Вучић о говору у УН: Показали смо да нисмо шака зоби

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности из Њујорка, где учествује у раду 77. Генералне скупштине Уједињених нација.

Србија 22.09.2022 | 19:58
Вучић о говору у УН: Показали смо да нисмо шака зоби

Председник Вучић је говорио о састанку са Џејком Саливеном, саветником за националну безбедност Џоа Бајдена, и рекао да то није последњи састанак данас.

"Ово је вероватно био до сада један од најзначајнијих састанака, неки кажу да је он најважнији човек САД. Дуго је трајао састанак, причали смо и о економији, политичким питањима, стремљењима Србије у региону, Косову. По појединим питањима се није лако усагласити. Разговор је био отворен и искрен, а када је такав разговор увек мора донети неку добробит", рекао је он.

Вучић каже да је Саливен будућност америчке политике, и на таквом је месту да он одлучује о кључним питањима у свету.

"Сва питања смо претресли. Ја сам говорио који су ставови Србије, и договорили смо се да заједнички појачамо економску активност између Србије и САД. Обојица смо задовољни што Ривиан долази у Србију. Када један Џејк Саливен зна да Ривиан долази у Србију, то нешто значи", казао је председник.

О говору у УН, који је на званичном Јутјуб каналу имао дупло више прегледа него говор Зеленског, Вучић каже:

"Да, мој говор је на том каналу био дупло гледанији, али то не значи много. Он је велика звезда, а ми смо мали. Мој говор је изазвао пажњу јер је другачији, јер се неко мали дрзнуо да каже истину. Мени су синоћ пришли шефови мисија неких од најважнијих земаља да ми честитају. Излазили су из сале да ме сачекају да би ми честитали и кажу да то нису чули 10 година".

Да ли је говор могао да буде мач са две оштрице?

"Можете ли неког да умилостивите тиме што ћете бити фини и послушни?", пита Вучић и одговара:

"Не! Овако, мали су, али су спремни да се боре".

Вучић је синоћни говор завршио са "Живела Србија". Упитан да ли је било подсмеха због тога, одговорио је:

"Подсмехивали су се политички противници који се стиде што су Срби. Ако Зеленски може да каже 'Слава Украјини', а што би мене било срамота да кажем 'Живела Србија'. Ја сам на то поносан".

Вучић истиче да је он страствено и аргументовано бранио нашу позицију, и свима смо показали да нисмо шака зоби коју може свако да позоба.

"Они сада сви знају да смо ми показали тај наратив јединства у борби за територијални интегритет. Јер смо подсетили на неке ствари којих не желе радо да се сећају, када је у питању поштовање територијалног интегритета и Повеље УН. Није то питање снаге, већ сам наратив и прича теже пролази ако неко постоји да их подсети како су поштовали Повељу УН неколико деценија раније".

(Курир)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ГРОМ

23.09.2022 05:23

СВАКА ЦАСТ ГОСПОДИНЕ ПРЕСЕДНИЦЕ ТАКО СЕ БРАНИ ОТАДз БИНА ЗИВЕЛА СРБИЈА

ОДГОВОРИТЕ