Скандал: Ко је коме пријетио на вечери у Прагу

На Самиту европске политичке заједнице у Прагу дошло је до великог сукоба између председника грчке владе Киријакоса Мицотакиса и турског председника Тајипа Ердогана.

Свијет 07.10.2022 | 07:58
Скандал: Ко је коме пријетио на вечери у Прагу

Иако се очекивало да се сукоб догоди на релацији Београд- Приштина или Азербејџан-Јерменија, прво се “закувало” између Турске и Грчке.

- Ердоган је наступио оштро уз више претњи упућених Грцима. Након тога, Мицотакис је устао и пред свима га упозорио да не може да прети сувереној држави, чланици Европске уније - преноси Блиц из дипломатских кругова.

Након свађе, Ердоган је, према речима нашег саговорника напустио вечеру.

Тензије које већ дуго тињају између ове две земље савезнице у НАТО, али историјски непријатељски настројене једне према другој, недавно су се поново распламсале јер обе државе се узајамно оптужују за кршење споразума и провокације, пренео је Ројтерс.

Ердоган је оптужио Грчку за "злочине против човечности" због третмана према избеглицама и за окупацију неких острва у Егејском мору која имају демилитаризовани статус. Атина, с друге стране, оптужује Анкару да оспорава грчки суверенитет над острвима и да искоришћава питање миграције, опптужујући Ердогана за "запаљиве" изјаве.

(Курир.рс / Блиц Фото: ЕПА / СТÉПХАНИЕ ЛЕЦОЦQ) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Красно

07.10.2022 07:12

Ајде побијте се јос и ви, кад сви ратују сто не би и ви! Дзаба вам и земље и богатства и острва и цуда ако се сви поубијамо! Па има ли иједан нормалан политицар на овој планети да позива на мир, сви позивају на рат, има ли иједан да позива на МИР!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додге

07.10.2022 08:23

Браво..добро си им рекао...

Name

Хе Хе

07.10.2022 07:47

Све ово служи за одвраћање пажње за нешто много горе, што би се ускоро "некоме" могло догодити !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

07.10.2022 08:56

Милитантно лудило, се сири Европом, сви би да се млате. Није довољан рат измедју ната и Руса, него би јос један, два или три и тако редом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Римтутитуки

07.10.2022 09:31

Турска посла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сувереној

07.10.2022 18:40

Дрзави се непријети неко мозе неко не изгледа да је досло вријеме ко је јаци смије све ето примхер рат русије против украине видио брко да се мозе

ОДГОВОРИТЕ