Балкански политичари, звијезде из шоу-бизниса...на тајним рачунима чувају 32 билиона долара

На списку више од 140.

Република Српска 07.04.2013 | 17:05
Балкански политичари, звијезде из шоу-бизниса...на тајним рачунима чувају 32 билиона долара

На списку више од 140.000 људи и компанија из цијелог свијета који огромне суме крију у пореским оазама има доста имена из региона, БиХ, Хрватске и Србије, али ће се више знати када истраживања буде завршено.Ово је у интервјуу ХРТ-у казао слободни словенски новинар Блаж Згага, члан међународне мреже новинара која је открила имена особа које годинама избјегавају плаћање пореза у својим земљама те огромне суме новца скривају у такозваним пореским оазама, као што су Британска Дјевичанска острва, Кајманска острва и Самоа.
- О именима за сада не могу, било би прерано било шта говорити док се не заврши истрага. Али, могу рећи да ће неки људи бити јако незадовољни што ће им се имена наћи у медијима. Међу њима има врло богатих људи из региона, а занимљиво је и да су неке особе прекогранично повезане, да је постојала сарадња између људи из Србије, Хрватске и Словеније. Биће то врло интересантан дио истраге”, каже Згага.
Међу њима су политичари, звијезде из шоу-бизниса, криминалци, олигарси, финансијери и многи други, који су, кад се све сабере, на тајним рачунима чували између 21 и 32 билиона долара.
У истрази која је трајала 15 мјесеци учествовало је 86 новинара из 46 земаља. Новинари ББЦ, Гардиана, Вашингтон поста, Монда и швајцарског Зонтагсцајтунга данима су копали и истраживали ту неисцрпну тему и на крају, на основу свједочења бројних анонимних извора и повјерљивих докумената старих и до 30 година, дошли до чак 2,5 милиона података.
Разноразне преваре, нелегалне новчане трансфере и договоре истраживачи су открили у чак 170 земаља, а количина и значај објелодањених информација је према неким процјенама чак 160 пута већа од оних које је WикиЛеакс објавио 2010.
- Ова истрага подигла је завјесу с такозваног офф схоре система и пружа транспарентан поглед у тајни свијет појединаца и компанија који свој новац одлажу у пореске рајеве широм свијета. Знали смо да је ова индустрија тајна и неприступачна, али оно што нас је изненадило јесте чињеница колико је раширен и добро умрежен читав тај систем – рекао је директор Међународне организације истраживачких новинара Џерард Рајл.
Према његовим ријечима, то је добро плаћена индустрија пуна посредника и оперативаца који штите идентитете својих клијената, а у њу су укључене и бројне банке. Често на тај начин штите прање новца или друге облике криминала.
Листа наводних пореских дужника који се на овај начин скривају велика је и разнолика.
Новинари тврде да на њој има и владиних службеника из земаља попут Пакистана, Азербејџана, Тајланда и Канаде. У те радње укључени су и многи амерички доктори и зубари, варалице са Wалл Стреета, милијардери из источне Европе и Индонезије, директори руских корпорација, међународни трговци оружјем и компаније које је ЕУ означила као карике у развоју иранског нуклеарног програма.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар