Ниске цијене, суша: Како повртари у Семберији опстају?

Неповољна година прати повртаре у Семберији. Рекордна поскупљења, суша и ниске откупне цијене актуелни су проблеми.

Република Српска 14.08.2022 | 19:53
Ниске цијене, суша: Како повртари у Семберији опстају?

Памте семберски повртари тешке године, али оваква се дуго није догодила. Тешко је испратити пут од сјетве сјемена до бербе плодова, јер цијене репроматеријала расту, а добит неизвјесна због тржишне цијене. То најбоље знају, они који од пољопривреде живе.

Живојин Јочковић из Црњелова, упркос тешким временима, не одустаје од производње. Засијао је, каже око 20 хектара земље.

“Од тога 10 хектара поврћа, пластеника имамо 35. Узгајамо дињу, лубеницу, купус, парадијиз. Ми морамо заливати, нахранити, ако не нахранимо нећемо ништа ни убрати, ако не залијемо осушиће се.”, изјавио је Јочковић за БН.

Улагању велика, а зарада упитна, сагласни су повртари.

Лубеница, кад је најбоља, отишла је по најмањој цијени, објашњава Јочковић. Он додаје да је највећи проблем увоз.

Стојан Шубарић из Велике Обарске за БН каже да је апсурдно увозити парадајиз у јуну, јулу или августу.

“Какве су они све уговоре потписивали са страним државама, то је сувишно коментарисати. Видимо из чињенице да је све мање и мање људи, који се баве овим послом.”

На тропским температурама, праћеним сушом, тешко је сачувати поврће и у пластеницима и на отвореном. Зато, помоћ стиже са нивоа Градске управе Бијељина, која из године у годину повећава аграрни буџет.  

Из Одјељења за пољопривреду, наводе да ће средства бити повећана ребалансом буџета:

“Овогодишњи буџет је 1.700.000 КМ, ребалансом ће бити увећан за 500.000 КМ. Наредне седмице предвиђен је састанак са удружењима свих пољопривредних произвођача, гдје ће изнијети приједлоге за рјешења за пољедице суше.”, каже  Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду ГУ Бијељина.

На подручју Бијељине активно је око 2.700 пољопривредних произвођача, претежно старијих, јер млади не виде перспективу у овом послу.

“Многи млађи који су звршили школе, факултете да су узели карту у једном правцу. Можда ће само овдје да се врате некад као туристи да обиђу родитеље.”, додаје  Шубарић.

Искуства и знања о свим актуелним темама у сектору повртарства, размијењивали су произвођачи на “Данима поврћа” у Црњелову, који су одржани једанаести пут за редом. И том приликом послата је порука да се држава мора више бавити онима који је хране.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Ноле

14.08.2022 19:37

Па не мозе бити мала откупна цијена а "уби" вас увоз.Несто се ту не слазе,једно с другим не иде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо лубеница

15.08.2022 04:01

Не могу да се уклопе у цијену, ту је највеци проблем. Из земаља из којих се врси увоз код нас вјероватно нису толико високе дадзбине улагања мада додусе и кад је лубеница била 50фен производјаци су и тада кукали, тако да…

Name

Реално

15.08.2022 09:50

Кад Семберски повртлари престану да поврће пршћу свим и свачим и тиме трују народ, тад ћу почети да их сажаљавам. Што се мене тиче не морају ништа да саде. Док не роди у мојој башти, не купујем отрове по пијаци. Нека сами једу запрашено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интергај

15.08.2022 10:23

Поздрав за младог и вриједног домаћина. Пуно успјеха у твом раду... Само ти знаш како је радити и обрадјивати.. Изнад свега волиш тај посао.. А неправде нека исправља господа која су за то задужена.. Из фотеље и дубоке хладовине и добрим платама..Домаћине свака част

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

15.08.2022 11:00

Свака цаст вриједним Семберцима како се боре у зивоту,науцили су само на рад и постење

ОДГОВОРИТЕ