Избори треба да буду слободни без уцјена и пријетњи

Избори у БиХ би требало да буду слободни и поштени и да на њима грађани изразе своју слободну вољу без било каквих уцјена и пријетњи.

Република Српска 06.10.2022 | 21:33
Избори треба да буду слободни без уцјена и пријетњи

Међутим, БиХ није демократско друштво нити је политика овдје часно занимање које се води у јавном и општем интересу,  рекао је Вехид Шехић, предсједник Колације "Под лупом" и бивши предсједника ЦИК-а БиХ у емисији МАТ БН телевизије. 

"Интерес грађана се одмах након избора и успостављања нове власти одмах заборавља. Кад у политици нема морала  и принципа не можемо говорити о демократији и успјешној политици. Избори би требало да буду празник демократије, а они су код нас прије и после право ванредно стање", каже Шехић.

ЦИК је обавезан да сваку сумњу и приговор провјери, рекао је Шехић, коментаришући пријаву бројних кршења изборног закона на посљедњим изборима у БиХ.

"ЦИК БиХ мора да истражи све пријаве и донесе одлуку на основу чињеница односно материјалних доказа. ЦИК може да поништи изборе на неким бирачким мјестима, а то зависи да ли те неправилности могу утицати на коначне резултате избора.  Ако могу, ЦИК БиХ је дужан да на тим критичним бирачким мјестима поништи изборе и закаже нове како би се утврдила изборна воља бирача."

Као позитиван примјер током посљедњих избора Шехић наводи бирачко мјесто у Новом Граду на које је донесено 200 попуњених бирачких листића, након чега је то мјесто затворено, а пет лица ухапшено.

"Надлежне институције, Тужилаштво и полиција су одмах реаговали, али је кључан моменат на основу чега су то они урадили, по чијем налогу, а то је сигурно по налогу одређеног политичког субјекта из којег чланови бирачког одбора долазе. У наредном периоду, кад се крене са реформом изборног законодавства, морају се предвидјети санкције за политичког субјекта чији су чланови бирачког одбора кршили вољу грађана", истиче Шехић.

Тим странкама и одговорним лицама треба суспендовати право да учествују на сљедећим изборима, закључује Шехић.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хапсана

06.10.2022 19:54

Нетреба му дати да побегне,тренутно највећи криминалац и непријатељ народа у Р.С.Уназадио је овај народ за 20 година место да отвара фабрике он отвара пумпе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.10.2022 07:38

И то са поткупљеним поповима .

Name

реалност

06.10.2022 20:00

Далеко смо ми од горе наведеног..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поверљиви извор

06.10.2022 20:32

Избори су покрадени по наредби јер је то била једина опција за опстанак ових лопова а вечерас у штабу за координацију спречавања протеста црта Џајић и Ранко Шкрбић најжешћи да се народ обузда да сачувају милионске пљачке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бозе помози

06.10.2022 21:45

Ста је са овим народом!Дјеца нису ниста крива и дјецу треба постедити од политике родитеља итд!Цесто ми се свидјао однос према криминалу о ком је писала господје Горице Додик!!!Ал ово сад око избира и бројања ,ове вулгарне изјаве и пријетње ,прозивке према сваком ко указе на крадју ,нелогицности, криминал су епских размјера!Па драга господјо ,ми се висе ницега не бојимо,немамо се разлога бојати,ми смо вам све дали сто сте тразили,,узели сте све(некретнине,радна мјеста) ,и на крају покусавате узет достојанство !Не мозе даљ!!Е сад ми идемо у хајдуцију ,коју је најавио Вукан,а од које сте некад ви кренули!И ви сте крнули од нуле материјалне ,а у коју сте сад сатјерали нас!Насе породице су са традициом доброг високог образовања и вјестина ,много висе од те васе касте!Ми смо своје биографије градили уцењем и радом као и ова наса Јелена!!!

Name

Доста је

06.10.2022 20:46

Када се додају проценти који су покрадени јасно је Милету шта је то зато иди већина народа није за тебе носи покрадени милионе и иди у своје покрадене некретнине ван Р.С. пусти овај народ да живи нормално све има границе,треба знати и кад се треба повући наравно боље без последица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гога

07.10.2022 03:54

Зашто да носи покрадене милионе, они припадају народу. Зашто да иде некажњен? Испитати све сумњиве послове и ако је одговоран казнити. Ја пређем на црвено свијетло и плаћам казну, а ти предлажеш да он иде и носи покрадено. Нажалост, знајући нас, све ће се заборавити за 3 дана, као и онај невиђени блам са иконом, 3 пропале банке, Фармаланд, Раоп, Електрични аутомобили, сви његови сумњиви савјетници, Кезић и да не набрајам, предугачак је списак. Фрајер нас је психолошки скенирао као слаб материјал, забораван и страшљив и на томе се одржава.

Name

Кика

07.10.2022 04:48

Како је пропала фабрика дувана у БЛ ,имсју свој пристор,своје масине,а дуван се узгаја у РС

Name

Ре

07.10.2022 07:42

Не , не . Какво бјезање и носење НАСИХ пара . Прво хапсити и процесуирати по закону .

Name

Паметно

06.10.2022 21:07

Само Вучић може наредити овом лопову и криминалцу да ослободи овај народ окова,зато те молимо Александре помози нама преко Дрине и ослободи нас тиранина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

06.10.2022 21:17

Па види се лопови данас окупирали главни град, немогу да поднесу пораз,треба им забранити да се више појављују на сцени, доста је висе страни плаћеника,који хоће државу да нам униште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

06.10.2022 21:20

Сам му израз лица при објави побједе казе висе него 1000 ријечи о каквој побједи се ради......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поштено

06.10.2022 21:27

Нетреба чекати ЦиК,крадено је на разне начине па и вршен притисак на народ, листићи цепани ,убацивани нови,записници прекрајани,гласамо за многе који се нису појавили зато тиранина и лопова сменити нетреба ЦиК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господине Шехићу,

07.10.2022 01:07

Док је год додик на власти,изнори неће бити слободни,нити ће бит демократска воља грађана.додик ће увјек ксо и до сада изборе красти,запослене уцјењивати,да морају гласати за њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

07.10.2022 16:29

Па ако већ знате какви требају бити зашто онда не обезбедите услове за одржавање истих