Кина за изградњу заједнице са заједничком будуц́ношц́у Кине и Централне Азије

Кинески председник Си Ђинпинг данас је у Пекингу председавао видео самиту поводом обележавања 30. годишњице од успостављања дипломатских односа између Кине и пет земаља Централне Азије и том приликом је одржао важан говор.

Свијет 26.01.2022 | 08:43
Кина за изградњу заједнице са заједничком будуц́ношц́у Кине и Централне Азије

Си Ђинпинг је рекао да без обзира на то како се међународна ситуација мења, те без обзира на то како се Кина буде развијала у будуц́ности, она ц́е увек бити поуздан и добар сусед, добар партнер, добар пријатељ и добар брат земаља Централне Азије.

Кинеска страна чврсто подржава различите земље Централне Азије да следе развојни пут који одговара њиховим националним условима, чврсто подржава различите земље у очувању њиховог суверенитета, независности и територијалног интегритета, те чврсто подржава разне земље у њиховој потрази за националним подмлађивањем и јединством и самоусавршавањем, као што и чврсто подржава разне земље у игрању вец́их улога на међународној сцени.

Кина је вољна да ради раме уз раме са земљама Централне Азије на изградњи ближе заједнице са заједничком будуц́ношц́у Кине и земаља Централне Азије.

Си Ђинпинг је нагласио да успешан кодекс сарадње дуге 30 година између Кине и пет земаља Централне Азије лежи у међусобном поштовању, добросуседству и пријатељству, солидарности, узајамној користи и вин-вин сарадњи.

Ова четири принципа су драгоцено искуство и заједничко богатство стечено на основу сарадње и политичка гаранција за стабилан и дугорочан развој односа између Кине и земаља Централне Азије, али такође и извор снаге за пријатељску размену између Кине и земаља Централне Азије, како у прошлости, тако и у будуц́ности.

Сви лидери пет земаља из Централне Азије навели су да са нестрпљењем очекују присуство на церемонији отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу следец́е недеље.

Они су изразили уверење да ц́е Кина пребродити потешкоц́е везане за епидемију и да ће успешно одржати Зимске олимпијске игре према унапред одређеном плану, што ц́е сигурно донети више самопоуздања и наде свету.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ма да

26.01.2022 08:40

Бивше државе СССР једва чекале самосталност од комуниста из Русије а сада да праве ново комунистички савез са Кином??? Нису идиоти! Уосталом, откад је Кина у систему "wин-wин"? Није ли то капиталистичка ујдурма? Ах, да, Кина јенквази комунистичка држава, пардон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсолутни владар 2050

26.01.2022 08:59

"Црвена звијер" како је и записано.

ОДГОВОРИТЕ