У парадоксалној ситуацији српска авио-компанија

Национална авио компанија "Ер Србија" саопштила је данас да ће опет морати да отказује послеподневне летове између Београда и Лондона током викенда због проблема на аеродрому Хитроу, али и објаснила да се због тога нашла у парадоксалној ситуацији.

Србија 02.07.2022 | 14:10
У парадоксалној ситуацији српска авио-компанија

Како су навели, и овог викенда, као и претходних, очекује се веома тешка ситуација на аеродрому Хитроу у Лондону када је реч о прихвату и отпреми путника, пртљага и авиона.
- Због смањеног капацитета пружаоца услуга земаљског опслуживања на том аеродрому изазваног недовољним бројем запослених, "Ер Србија" је била принуђена да откаже данашњи (субота, 2. јул 2022.) други, односно поподневни, лет између Београда и Лондона ЈУ386, а последично и повратни лет ЈУ387. Компанија је и претходног викенда морала да откаже два лета (ЈУ386/7) из истих разлога - навели су из националне авио-компаније и додали:

- Због најаве са аеродрома Хитроу да опслуга поподневних летова викендом неће бити могућа ни у наредном периоду, "Ер Србија" је била принуђена да откаже поподневне летове суботом и недељом током читавог јула, почев од суботе, 9. јула 2022.

Ипак, из "Ер Србије" наводе да ће сутрашњи (недеља, 3. јул 2022.) поподневни лет ЈУ386 између Београда и Лондона морати да обаве и поред најава у вези са отежаним опслуживањем авиона на аеродрому Хитроу због тога што је условљена могућношћу да у супротном изгуби историјски слот - право слетања на Хитроу у одређено време.

Само ручни пртљаг

- Да би умањила негативан ефекат поменутих ограничења на сопствени саобраћај и у што мањој мери пореметила планове путовања својих путника, "Ер Србија" чини све што је у њеној моћи да се поменути лет обави, уз одређена прилагођавања. То значи да ће на лету ЈУ386 између Београда и Лондона бити могуће путовати искључиво са ручним пртљагом, док регистрација и прихват предатог пртљага неће бити могући. На повратном лету из Лондона ЈУ387 превоз путника неће бити могућ, те је компанија принуђена да тај лет откаже - саопштили су из "Ер Србије".

Из те компатије поручују путницима на лету ЈУ386 да на сутрашњи лет ЈУ386 носе само пртљаг са којим могу самостално да манипулишу приликом укрцавања и искрцавања, водећи при томе рачуна о безбедносним ограничењима која се односе на забрањене предмете у кабини, а чија је листа доступна на порталу "Ер Србије". Због специфичности ситуације, компанија ће по изузетку омогућити одступања од стандардног ограничења масе од осам килограма.

- Српска национална авио-компанија је тако доведена у парадоксалну ситуацију да јој се најављује да неће бити могући прихват и отпрема и отправљање путника, њиховог пртљага и авиона, док се са друге стране инсистира да се летови обаве, па чак и делимично или потпуно празни - истичу из "Ер Србије".

Додају да њихове надлежне службе непрекидно раде на збрињавању свих путника са тих летова, пре свега преусмеравањем на касније или алтернативне летове.

- За све то време, "Ер Србија" се труди да се за путнике обезбеди подршку, као и правовремено информисање. Компанија ангажује и додатне ресурсе да би се унапредила подршка путницима. "Ер Србија" је ангажовала неопходно људство и авионе из своје флоте и била је спремна да у пуном капацитету обави саобраћај на време и у складу са планираним редом летења. С друге стране, "Ер Србија" нажалост не може да утиче на спремност аеродрома са којих и на које лети - поручили су из ове компаније.

(Курир)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

горан

02.07.2022 13:27

А засто нема ни ријеци дали се и друге авиокомпаније које лете у и из Лондона налазе у истој ситуацији, дали и путници који лете тим другим авио компанијама исто тако могу имати једино руцни пртљаг И плус уопсте ми није ми јасно каке везе има пртјаг са опасносцу да Аир Сербиа изгуби слот на аеродрому Хитроу

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

02.07.2022 14:04

То ти је кад си неутралан сви те одбацују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.07.2022 15:04

Апсолутно никакве везе нема то што си рекао. Проблем је у недостатку кадрова у тој држави из области авио саобраћаја. Ово се већ дешавало у Њемачкој, почело од аеродрома Франкфурт па даље. Лупио си невиђену глупост.

Name

Го

03.07.2022 12:05

Можда је и боље а и да се не лети више за Нацистичку Краљевину Енглеску

ОДГОВОРИТЕ