Цијене нафте пале на најниже нивое од јануара мјесеца

Цијене нафте прошле су седмице пале на најниже нивое на глобалним тржиштима, четврти пут заредом, јер централне банке подижу каматне стопе због високе инфлације, што би могло узроковати рецесију, а тиме и пад потражње за 'црним златом'.

Свијет 26.09.2022 | 07:26
Цијене нафте пале на најниже нивое од јануара мјесеца

Цијена барела на лондонском тржишту склизнула је прошле седмице за 5,7 посто, на 86,15 долара, док је на америчком тржишту барел појефтинио 7,5 посто, на 78,75 долара.

Пад цијена на најниже нивое од средине јануара посљедица је успоравања раста највећих свјетских економија и све већег ризика од рецесије. Због високе инфлације, централне банке подижу каматне стопе, што успорава раст привреда и тиме слаби потражњу за енергентима.

Прошле седмице су америчка и швицарска централна банка подигле кључне каматне стопе за 0,75 процентних поена, а британска и норвешка централна банка за пола поена.

Трговци страхују да ће виши трошкови задуживања угушити привредни раст и покренути рецесију, а њихове страхове подстакло је истраживање С&П Глобала у петак, које је трећи мјесец заредом показало пад ПМИ пословне активности еурозоне у септембру.

"Рецесија у еурозони је врло вјероватна", закључио је економиста С&П Глобал Цхрис Wиллиамсон. Као резултат тога, цијене нафте пале су у петак за око 5 посто.

"Слаби европски ПМИ индекси, забринутост због раста због агресивног пооштравања монетарне политике у САД-у и Европи оптерећују ризичну имовину. Чак ни цијене нафте нису имуне на ове страхове везане за раст", објашњава Гиованни Стауново из швицарске банке УБС.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хонда

26.09.2022 06:19

дјаба нам,а колико је долар?Пресисао 2.00 КМ .Цијена барела је у УСД,а не у КМ како неки рацунају.Али ако удјемо у озбиљну рецесију,бице гориво јефтиније без обзира сто це УСД расти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

26.09.2022 17:51

Долар је приближно 2 КМ.У јануару је био 1,70 КМ.Значи,долар је скочио неких 18%,а цијене горива у односу на јануар су веће за 50%.Реално,цијена горива не би смјела бити већа од 2,5 КМ.Очигледно је да се трговци богате и узимају екстра профит.

Name

Лопов

26.09.2022 07:35

А код нас све скупље гориво ,то је све до власти дрзаве коју бираци себи бирају даих гуле за своје интересе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

26.09.2022 10:42

Каве то везе има са БИХ Ми продајемо своју нафту,,,хахахаххх Па ко нас да је барел на свјестком тржишту 5 долара бензин би опет био 2.5 км.....Држава узима кроз акцизе порезе ПДВ ваља обнављати возне парковеКад преброим колико има службених аута у БИХ имамо три пута више него Њемачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

26.09.2022 12:11

Нафта преко 3 КМ и даље шта нас брига колико је на свјетском тржишту!!Има се може се никад више возила по путевима и никад већих гужви и колона пред почетак и крај радног времена!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

26.09.2022 13:59

Лепа вест, следи благостаје и весеље.

ОДГОВОРИТЕ