Ким Џонг Ун представио насљедницу?

Када је Ким Џонг Ун лансирао највећу интерконтиненталну ракету коју је Северна Кореја до сада направила, ово супер оружје је наравно привукло пажњу света. Међутим, севернокорејски лидер је такође открио нешто, потенцијално једнако моћно и витално: наследницу.

Свијет 27.11.2022 | 10:10
Ким Џонг Ун представио насљедницу?

О Кимовој породици која је годинама била обавијена велом мистерије не зна се готово ништа.Већ дуго се у јавности говорило да вођа и његова супруга Ри Сол Ју имају троје деце – две девојчице и сина – иако Северна Кореја никада није званично потврдила њихово постојање.

Када се у извештају о успешном лансирању „Хвасонг-17" 19. новембра девојчица појавила поред Ким Џонг Уна, многе је то још више изненадило, а њеним поновним појављивањем у друштву оца, кренуле су додатне спекулације.

Обучено у белу бундицу са црвеним ципелицама на ногама, и држећи оца за руку, девојчица је пружила прву званичну потврду спољном свету да Ким има најмање једног наследника.

Аналитичари кажу да се зове Ким Ју Ае, иако севернокорејски медији и даље не говоре о том неухватљивом члану породице.

Само су потврдили да је девојчица на лансирању била његова ћерка.

Појава ћерке могла би да буде сигнал за Кимов план наслеђивања, али аналитичари такође указују да служи и као упозорење другим елитама у земљи да ће Кимова крвна лоза владати дуго након што садашњи лидер оде.

Име Кимове ћерке откривено је готово случајно

НБА звезда Денис Родман – редован посетилац Северне Кореје и пријатељ лидера – открио је име Кимове ћерке након што су две породице отишле на заједничко путовање 2013.

У интервјуу за Гардијан исте године, Родман је скоро случајно изговорио име девојчице севернокорејског лидера.

„Држао сам њихову бебу, Ју Ае, и разговарао са госпођом Ри (Сол Ју, Кимовом женом). Он је добар тата и има прелепу породицу", рекао је он.

Ким Ју Ае има око 10 година, наводи јужнокорејска обавештајна агенција, иако други кажу да би могла да има 12-13 година.
Не зна се много више о њој, нити о њеној другој браћи и сестрама о којима се прича.

Међутим, постоје спекулације да је Ким Ју Ае сада представљена јер отац сматра да ће она она играти важну политичку улогу у будућности.

„Ово можда указује на то да ће она бити образована и обучена да постане лидер или да ради иза сцене као њена тетка (Ким Јо Џонг)", сматра Мајкл Мејден, стручњак за Северну Кореју у америчком Стимсон центру.

Не зна се поуздано какво образовање Ју Ае тренутно добија.

Аналитичари кажу да се спекулисало да се пре неколико година појавила као певачица на државном концерту, али то никада није потврђено.

Водећи аустралијски стручњак за Северну Кореју, Леонид Петров, рекао је да ће јој, на крају крајева, "револуционарна" крвна лоза Џу Ае дати легитимитет и моћ.

„Која би јој политичка улога могла бити додељена, пре или касније, мање је важно од чињенице да она припада светој породици антијапанских партизана које су Руси поставили да владају послератном Северном Корејом", рекао је.

Ким можда покушава да покаже „мекшу страну“

Господин Мејден наводи да се може навести неколико разлога зашто је Ким Џонг Ун сада одлучио да представи своју ћерку.

Суботња серија фотографија са ћерком можда служи како би се дао нови имиџ лидера.
Пошто Ким Џонг Уна називају диктатором, Северну Кореју ауторитативним режимом, одлука да се Ју Ае појави на фотографијама била је покушај да се лидер свету представи своју „мекшу страну“.

„Да би представио слику брижног оца и доброћудног владара, Ким је одвео своју ћерку на место лансирања“, сматра др Петров и додаје да је приметно како је пажљиво одабрана и одећа у којој се девојчица појавила.

Чак су и њена јакна, панталоне и ципеле биле у складу са бојама ракете: бела, црна и црвена.

Међутим, можда постоје и други разлози због којих је Ким изабрао овај тренутак да своју породицу извуче из сенке.

Мејден напомиње да иако Кимова ћерка можда неће нужно бити следећи лидер, њено појављивање на оваквом догађају и даље има све везе са наследством и заштитом династије Ким.

„То је такође и начин упозорења (елити). Изводећи своју ћерку, он поручује: 'Радим ово на свој начин'“, додаје Мејден.

Да ли би ово могла бити порука онима изван Кимове крвне лозе?

Планина Паекту има важан митолошки, културни и национални значај за Севернокорејце, а владајућа породица одатле вуче своје порекло. Зато Мејден сматра да се овим гестом поручује како било ко изван крвне лозе не долази у обзир да стане на чело Северне Кореје.

Међутим, додаје др Петров, чак и Кимово појављивање у јавности са ћерком, не значи да ће било која жена из његове породице преузети место врховног лидера, али да севернокорејски лидер мора да буде веома опрезан како ће представити свог мушког наследника.

„Ако Ким заиста има сина, требало би да пази на време када ће га представити јавности Северне Кореје и владајућим елитама. Ово би захтевало озбиљне напоре званичних хагиографа, како би се створила позитивна слика нове звезде у успону на севернокорејском политичком небу“, истиче др Петров.

(Реутерс/АБЦ неwс)

Фото: Реутерс

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Еееее

27.11.2022 11:46

А најјачи су ми ови ликови иза сто праве неке гримасе и тапшу ко фанатични луђаци. Ово није било ни код Стаљина у највеће доба комунизма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

27.11.2022 12:27

Браво Киме, трудим се да будем као ти из дана у дан и да владам деценијама ово рупом док се народ медјусобно свадја. Поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

27.11.2022 13:20

Добар коментар.

Name

Сагитариус

27.11.2022 13:57

Како ме госн.Ким својим изгледом и ставом дрске надурености и бахатости подсјећа на једног нашега уваженога политићара! Слићност је заиста фрапантна!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивио нам јос стотинама

27.11.2022 17:23

година.... тако се то ради.. Недај се злотворима запада ....

ОДГОВОРИТЕ