Вакцине против грипа "плануле", корона заборављена

За мјесец дана потрошено је скоро свих 3.500 комерцијалних вакцина против грипа.

Република Српска 26.11.2022 | 14:08
Вакцине против грипа "плануле", корона заборављена

Потврдили су ово за Српскаинфо у Инстуту за јавно здравство Републике Српске, гдје су грађани могли примити ове вакцине по цијени од 28 марака.

– Старије категорије грађана, као и сваке године, најчешће се вакцинишу против грипа – прецизирали су из Института.

Што се тиче бесплатних вакцина против грипа за угрожене категорије грађана, за ову сезону набављено је 20.000 доза и све те количине су дистрибуисане домовима здравља.

Право на бесплатну вакцинацију имају пацијенти на хемодијализи и они код којих је извршена трансплантација бубрега, обољели од шећерне болести, пацијенти са уграђеним стентом, бајпасом, пејсмејкером, пацијенти којима је рађена балон дилатација.

Слиједе пацијенти обољели од АИДС, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, сви запослени на инфективним клиникама и јединицама интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести, особе с посебним потребама са боравком у колективном смјештају.

Како је раније речено, пораст броја обољелих од сезонске грипе можемо очекивати крајем децембра и почетком јануара, када инфлуенца почиње да циркулише на нашем поднебљу.

Што се тиче имунизације против ковида, у Институту кажу да у овом тренутку влада јако мала заинтересованост за вакцинацију. Двије дозе до сада је примило 316.400 грађана, а трећу дозу 85.300 грађана.

(Српскаинфо/ фото: Илустрација/ Студио Б/ Тањуг)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

.Матриx.

26.11.2022 15:48

Ко ли то висе добија уопсте било какве вакцине? Хајд једном те преваре,два пута али пет пута,не иде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

26.11.2022 16:08

Знаци висе не треба ни руке прати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија цворовиц

26.11.2022 17:01

Ма какав крај децембра и поцетак јануара,зна се да је грипа увијек долазила у октобру и новембру.Него тренутно нема обољелих,па отприлике нагадјате кад це их бити,и то нецете их приписати корони вец грипи,иако да их тестирате на вурус корона,тест би био позитиван.Само манипулисете и лазете народ(додусе,оне који су без мозга и који су примили вакцине)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Илија Цворовиц

27.11.2022 06:57

Одличан коментат?