Nije bilo (samo) do Vlada Divca!

"Bogdanović je bio trener na terenu u Sakramentu. Radio je sa Badijem Hildom kako bi unapredio igru. Sjajan saigrač. Takođe bi bio odličan mentor Tajrisu Haliburton", napisao je novinar Džejms Hem nakon što je potvrđeno da Sakramento Kingsi neće izjednačiti ponudu Atlantu Hoksa za Bogdana Bogdanovića.

Košarka 26.11.2020 | 11:36
Nije bilo (samo) do Vlada Divca!

Kako stoje stvari Kingsi će na kraju sezone 2020/2021, zajedno sa LA Klipersima, biti vlasnici negativog rekord po broju uzastopno propuštenih plej-of učešća.

Sakramento punih četrnaest godina nije bio među najboljih osam na Zapadu, a gubitkom srpskog košarkaša šanse da se prekine noćna mora navijača sve je manja.

Nije ekipa iz Kalifornije ni sa Bogdanovićem igrala doigravanje, međutim bila je u konkurenciji za osam i naredne takmičarske godine ponovo bi bila u miksu za postsezonu.

"Ne bih da previše kritikujem generalnog menadžera Montea Meknera, pogotovo zbog toga što želi izmeni tim. Ali, lično bih izjednačio ponudu Atlante i onda bih kasnije pokušao da trejdujem Bogdanovića", napisao je ESPN-ov analitičar Bobi Marks.

Bek reprezentacije Srbije ove jeseni bio je ograničeno slobodan košarkaš što je značilo da Sakramento može da izjednači bilo koju ponudu i da ga time zadrže u timu.

Većina bi postupila slično jer košarkaša poput Bogdanovića ne smete da izgubite ni za šta, ali Kingsi su još jednom pokazali da su spremni da donesu nepopularne poteze.

Navijačima u Srbiji svanulo je kada su čuli da će Bogdan napustiti Kaliforniju, ali iz perspektive prosečnog navijača iz SAD Sakramento je potvrdio status najlošije organizovane franšize.

Činjenica je da niko ne želi nezadovoljnog košarkaša u timu, ali Kingsi su morali da izjednače ponudu, predstave Bogdanu novi plan i pokušaju da sa njim, kao liderom uz Foksa, napadnu plej-of.

Ako se ispostavi da ne ide, kao što nije nešto išlo prethodnih sezona, lako bi se pronašao trejd partner i Sakramento ne bi bio praznih ruku. Takođe, Bogdan sigurno ne bi bio poslat u neku inferiornu ekipu, već bi završio u plej-of timu.

Godinama unazad Vlade Divac sa razologom je bio kritikovan za poteze koje je vukao, međutim malo ko se seća da je legendarni srpski košarkaš do Bogdanovića došao tako što je trejdovao 8. pika za 13, 28. i prava na Bogdana koji je tada igrao u Fenerbahčeu.

Popularni Bogi za tri godine u NBA došao je do igrača koji vredi 18 miliona dolara godišnje i zamislite – Sakramento to nije znao da iskoristi.

I, što je najzanimljivije – Vlade Divac nije doneo tu odluku.

Dolazimo do pitanja – kolika je krivica Divca, a kolika vlasnika Viveka Ranadiva za neuspehe u periodu od 2015. do 2019. godina?

U tom periodu Divac je bio čovek koji je donosio odluke i sa pravom je kritikovan za sve propuste poput visokog draftovanja Jorgosa Papajanisa, propuštanja Luke Dončića, otpuštanja Dejva Jergera...

Odgovor na naše pitanje moglo bi da bude "podjednaka krivica", ali utisak je da se u franšizi iz Kalifornije oko košarkaških pitanja najviše pita vlasnik, a to ne bi smelo da bude tako.

Divac se sa mesta GM-a povukao pre svega jer je vlasnik ekipe želeo da Džo Dumars ima podjednaku moć kao Vlade u donošenju odluka.

Nakon što je otišao logično je bilo da Dumars, kao potpredsednik košarkaških operacija, bude zadužen za pronalazak novog generalnog menadžera, ali Vivek to nije želeo da dozvoli.

"Da li Džo (Dumars) zapošljava generalnog menadžera ili je to Vivek?", pitali su se letos potencijalni kandidati za GM-a, a preneo je "Sacramento Bee".

"Izvor nam je rekao da se još jedno pitanje postavlja među kandidatima – 'da li bi imali kontrolu nad donošenjem odluka?'. Ako Kingsi ne nude autonomiju, posao generalnog menadžera neće mnogima biti zanimljiv", pisao je krajem avgusta novinar "Sac Bee-a" Džejson Anderson.

Nekoliko dana kasnije Sem Amik sa portala "The Athletic" saopštio je kako Džo Dumars uopšte nije uključen u pronalaženje novog generalnog menadžera, već je to vlasnik Ranadiv.

Isto tako novi generalni menadžer neće odgovarati Dumarsu već isključivo vlasniku. Sa jedne strane to je očekivano, ipak je vlasnik taj koji ulaže novac, ali u ovakvim situacijama trebalo bi jasno da se povuče linija između košarkaških i biznis odluka.

Posle nekoliko nedelja traženja odluka je pala na pomoćnika generalnog menadžera Hjuston Roketsa – Montea Meknera.

"Monte je jedan od najvećih košarkaških umova u NBA i imao je ključnu ulogu u građanju mnogih pobedničkih timova u Hjustonu. Uzbuđen sam što dolazi da vodi košarkaški deo franšize i želim dobrodišlicu njemu i njegovoj poridici", rekao je vlasnik i predsednik Kingsa Vivek Ranadiv na predstavljanju novog GM-a.

Mekner je trinaest godina proveo u Roketsima, obavljao je mnoge funkcije, a od 2018. do 2020. bio je pomoćnik Derila Morija.

Bez sumnje radi se o čoveku koji poznaje košarku i posao vođenja franšize, ali tokom ove jeseni i prelaznog roka Kingsi su ponovo vukli, u najmanju ruku, sumnjive poteze.

Puštanje Bogdanovića ni za šta, ma koliko mi svi bili srećni zbog toga, je loša odluka, odlazak Aleksa Lena u Toronto takođe, kao i Kenta Bejzmora u Golden Stejt, odnosno Herija Džajlsa u Portland.

Len je igrao solidno kao zamena za Rišona Holmsa, koji je izrastao u odličnog visokog igrača, Džajls je pružao dobre minute kao treći centar, a Bejzmor je imao neke veoma dobre partije od momenta kada je trejdovan u Kingse.

Nijednog od ova četiri košarkaša nisu uspeli da zadrže, a pazite ovo – doveli su Hasana Vajtsajda.

U situaciji ste u kojoj imate 26-godišnjeg centra (Holmsa) koji je prošle sezone beležio 12,3 poena i osam skokova (najbolje u karijeri) i dovodite mu konkurenciju u vidu 31-godišnjeg Vajtsajda.

Hasan iza sebe ima dobru sezonu u Portlandu, ali njegova statistika ne pokazuje realno stanje na terenu. Vajtsajd je igrač koji traži minute i umesto da na tržištu potražite košarkaša koji će biti zadovoljan ulogom "bekapa", čime biste dali prostor Holmsu da se još više razvije, dovodite centra koji potencijalno može da ga spreči u tome.

Nismo se dotakli ni sitaucije sa Badijem Hildom koji je nezadovoljan stanjem i timu. Košarkaš sa Bahama najradije bi voleo da napusti Kingse, s tim što je pitanje ko je potencijalni 'udvarač' jer Mekner i Ranadiv traže dosta za njegove usluge.

Pored Hilda veliki ugovor ima i Herison Barns, a narednih sezona na naplatu dolazi u ugovor Marvina Belgija juniora.

Begli junior, drugi pik na Draftu 2018, u dosadašnjem delu NBA karijere nije pokazao koliko može i od ove sezone svi očekuju da napravi "BUM" i zapuši usta kritičarima.

Od pozitivnih stvari izdvaja se draftovanja Tajrisa Haliburtona na 12. mestu. Radi se o plejmejkeru sa velikim potencijalom za kojeg se smatra da je kompatibilan sa prvom zvezdom Dieronom Foksom.

U tim su došli i mladi igrači poput Džejmiusa Remzija i Roberta Vudvarda drugog, ali od njih ne očekujte mnogo u "ruki" sezonama.

Sakramento je na početku sezone 2018/2019 konačno ličio na tim koji ide uzlaznom putanjom, tada smo uostalom objavili tekst "A smejali ste se Divcu...", aludirajući na to kako je mnogo puta kritikovan, a u tom trenutku je sklopio tim koji igra lepu košarku, međutim od kraja sezone franšiza je ponovo krenula silaznom putanjom.

Otpuštanje Dejva Jergera, koji je radio sjajan posao, dovođenje diskutabilnog Luka Voltona, situacija oko Badija Hilda, odlazak Divca, mešenja vlasnika u košarkaške stvari, puštanje Bogdanovića ni za šta, dovođenje Vajtsajda....

Od tima koji je konačno ličio na nešto, Kingsi su, izgleda, ponovo ušli u neki proces reizgradnje i pitanje je kada će više izaći iz tog začaranog kruga i ući konačno u plej-of.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar