Усвајање нацрта је увод у отворену репресију у Српској

Упркос бројним упозорењима и аргументованим критикама новинара, организација цивилног друштва и међународне заједнице, укључујући и реакције извјестилаца Уједињених нација, Европске унију, ОЕБС-а, Савјета Европе и бројних других, владајући режим усвајањем Нацрта измјена и допуна Кривичног законика РС, уз кршење процедура којим се прописује начин припреме закона, потврђује опасне намјере да створи законске претпоставке за отворену репресију драконским кажњавањем грађана због изнесених ставова и мишљења.

Република Српска 23.03.2023 | 16:11
Усвајање нацрта је увод у отворену репресију у Српској

"Након што је створена атмосфера линча оркестрирана са највишег врха извршне власти у којој су мете прогона били новинари и активисти, усвајањем нацрта КЗ РС, потврђује се спремност да се иде корак даље у процесу бескрупулозног и систематског гушења права и слобода", саопштено је из ТИ БиХ.

"Како је упозоравано, измјене закона спорне су и са процедуралног аспекта, односно њихове легалности као и са суштинске стране у смислу њихове легитимности односно јавног интереса. Саме измјене закона нису биле предвиђене планом рада Министарства правде, које чак ни неколико дана прије њихове јавне објаве није имало информације о припреми истих, док је у образложењу чак изнесена и нетачна информација да су ови спорни члановима били објављени у преднацрту, те нису испоштовани елементарни стандарди консултација са јавношћу, нити су испуњени други услови да се проведе одговарајућа процјена утицаја прописа и елаборарирају сврха и разлози доношења. То указује да су саме измјене припремане ван прописаних институција и процедура", додаје се у саопштењу.

Како кажу, суштински су предвиђене измјене вишеструко спорне и опасне, осим што су неусаглашене са постојећим законским оквиром, драконским казнама додатно ће се створити атмосфера страха од изношења критике на рад власти.

Увођење слободе говора у домен разматрања у кривичном поступку, створиће, наглашавају из ТИ БиХ, бројне препреке за рад медијских кућа у цијелој БиХ, али ће утицати и на слободу сваког грађанина да јавно говори или износи било какве информације и ставове.

"Одредбе којим се у КЗ РС уводе кривична дјела против повреде части и угледа, не могу бити поправљене и унапријеђене јавном расправом, те је једини начин да се оне потпуно избришу. Фингирање јавне расправе искључиво је у функцији стварања привида учешћа јавности у доношењу одлука", каже се у саопштењу.

Из ТИ БиХ позивају предлагаче да повуку предложено рјешење те напомињемо да јавна расправа може бити искориштена само за повлачење спорних одредби јер свака криминализација клевете представља велики корак назад у заштити слободе изражавања.

(БН)  Фото:Архив

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ццц

23.03.2023 15:20

Народ је то тражио на изборима, шта се буните,треба још веће мјере да уведе, гласао је народ сад нек шути ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

23.03.2023 16:30

Народ треба да цути и ради а не да лапрда по фацебооке и бн порталу.

Name

Ре

23.03.2023 16:43

Није гласао. Избори су покрадени. Очигледан доказ је Бијељина.

Name

XОXО

23.03.2023 15:31

Бирали сте уживајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминалац на Власти

23.03.2023 15:38

Ухапсити лазног предсједника - то је највазније сто је пропустено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајмо ајде

23.03.2023 16:43

Па хајде мудоњо, ухапси га, ста цекас

Name

ТАЛИБАН

24.03.2023 03:09

НИКАкАВ ДУДУК и ЊЕГОВЕ ПОДГУЗНЕ МУХЕ НЕМОГУ МЕНИ ЗАБРАНИТИ ДА КАЗЕМ ИСТИНУ А ТО ЈЕ ДА СУ КРИМИНАЛЦИ ЛОПОВИ И ЛАЗОВИ ПОСЛЕДЊА БАГРА

Name

Милан

23.03.2023 16:53

Након оснивања Републике Српске ово је најбоља могућа ствар за наше друштво јер ствара услове за развој добрих и здравих међуљудских односа у овом друштву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

23.03.2023 19:15

Е,магаре једно болесно.

Name

Ре Милан

23.03.2023 19:41

Ти прицас о оснивању. Па,смраду ти си био дезертер.

Name

+

23.03.2023 19:31

БОЉЕ ИХ ПРЕМЛАТИТИ ИХ И ОТИЋИ НА ХРАНУ И ГРИЈАЊЕ У ЗАТВОР. МА НЕМОГУ НАМ НИШТА. УВИЈЕК ИМА НЕКА МОГУЋНОСТ, ДА СЕ ПРЕЖИВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

24.03.2023 12:06

Није паметно што понижавају народ. Заборавили су да је Србима својствено да на силу којој се немогу одупријети фронтално реагују хајдучијом, па онда више нико није сигуран. Најпаметније би било да влада повуче то ругло из даљег бламажа, а идеолог упyти народу извињење због настале штете.

ОДГОВОРИТЕ