroženih porodica u želji da im, bez obzira na sve okolnosti, novogodišnje i božićne praznike učini što radosnijim – izjavio je gradonačelnik Simo Salapura za portal “Ja volim Zrenjanin".

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vrlo pametno

06.12.2020 08:36

Prosto se nema sta ni slaviti pored toliko problematizovane situacije u svakom smislu i prije i posle korone a gdje je prijeka humanost bila uvijek na zacelju u takvom drustvu....

ODGOVORITE
Name

Maric

06.12.2020 12:38

Ja slavim sve praznike u punom kapacitetu bez maski distance 57 ce nas biti za novu god. U stanu od 51 kvadrat.

ODGOVORITE
Name

Vanja

07.12.2020 16:13

U citavoj ovoj situaciji oko Corone je najzalosnije sto se mladost ovako oglasava,komentarise,pametuje.Zna se i koji je to standardni tim u tim komentarima.To su besposleni,slabo vaspitani i najmanje edukovani.Eto na kome nam pociva drustvo koje po svima njima treba da ide napred.