Одбили пацијента за операцију срца - није вакцинисан

Болница у америчком граду Бостону одбила је пацијента који чека на трансплантацију срца зато што није вакцинисан против корона вируса.

Свијет 26.01.2022 | 10:19
Одбили пацијента за операцију срца - није вакцинисан

Ди-Џеју Фергусону (31) је преко потребно ново срце, али га је болница у Бостону скинула са листе, рекао је његов отац Дејвид.

Рекао је да је вакцина против корона вируса у супротности са „основним принципима његовог сина - он не верује у то".

Болница је одговорила да следи властиту политику и правила.

„С обзиром на недостатак органа, чинимо све што можемо да осигурамо да пацијент који добије орган има највеће шансе да живи", наведено је у саопштењу Бригам и Женске болнице (Бригхам анд Wомен'с Хоспитал) за ББЦ.

Портпарол је рекао да правила болнице захтевају од пацијената да буду вакцинисани против корона вируса.

Важан услов је и „начин живота кандидата за трансплантацију како би се створила најбоља шанса за успешну операцију и да би се обезбедило преживљавање пацијената после трансплантације, с обзиром да је њихов имуни систем драстично угрожен".

Пажљиво срочена изјава болнице може сугерисати да су други фактори утицали на неподобност овог невакцинисаног пацијента.

Али у болници нису желели да разговарају о појединостима, позивајући се на приватност пацијената.

Болница је додала да већина од 100.000 људи на листи чекања за трансплантацију неће добити орган у року од пет година јер их нема довољно.

Фергусон је у болници од 26. новембра 2021, и пати од наследног проблема са срцем због којег му се плућа пуне крвљу и течношћу, наводи организација ГоФундМе.

Организатор прикупљања средстава рекао је да је Фергусон забринут да би могао да доживи упалу срца - потенцијални нежељени ефекат вакцинације против корона вируса за који амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) наглашава да је ретка и привремена - и да би се могло показати опасном с обзиром на слабост његовог срца.

ЦДЦ подстиче оне који чекају на трансплантацију и оне у њиховим најближим круговима да се потпуно вакцинишу и приме другу и трећу дозу.

Др Артур Каплан, шеф медицинске етике низ Гросманове школе медицине у Њујорку, рекао је за ЦБС Њуз да је имуни систем пацијента после сваке трансплантације органа готово непостојећи, па чак и обична прехлада може бити фатална.

„Органа нема довољно, нећемо их пресађивати некоме ко има мале шансе да преживи када други који су вакцинисани имају веће шансе да преживе после операције", рекао је др Каплан.

Фергусон, отац двоје деце - а треће ускоро долази на свет - остаје у болници, рекли су из његове породице.

Додају и да је преслаб да би био пребачен у другу болницу и да му „понестаје времена".

„Мој дечак се бори прилично храбро и има интегритет и принципе у које заиста верује и због тога га још више поштујем", рекао је Дејвид Фергусон.

„То је његово тело. То је његов избор."

Ово није први пут да се невакцинисани Американац суочава са здравственим препрекама последњих недеља.

Раније овог месеца, жена из Минесоте тужила је локалну болницу након што су лекари покушали да скину њеног невакцинисаног мужа са респиратора на којем је био два месеца.

Нешто више од 63 одсто америчког становништва је примило две дозе вакцина против корона вируса, а око 40 одсто Американаца је до сада примило трећу, додатну дозу.

(ББЦ Фото:Илустрација)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Босанко

26.01.2022 09:29

сасвим нормално ако није послусао докторе да се вакцинисе сад нек иде на операцију срца код пјеваца антиваксера

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕПЛИКА

26.01.2022 09:52

ЦОВЈЕК ИМА ПРАВО ДА ОДЛУЦУЈЕ О СЕБИ А ТРАНСПЛАНТАЦИЈА СРЦА НИЈЕ ПОЦЕЛА СА ВАКЦИНАЦИОМ ПРОТИВ КОРОНЕ

Name

777

26.01.2022 10:06

А ви отиђите код психијатра.

Name

петра

26.01.2022 10:20

Не знам чему чуђење и чему галама!!! Ако се не вјерује струци не знам шта се сад па тражи од те исте струке!? Што рече Милановић,, прво сапун па онда парфем,,. Имунизација нема алтернативу. Вакцинисите се

Name

ре

26.01.2022 11:24

па добро,цовјек не вјерује кад доктори несто казу,тако да мозда не вјерује ни у трансплатацију

Name

Домаци странац

26.01.2022 09:38

Недостатак органа? Наравно, на Косову и Метохији је сада мирно, зута куца затворена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

26.01.2022 09:51

Тим ковид-фасистима це бити судјено. Као нема дискриминације, Хипократова заклетва, а неце да лијеце људе који нису примили отровну вакцину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

26.01.2022 10:22

Ја по наслову мислио у УКЦ нашем, а кад сам прочитао све сјетио сам се да се они само тако зову, ето да имамо и ми клинику

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

26.01.2022 18:30

Какве везе има да ли јечовјек вакцинисан или није,ако му треба ново срце.Гдје је ту докторска етика,она је у ствари и престала да постоји са појавом "вируса".Брука и срамота!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

трговацки путник вакцинама

27.01.2022 12:41

Одузети дозволу за рад свим докторима који одбијају да леце људе.Маска, прати руке и дистанца, др. ниста висе не треба да уце на факултетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

29.01.2022 09:57

Јос један слуцај о бризи за здравље градјана.

ОДГОВОРИТЕ