Премијер фаворит за новог предсједника Италије

 - У Италији данас почиње процес избора новог председника државе, а актуелни премијер Марио Драги сматра се фаворитом.

Свијет 24.01.2022 | 09:51
Премијер фаворит за новог предсједника Италије

Како преноси агенција Ројтерс, међу италијанским политичарима постоји забринутост да би резултат могао да изазове нову политичку неизвесност у трећој највећој економији еврозоне, која се суочава са поновним порастом инфекција и смртних случајева од последица корона вируса.

Око 1009 чланова два дома парламента, Дома посланика и Сената, и представници регија и аутономних покрајина почињу да гласају у 15:00 сати по локалном времену у првом кругу избора за наследника Серђа Матареле.

Марио Драги, који се сматра фаворитом, не може да врши обе функције,а у Риму већ недељама трају преговори о томе како ће наставити са радом његова влада у којој су заступљене готово све велике странке у парламенту.

Премијер Драго је на челу владе националног јединства и јасно је ставио до знања да би воле да преузме ту функцију.

Међутим, како се наводи, у неким странкама постоји двоумљење да ли да га подрже из страха да би његов одлазак могао да изазове политичка превирања и превремене изборе.

"У овом тешком тренутку било би опасно сменити Драгија с места премијера", рекао је из десничарске стрнке Лига, Матео Салвини.

Бивши премијер Силвио Берлускони саопштио је у суботу да повлачи кандидатуру, а ни десничарске странке, као ни левичарске се још увек нису договориле око заједничког кандидата.

Те је због тога мало вероватно да ће одлука бити донесена први дан гласања јер је победнику тајног гласања у парламенту потребна двотрећинска већина у било којем од три круга избора.

Међу онима који се сматрају могућим кандидатима су бивши председник доњег дома парламента Пјер Фердинандо Касини, бивши премијер Ðулијано Амато и председница Сената Марија Елисабета Алберти Каселати.

(Тањуг) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЕУ

24.01.2022 13:01

играц ?

ОДГОВОРИТЕ