Желе инциденте и да додатно заплаше српски народ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је јутрос да последњи брутални напади и обрачун Куртијеве полиције са Србима показују да је реч о синхорнизованом нападу на Србе и јужно и северно од Ибра.

Србија 09.12.2022 | 09:20
Желе инциденте и да додатно заплаше српски народ

Петковић је за Пинк рекао да је Београд о свему обавестио све медјународне представнике, укључујући Мирослава Лајчака, тражећи да реагују Кфор и Еулекс и заштите српски народ.

 Оценио је да је све што се дешава срамота медјународне заједнице, која је дозволила иживљавање Аљбина Куртија над српским народом.

 Петковић је указао да Аљбин Курти све време изазива инциденте и све време има подршку моћника са Запада.

 Петковић је истакао да је порука медјунардоној заједници да се, како је рекао, "не игра, да се не изненади кад види одлуке Србије".

 Додао је да много тога може да буде промењено ако Курти настави да малтретира српски народ и да је зато рекао да ћемо размотрити повратак до 1.000 припадника наших снага безбедности на простор КиМ, у складу са Резолуцијом 1244.

 "Ми само желимо да се држимо међународног права. Ако КФОР и Еулекс нису у стању и могућности да заштите српски народ и допуштају малтретирање народа, има ко ће да заштити српски народ", истакао је Петковић.   

 Он је рекао да је то да ли ће бити нормализације односа и да ли ћемо уопште разговарати, а како је истакао, приступ Београда је увек био да се разговара, сада јако упитно због Аљбина Куртија и истакао да прво неко треба да уразуми Куртија, који сваког дана жели рат и изазива немире,.

 "Дајте да прво неко њега уразуми, онда можемо да разговарамо, он не жели договор, жели да сахрани Бриселски споразум", нагласио је Петковић. 

 Према речима Петковића, нико више не може да разуме шта ради Курти, ово је последњи позив међународној заједници да га уразуми јер, како је истакао, народ више неће да трпи зулум Аљбина Куртија

  Петковић је подсетио на јучерашње драматичне јсцене из Велике Хоче, где је упала косовска полиција и истакао да Приштина више не преза ни од чега. 

 Навео је такође да је јуче косовска полиција са окопним возилима упала у двориште вртића у Лепосавићу док су деца спавала.

 Истакао је да Приштина жели индциденте и да додатно заплаши српски народ, да на сваки начин изазове нову кризу.

 Петковић је указао да се испоставило да су два возила, којима је покушана пљачка експозитуре НБС у Лепосавићу, дошла са југа и да су се, пошто покушај пљачке није успео, упутила у правцу јужног дела Косовске Митровице, одакле су и дошла,

 Објаснио је да је идеја била да се инсценира да Росу упадне на север.

 Петковић је додао да јуче није било реаговања Раде Трајковић ни Ненада Рашића и да они нису осудили бруталан напад на голоруки народ, да то није тема за њих, зато што, како је рекао, подржавају Куртија и  спроводе његову политику.

(Тањуг/ фото: Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

X

09.12.2022 08:32

Шта се изводи и пуста? Учи и подерати то за сва времена. Каква Европа, висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р.

09.12.2022 12:18

Где их год такви бранисе нема висе срба.

Name

ДТИ

09.12.2022 11:30

Овај је већ озбиљан кандидат за будућег амбасадора у Америци умјесто Ђурића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.12.2022 12:52

Цуј директора канцеларије у БГ, ти требас бити на сјеверу Косова, а не у БГ

ОДГОВОРИТЕ