ЦИК је обавезан да провјери сваку пријаву за крађу

ЦИК БиХ је обавезан да провјери сваку пријаву кршења изборног закона за коју постоје материјални докази, да утврди све чињенице и на основу тога донесе одлуку, каже Шехић, коментаришући бројне пријаве о изборним неправилностима.

Република Српска 06.10.2022 | 23:12
ЦИК је обавезан да провјери сваку пријаву за крађу

Избори који би требало да буду празник демократије у БиХ су прије и након избора ванредна ситуација и то није нормално. 

Грађани су на овим изборима почели да кажњавају неке политичке субјекте за неприхватљиво понашање, рекао је Вехид Шехић, предсједник Колације "Под лупом" и бивши предсједника ЦИК-а БиХ у емисији МАТ БН телевизије.

Шехић је додао да ти исти субјекти и појединци треба да буду кажњени за сваку изборну крађу или неправилност за коју се докаже њихова одговорност.

ЦИК БиХ је обавезан да провјери сваку пријаву кршења изборног закона за коју постоје материјални докази, да утврди све чињенице и на основу тога донесе одлуку, каже Шехић, коментаришући бројне пријаве о изборним неправилностима.

„Ако имате материјалне доказе којим поткрепљујете наводе свог приговора, ЦИК ће сигурно све то цијенити. Одлука зависи од ЦИК-а који може да поништи изборе на одређеним бирачким мјестима. То зависи од тога да ли те неправилности могу утицати на коначне резултате избора. Уколико могу, ЦИК је онда дужан да на тим критичним мјестима закаже нове изборе како би се утврдила изборна воља грађана“, каже Шехић.

Случај Новог Града, када је због неправилности гласање прекинуто, а пет особа ухапшено, примјер је колико је битно тренутно реаговање надлежних институција, истиче Шехић, објашњавајући шта ће бити битно у реформи изборног закона.

„Кључан моменат је по чијем налогу су то чланови бирачког одбора урадили, а сигурно је да је то урађено по налогу политичког субјекта из кога долазе.Зато се, када се крене у реформу изборног законодавства, морају предвидјети санкције за политичког субјекта за ког се утврди да су његови чланови у бирачком одбору кршили изборни закон, фалсификовали вољу грађана, те суспендовати њихово право да учествују на сљедећим изборима“, категоричан је Шехић.

Он додаје да није довољно казнити само политичку странку него и одговорне појединце.

Шехић вјерује да ће увођење скенера током гласања у многоме помоћи да се спријече изборне малверзације.Убијеђен је, ипак да су ажурност грађана и реакција надлежних покренули камен који ће бити тешко зауставити.

„Ови узбори су били тај камен који је дубоко заглибљен у блату БиХ, а који је покренут. Он ће од једног до другог изборног циклуса ићи све брже и биће га тешко зауставити“, сматра Шехић.

БиХ је држава са посебним потребама јер јој је очигледно потребан Високи представник, јасан је Шехић. Додаје да политичари не желе промјене јер је политика бизнис који пуни њихове џепове, те да ће тако бити и у наредне четири године мандата Предсједништва БиХ.

„Они и власт сматрају као плијен. Лако ће се договорити око подјеле одређених ресора, директора агенција и свега што је на нивоу БиХ али и Републике Српске и ФБиХ, гдје су многа јавна предузећа. Међутим, кад треба доносити законе, ту се стане“, истиче Шехић.

Грађани се полако буде јер су неке политичаре казнили не дајући им гласове, али је код њих потребно пробудити храброст, сматра Шехић.

„Обичан човјек у БиХ је добар али он то не смије да покаже јер ће бити прозван као издајник и неко ко није патриота међу лажним патриотама“, објашњава Шехић.

На питање да ли постоји иједна свијетла тачка која функционишт у БиХ, Шехић одговара да не зна.

„Ипак, БиХ може да постане боље друштво, само је питање када. Истина је једини лијек али грађани треба да се ослободе и спознају сами себе“, поручио је Шехић у емисији МАТ БН телевизије.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

шакира

06.10.2022 21:27

Балијаћ би радо да макне Бају.Е,неће да може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

07.10.2022 06:40

Ако на овакав нацин долази на власт( а то је било у свим његовим мандатима само сада најбруталније јер га је Јелена дотукла до кољена ) онда је јадан и биједан народ онај кога води овакав криминалац

Name

Пораз

06.10.2022 22:01

Није могло 2000 људи ниста променити на скупу.Узалуд труд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новаковицх-Бурсацх

07.10.2022 06:35

Браво!

Name

Ре

07.10.2022 06:37

Ти си цорав преко 30 хилхада узми лупу па поглефмдај ако треба доцице јис толико

Name

ре пораз

07.10.2022 07:12

Само незналица може тако коментарисати. И ти, а и сви ми платићемо дебело ово кад гориво поскупи и цијене оду. Подрзати неког ко прима Милановица, а Хрватска уводи санкције Србији је нож у леђа својим грађанима.

Name

Јоле

07.10.2022 03:09

Све си тацно реко ал у пракси ниста од тога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Водолија

07.10.2022 03:18

МА МЕНЕ САМО ЗАНИМА ЈЕДНА СТВАР СВАКИ ИЗБОРИ ПРОБЛЕМ У ИСТИМ МЈЕСТИМА РЕЦИМО СВАКИ ПУТА ПРОБЛЕМ НА ГЛАСАЊУ ДОБОЈ И СВЕ СЕ ЗНА КО И КОЈА ПАРТИЈА ПРАВИ ПРОБЛЕМ ЗАСТО СЕ ТУ НЕ РЕАГУЈЕ А ТИ ЉУДИ ДЕБЕЛО КАЗНЕ ,ЗАСТО СЕ У ТАКВИМ МЈЕСТИМА НЕ ПОЈАЦА НА ДАН ИЗБОРА МАКСИМАЛНА КОНТРОЛА И ИСТОГ ТРЕНА ПО ЗАВРСЕТКУ ИЗБОРА ПРЕБРОЈИ ГЛАСАЦКИ МАТЕРИЈАЛ И РИЈЕСИ ПРОБЛЕМ НЕГО СЕ БРОЈИ И НАГАДЈА ДЕСЕТ ДАНА ПОСЛИЈЕ ИЗБОРА..НЕУРЕДНО И НЕПРАВИЛНО ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2022 07:56

Право питање.

Name

Дааа

07.10.2022 04:46

А да ли провјерава уколико је пристрасан једном резиму

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјук

07.10.2022 05:13

Цик је цинио крадју ста има да проверава, није ли 3х ниста није долазило, ста цес висе, а оебс посматраци а полиција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

07.10.2022 05:17

СВАКА ЧАСТ, ВЕЛИКА ЉУДИНО, ЈЕДАН ОД РИЈЕТКИХ ПАМЕТНИХ И ПРЕПОШТЕНИХ ЉУДИ У БиХ, КАМО ПУСТЕ СРЕЋЕ ДА ОВАКВИ ЉУДИ ВОДЕ ДРЖАВУ, ГДЈЕ БИ НАМ БИО КРАЈ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2022 07:57

Тачно.

Name

Правда

07.10.2022 07:37

Ма К...ц це несто да урасе, избори су годинама бесмислени. Урадите скенер и камере тек онда би од тога несто и било ппстено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

07.10.2022 08:45

ЦИК СЕ НЕ ЈАВЉА ЦИЈЕЛУ НОЋ. А ЕУ, ШМИТ, ЦИК И СВА ВЛАСТ ГОДИНАМА ТРОШЕ ПАРЕ ДА СЕ ОСПОСОБЕ ЗА ИЗБОРЕ. СВЕ НЕТАЧНО И НАМЈЕРНО ПУШТАЈУ КРАЂУ. СВЕГА. САМО КОД ЈЕЛЕНЕ, СЕ ВИДИ СА МИЈЕСЕЦА. А ТИ ШТО ХОЋЕШ ДА КЛОНИРАШ БУРЛУ, ПОШАЉИ МАЈКУ КОД ЊЕГА. СИГУРНО СВОЈУ БАБУ И НЕ ПОГЛЕДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

09.10.2022 08:41

Ма 'оце, проверице.Мислим полако с том провером,има времена за то,цетири године.

ОДГОВОРИТЕ