Јавни новац дијелили одборницима, директорима, страначким пуленима…

Из Буџета на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини је 2020. и 2019. години на углавном нетранспарентан начин подијељен 121 милион марака удружењима и фондацијама, а оно што посебно забрињава јесте све чешћа појава сукоба интереса гдје бројне функционере можемо видјети и у управама удружења и фондација који из буџета добијају огроман новац.

Босна и Херцеговина 29.01.2022 | 09:17
Јавни новац дијелили одборницима, директорима, страначким пуленима…

Када је у питању Република Српска можемо примијетити да према Закону о спречавању сукоба интереса у органима власти у РС изабрани представници, носиоци извршних функција и савјетници не могу бити чланови органа, предсједници или директори удружења или фондација која се финансирају из буџета Републике или јединице локалне самоуправе у укупном годишњем износу већем од 100.000 КМ.

Умичевић „прескочио“ огроман праг

Иако је праг од 100.000 КМ годишње огроман и највиши у односу на друге нивое власти, Маринко Умичевић који је у управи Рукометног клуба „Борац М:тел“ из Бањалуке, а истовремено и одобрник СНСД-а у Скупштини града Бањалука успио је ипак доћи у сукоб интереса. 

Тако је према подацима из Базе коју је формирала организација Транспаренцy интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) овај клуб од Града Бањалука у години пандемије добио грант у износу од 126.867 КМ. 

Како је ЦАПИТАЛ већ објавио, након што смо га позвали за изјаву тражећи од њега да прокоментарише како је могуће да је РК “Борац М:тел” добио овај новац иако је Умичевић у исто вријеме био и одборник и у управи овог клуба он је брутално изврјеђао новинарку Бојану Нинковић и главног и одговорног уредника ЦАПИТАЛА Синишу Вукелића. 

“Какве ја везе имам с тим “Борац” то добија већ 20 година”, рекао је Умичевић једну реченицу везано за тему.

Иако није прекршио Закон, новац је из касе Града Бањалука добио и бивши одборник и директор Центра за развој пољопривреде и села Бањалука Драшко Илић, који је уједно и на челу Фудбалског клуба „Крупа на Врбасу“. 

Тај клуб добио је, према поменутим подацима, новац у два наврата и то 2020. године 38.317 КМ и 2019. године 78.000 марака. 

Борачка организација за двије године добила 250.000 КМ

У сукобу интереса су осим Умичевића били и два одборника у Скупштини општине Прњавор Богољуб Санчанин и Владо Живковић. Њих двојица су били одборници у прошлом сазиву прњаворске Скупштине. Иако су у скупштинске клупе доспјели као кандидати СДС-а они су из те странке искључени већ у децембру 2016. године, да би мандате завршили као самостални одборници.

Живковић и Санчанин су у току 2019. и 2020. године били на челу Борачке организације Прњавор која је у том периоду од општине Прњавор добила скоро 250.000 КМ, тачније у 2020. години су у два наврата добијали средства, и то једном у износу од 100.000 КМ и једном од 27.000 марака, док су у 2019. години инкасирали један износ 89.300 марака и један од 30.000 КМ. 

С друге стране, у изјави за ЦАПИТАЛ Владо Живковић тврди да је то што је објављено лаж, те да нема намјеру да нам објашњава било шта.

“Званично имате податке Буџета, отворите све и један општински Буџет и видјећете да то није тачно. Толико је мој коментар. Нико се није удостојио да провјери да ли је то тачно, а тачно је да сам поднио кривичну пријаву за лаж”, истакао је Живковић. 

И док Живковић тврди да се ради о лажним подацима, у ТИ БиХ истичу да су ови подаци из базе формирани на основу званичних података општине Прњавор, те да податке о поменутим грантовима можемо пронаћи на сљедећем линку.

Актуелни предсједник Борачке организације Прњавор Богољуб Санчанин у изјави за ЦАПТИАЛ истиче да је на мјесто предсједника те организације избран крајем априла 2019. године. 

“Чињеница је да је грант износио 89.300 КМ, док други наведени износ (мисли се на износ од 30.000 марака добијен у 2019. години) нису средства са позиције гранта, односно ради се о средствима за измирење раније створених обавеза, тј обавеза из претходног периода”, појаснио је Санчанин за ЦАПИТАЛ. 

Такође је нагласио да је грант за 2020. годину по усвојеном буџету општине Прњавор износио 100.000 КМ, а да је у складу са извршењем Буџета општине на рачун Борачке организације уплаћен износ од 91.132 КМ.

“Остала приходована средства из Буџета општине (овдје се мисли на износ од 27.000 КМ добијен у 2020. години) нису са позиције гранта, него се ради о о средствима за измирење раније створених обавеза”, истакао је Саначанин у писаној изјави за ЦАПИТАЛ. 

Важно је напоменути да је са становишта Закона о спријечавању сукоба интереса потпуно свеједно са које је буџетске позиције новац исплаћен, оно што је битно је да то не смије прелазити износ од 100.000 КМ годишње. 

Иако су износи од 30.000 КМ у 2019. години и 27.000 марака у 2020. години служили за измирење раније створених обавеза, Закон о спријечавању сукоба интереса је изричит и каже, као што је већ напоменуто, да изабрани представници, носиоци извршних функција и савјетници не могу бити чланови органа, предсједници или директори удружења или фондација која се финансирају из буџета Републике или јединице локалне самоуправе у укупном годишњем износу већем од 100.000 КМ.

Средства добијали и директори јавних предузећа

Оно што је у РС велика мана Закона о спречавању сукоба интереса је да директори јавних предузећа не спадају у групу људи којима би било законски забрањено да буду у управи удружења и фондација које примају више од 100.000 КМ из Буџета. 

Осим што се залажу да се спусти огроман новчани праг, у организацији ТИ БиХ, константно подржавају и уврштавање директора јавних предузећа у овај Закон. 

Управо ову ману је искористио предсједник ФК „Радник“ из Бијељине Предраг Перковић који је био и директор бијељинског водовода. 

Поменути клуб је добио чак 600.000 КМ за двије године од Града Бијељина, у години пандемије 300.000 марака и у 2019. години исто толико.

Поред Перковића, своју шансу је искористио Миодраг Јевтић који, осим што је директор јавног предузећа „Зворник стан“, уједно је и предсједник Управног одбора ФК „Дрина“ Зворник. 

Тај клуб је од града Зворника добио 237.350 КМ у 2020. години, као и скоро 300.000 марака у 2019. години. 

Новац „капље“ и страначким пуленима

Иако ни то, нажалост, не представаља кршење Закона велики је број људи блиских политичким партијама који су чак били и њихови кандидати на изборима, а који су на челу удружења и фондација који су добијали новац из Буџета.

Иако се није прославио као кандидат за одборника колације СДА/СББ у Скупштини општине Вукосавље на Локалним изборима 2016. године, Асим Кумбарић, донедавни предсједник Фудбалског клуба „Слога“ Јакеш је у 2020. години за овај клуб из Буџета града Добоја успио инкасирати чак 306.000 КМ. 

Овај клуб је толико посебан да је од Града Добоја у години пандемије чак 16 пута добио новац и тако сакупио, како је већ поменуто, суму од чак 306.000 марака.

Траљић: Пооштрити Закон на свим нивоима 

Срђан Траљић из организације ТИ БиХ која је формирала базу која приказује која удружења добијају јавна средства и у коју сврху казао је да је регистар објављен управо да послужи новинарима, али и свим грађанима који желе указати на корупцијских ризик у области расподјеле грантова удружењима и фондацијама. 

„Оно што смо ми засад идентификовали су неких четрдесетак функционера у БиХ који су имали своја удружења, а истовремено су примали грантове са више нивоа власти. Ова појава је регулисана законом о сукобу интереса, али није иста на свим нивоима“, истакао је Траљић. 

Говорећи о овом Закону у РС Траљић је подсјетио да је праг 100.000 КМ, а можете бити функционер и у исто вријеме имати неколико удружења. 

„Можете фактички бити функционер и имати четири удружења и свако од њих може добити по 100.000 марака и ви нећете бити у сукобу интереса . У ФБиХ је тај праг на 10.000 КМ односно на 50.000 за удружења из области културе и спорта, док је у Брчко дистрикту закон најоштрији и то је 10.000 КМ“, рекао је Траљић.

Нагласио је потребу усклађивања поменутих закона и пооштравања одедби за све у правцу Закона који је усвојен у Брчко дистрикту. 

„Грантови се дијеле нетранспаретно. Неки без јавног позива. И гдје има јавног позива нема неких мјерљивих критеријума, и све зависи од субјективне оцјене чланова комисије. Ми смо идентификовали преко 800 кандидата на протеклим изборима који су истовремено били на челу удружења. То нам говори да странке не препуштају контролу над тим средствима која су огромна“, упозорио је Траљић.

(Цапитал)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Нико

29.01.2022 08:20

Лопови проклети,не требало вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Системска Рјесења

29.01.2022 10:10

Хапсите лопурде!

Name

Ре

29.01.2022 10:18

Сав криминал у РС колико видим

Name

Ре

29.01.2022 11:20

Тако су у Бјељини сви мицини папци добили новац,уоци избора.

Name

Гаврило

29.01.2022 11:57

Послије миле хрвата ни траве неце бити.

Name

У добоју

29.01.2022 08:28

Је пљачка народних пара милионска!праве се куце возе се нова аута,иде се на на летовања и зимовања у најскупље дијелове свијета!а народ нема ста да једе!и то све са купљеним фалш дипломама!раде на најбољим радним мјестима у социјалном,болници,водоводу наравно градској управи итд.полиција корумпирана као нигдје у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Квргоња

29.01.2022 08:45

Багра коју је народ себи изабрао на власт пљацкају на све стране давају клубовима паре и те исте сами пљацкају а борцима нико ниста неда који су створили ову дрзаву .Борци који немају кров над главом и даље су социјални слуцај али стацес кад мафија води дрзаву а судство постоји само за сиротињу и биједу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Квргоња

29.01.2022 16:33

Квргоња,ако 27 година послије рата борци нису способни да од свог рада живе,не треба им ниста дати. И сам сам борац али сам одмах након рата уписао факултет,заврсио у року и након двије године насао посао!

Name

Борци

30.01.2022 07:10

И ви борци више доста с кука њем. Сто пута сте позвани на улице и да се нешто уради против ове лоповске власти. Колико вас је дошло,највише 200 људи. Значи добро вам је...

Name

Злоооо

29.01.2022 08:46

Пропаст невидјена на власт су досли највеци криминалци и лопови и сад само пљацкају и краду..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скандалозно

29.01.2022 08:47

Народ себи изабрао власт Додикове династије сад нек трпи ,Додик пун ко брод а народ и даље биједа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако Једноставно

29.01.2022 09:02

Због овакви ствари, "људи" се и баве "политиком", само кретени и идиоти мисле да им је главна брига Народ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.01.2022 09:03

А неда бурле борцима ништа осим мрвица и тешког преживљавања, у бурлином хаос криминалу свих ових година у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

29.01.2022 09:18

Фукаретине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт42

29.01.2022 09:27

Народ је код нас јефтин има да нас купе до судњег дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.01.2022 09:29

Да ово није простор РС рекао би да је цела тетиторија "мерхамет"

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

29.01.2022 09:38

Све по закону а краде се жестоко. Поријекло имовине и све што не докажу узимати за РС. Или је ово за лопове прежестоко. Треба се судити сто година са лоповима. багро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јобин

29.01.2022 10:09

Ко је цитао стари завјет-Библију све му је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwww

29.01.2022 11:23

Цркли. Дабога. Бандо. Једна. Јебо вас ко вас трпи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

29.01.2022 11:40

Дабогда Умицевив и те ситне ЛОПИНЕ САВ новац потрошили на ЛИЈЕЦЕЊЕ најближих а они се не могли ми ИЗЛИЈЕЦИТИ Неце зло на ЛОПИНУ !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

29.01.2022 14:41

Ако је истина да "неће зло на лопине" значи треба бити исти. Али (увјек има оно али) како ући у клику

Name

хехехе

29.01.2022 11:49

34,9 не мозе нам нико ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

29.01.2022 14:36

Срби немају вецег непријатеља од својих Срба на власти.Босњаци од својих ...Али није вазно колико њих и за кога гласа него ко це бројити гласове.А бројит це их мафија из снсд уз подрску странаца.Српски народ с мора ослободит Милорада Додика страног плаценика,јос увијек је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

29.01.2022 15:31

Народе ста чекаш ма треба дизати револуцију.Багру говњивим моткама док се народ лијечи преко СМС.фујјјјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е народе

29.01.2022 16:33

Све саме организације и удружења основани за богаћење појединаца нема закона нема државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШТА

29.01.2022 22:49

Је ту чудно???То се деценијама дешава,а неки тек сад открили топлу воду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.01.2022 23:58

Дзаба је викати лопови они своје одрадили него смо ми криви сто им дајемо гласове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.01.2022 06:29

Ма није ваљда, ма није то истина...не би они то

ОДГОВОРИТЕ