Радници губе права због неплаћених доприноса

Укидањем ванредне ситуације у Српској, коју су бројни послодавци искористили тако што нису измиривали законске обавезе, на површину су испливали бројни проблеми запослених међу којима је губитак здравствене заштите само врх леденог бријега. Према ријечима упућених, радници због неплаћања доприноса губе и права попут накнаде у случају да остану без посла, а под знаком питања је и одлазак у пензију.

Република Српска 06.06.2023 | 08:26
Радници губе права због неплаћених доприноса

Према подацима Фонда здравственог осигурања у прошлој години за 45.000 осигураника нису уплаћивани доприноси за здравствено осигурање ни за један мјесец, док је ове године ситуација још гора јер доприноси нису уплаћивани за око 52.000 радника. Из Фонда је јуче саопштено да ће захваљујући одлуци Владе РС идућих 60 дана здравствено осигурање имати и грађани који нису осигурани и за које нису уплаћивани доприноси, али су апеловали на послодавце да искористе прелазни рок и измире своје обавезе како не би испаштали радници и њихове породице.

- Послодавци треба да схвате да им се излази у сусрет и рок од 60 дана треба да искористе како би у Пореској управи провјерили право стање својих обавеза. У случају великих дуговања имају могућност да са Пореском направе репрограм и у том случају, а да би радници имали осигурање, потребно је да послодавац редовно измирује обавезе по основу репрограма, али и своје текуће обавезе - појаснили су у Фонду.

Додали су да су током пандемије константно указивали да то што финансирају здравствену заштиту за неосигуране грађане не значи да послодавци не треба да извршавају своје законске обавезе.

- Евидентно је да је међу послодавцима дошло до "опуштања" и да многи нису редовно плаћали доприносе, због чега је велики број радника по окончању ванредне ситуације остао без здравствене заштите. Немамо механизам контроле нити наплате доприноса, то је у надлежности Пореске управе РС, али и радници имају могућност да пријаве послодавца надлежним у случају кршења закона - рекли су у Фонду, додајући да око 10.000 грађана још није регулисало свој статус осигурања наводећи да је крајње вријеме да се по неком од бројних предвиђених основа пријаве на осигурање.

Генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић каже да ће свим радницима осигурати бесплатну правну помоћ како би путем судских и инспекцијских органа остварили своја законом загарантована права.

- Ако треба и против одговорних  ћемо поднијети одређене пријаве, а поред самих послодавца, одговорни су контролни органи и надлежне институције које би требало да прате уплату пореза и доприноса и да реагују. Како се може десити да неко 12 мјесеци не плаћа доприносе па дали смо толико новца на разне софтвере, зар се у тим програмима не види који послодавац не плаћа, да се изврши контрола тог предузећа и наложи плаћање - пита се Станковић. 

Он истиче да неплаћања доприноса за собом повлачи низ проблема јер, како тврди, не може се уплатити допринос по једном основу а други не.

- Ако нису плаћани они за здравство, то значи да су неплаћени и други, попут оних за ПИО. Радник за којег се не уплате доприноси ако остане без посла неће моћи остварити ни право на накнаду Завода за запошљавање. Неко ко одлази у пензију, ако му није стаж уплаћен не може ићи кад је вријеме, плус фирме не могу остварити право на рефундацију плате за раднице на породиљском - појаснио је Станковић за "Глас".

Додао је да се до овога дошло јер су санкције стимулативне.

- Поједини мјесецима нису плаћали доприносе и не сносе никакве посљедице, већ их надлежни моле да изврше своје обавезе. Имали смо низ примјера у пракси да послодавац не исплаћује одређене накнаде, инспекција изађе на терен и само наложи уплату умјесто да га новчано казни или затвори одређени број дана, да му више никада не падне на памет да тако нешто уради. Ако се не уведу строже санкције садашња ситуација ће се поновити, не смије бити привилегованих - категоричан је Станковић. 

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић шокиран је подацима Фонда и каже да су институције заказале ако су подаци истинити.

- Не знам како је могуће да се за толики број радника нису уплаћивали доприноси, на који начин? По мени је то немогуће, сумњам у те податке, ако се то заиста дешава онда је држава пропала јер има све инструменте да то спријечи. Доприноси не застаријевају и Пореска управа сутра може блокирати све и наплатити - тврди Тривић.

Провјера

У Пореској управи РС кажу да су са циљем наплате доспјелих обавеза, у овој и претходним годинама, предузимали и предузимају све законом предвиђене редовне мјере, попут оних о принудној наплати пореских обавеза.

- У вријеме ванредне ситуације послодавци нису били изузети обавезе обрачунавања, пријављивања и плаћања пореских обавеза, укључујући и обавезе по основу доприноса  - рекли су у Пореској управи и додали да радници коришћењем електронских услуга Управе или лично у подручним јединицама могу провјерити да ли њихови послодавци редовно плаћају обавезе по основу доприноса.

(Глас Српске)  Фото:БН

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Злаја

06.06.2023 08:49

Скоро сви ови који неплаћају обавезе су или у секти или блиски њој ,зато су и ове изјаве умјерене и нема казни за противзакоње јер врана врани очију не копа. Зато се на сиротињи тренирају закони .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

06.06.2023 10:47

Ко им је крив могли су да оду у иноземство и све би било у реду,овако сви хоце на будзет.

Name

Читалац

06.06.2023 13:25

Моје искуство је другачије,наиме радио сам у дрзавној фирми(производна) гдје је директор био истакнути кадарСДСа и од 4 године рада у тој фирми нису доприноси уплацени за 2,5 године послије овога сам био у фирми ,приватни власник,гдје ми доприноси нису уплацени за седам година.Власник фирмр када сам поцео радити код њега такође цлан СДС.Приликом одласка у пемзију цекао 14 мјесеци да се изврси појединацна уплата доприноса.За 2,5 године рада у дрзавној фирми обавезе ријесила влада кроз социјални програм збрињавања.14 пемзија отето ми,основног кривца видим у пореској управи.Синдикат је код нас небитна организација,сврха је wама себи,ухљебила неколико људи којима свака власт диктира како да се понасају и њима добро.

Name

Бошко

06.06.2023 08:51

Па и државне фирме не плаћају здравствено, на примјер радници електрокрајине не могу се лијечити пошто им здравствено није уплаћивамо, брука и срамота, треба тужити одговорна лица у фирми....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Бошко

06.06.2023 09:37

А,коме тужити,у најкоримпиранијој земљи свијета???Ми смо под окупацијом од стране домаће,криминалне власти,што и слијепи треба да виде!!!

Name

Кое

06.06.2023 10:24

Мислис сектаси какви радници

Name

Дудуцење по кукурузима

06.06.2023 08:59

Бас послодавци криви сто се пц распада, па вецина нема за намете које су пц наметници натоварили на привреду. То све треба биволина да плати, он је до тога и довео!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштар

06.06.2023 09:05

Пореска Управа је највеци проблем. Ако неко има дуг од репрограма нема ниста само ударају дневне камате и тај дуг гомилају и праве да га је немигуце вратити а уз то дозволе рад Фирми. Ако је неко дузан моментално затворили или му дозволити рад под условом да приспјеле обавезе плаца редовно а дуг иде уз репрограм. Код нас су највеци дузнице јавне установе. Болнице итд. Кратко рецено Систем нула, Дрзава испод нуле. Само се задузују и тросе нерезонски паре. Људи све мање ,све мање запослених Пензије постају упитне. Федерација је за нас Економсоа Сила. Минимална Прнзија веца,висе Радника Борци добијају 5 КМ по мјесецу рата. Сви Борци би требали имати бесплатно дозивотно здравствено осигурање бар су то заслузили. Изгубили су здравље за ову Републику Српску. Али Дезертери на власти немају осјецај за то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД

06.06.2023 09:44

Нека нама послодавац исплати бруто плату а ми ћемо себи сами уплаћивати.Гдје су завршиле наше паре за ове протекле три године???Паре су нам узели а уплатили доприносе нису, зато су они покуповали по десетак станова,правили жураје,путовали ,расипали. Само бајбукана

Name

МИРКО

06.06.2023 09:45

Само тужбе па ћемо се ћерати.

Name

ре

06.06.2023 10:56

Сва си управу, а на крају ће нас федерација купит. уствари неће помажу они лакташенку кад загусти све су то иста г.... на васти, ал да је код њих боље боље је хтјели ми то или не. Сарајево храни Пале, и Сарајево, чак Трново, Соколац, добаце и до Рогатице. А источније Горажде опет храни све око себе. лп

Name

Реците истину

06.06.2023 09:06

Наша фирма је платила све обавезе и опет је раднику речено да није осигуран. Или не ваља програм или радници који раде у Фонду не знају радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фриц

06.06.2023 09:18

Синдикат и Горан не реагују.Ако буде требало казу поднијеће пријаве. Засто већ нису поднешене зато што у синдикату сједе криминалци,који бибреаговали да им чланарина није уплаћена. Њих не интересују радници него њихове чланарине,криминалци и паразити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гиле

06.06.2023 09:49

Мени као с.п. блокорају рачун ако не платим два мјесеца доприносе. И онда дођу послодавци који могу цијеле године да не плате и ником ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разоцаран

06.06.2023 09:55

Како инспекција не иде код тих послодаваца који неуплацују доприносе то ми није јасно никако ,ваљад има евиденција ко плаца а ко неплаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Влашћу обесправљени

06.06.2023 10:18

Ко ли је главни кривац за ово зло у коме смо се нашли? Тешко ли је погодити.Баја је направио државу криминалаца,лопова и сељака. Само у том окружењу може арчити народну имовину. Која црна пореска,које црно министарство финансија,......и све остале институције,они су само механизми преко којих поменути лик тлачи овај јадни народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада

06.06.2023 10:19

Највећи и први лопови у Републици Српској су тзв. приватници, следе власт, судство, полиција. 100% тачно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БМК

06.06.2023 10:24

Све њих секта стити..јос малло па неце исплациват ни пензије ни плате..а ми цемо им аплаудират!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јами

06.06.2023 10:25

90% дугују тзв дрзавне фирме од болница зељезница МУП-а пореске ,геодетске …ми не моземо пустити плату преко рацуна ако не иде и осигурање наравно ови рудњињи и то могу вјероватно ал 90% дуга су дрзавне фирме и оних 10 % су рудњини играци ,ми мали послодавци нема сансе да дугујемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

06.06.2023 17:33

Није тачно, жељезнице не дугују ни једну марку ни пореза, ни доприноса.

Name

Борац рс

06.06.2023 10:29

Незнам шта Тривић хоће да каже, али он је један од кључни играча ове власти и црвене секте, морам бити јасно да јавна предузећа неуплаћују доприносе и да ова власт харчи имовину рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

06.06.2023 11:43

У фк борац никад нико није уплатио доприносе 20год ал зато се ударају цифрама за половне играцице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

06.06.2023 12:31

Батина из раја изашла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кедер

06.06.2023 22:44

Дзаба и овјерена књизица и ванредно стањекада сам имао ковод и упалу плуца лијецење ме косто 1000км. Само раствор за инфузију гратис. Све лијекове куповао. Немас миљу марака цркни.

ОДГОВОРИТЕ