Ново лудило на аустралијским аеродромима

-- Након саге са Новаком Ђоковићем која је почела на аустралијском аеродрому, на помолу је нова афера са истог места.

Свијет 18.01.2022 | 14:32
Ново лудило на аустралијским аеродромима

Наиме, како преноси портал Клиx.ба, осигурање на аеродромима у Аустралији, према тврдњама путника, одузима мобине телефоне и тражи шифре за њих, а да при томе не дају никакво објашњење за своје поступке.

Аустралија је поново у центру скандала након што су се бројни путници пожалили да су били присиљени да предају аеродромском обезбеђењу своје мобилне телефоне и шифре. Један од путника је за британски "Гардијан" рекао да је морао да преда свој мобилни телефон и да напише шифру за његово откључавање на папиру кад је стигао на аеродром приликом повратка након десетодневног боравка на Фиџијиу.

Када чланови аеродромског осигурања, односно безбедности, одузму мобитне од путника, они их носе у одређене просторије, где се задржавају око пола сата, а разлог није познат.

"Нисмо информисани зашто желе да прегледају наше мобилне. Ништа нам нису рекли, ово је ужасно кршење приватности. Ко зна шта су гледали. Када имају мобитлни и шифру, имају приступ свему, историји имејлова, сачуваним шифрама, банковним рачунима, здравственом осигурању", рекао је један путник.

Овакви поступци су већ постали пракса, а аустралијска гранична служба по закону може одузимати мобилне телефоне од свих оних који улазе у земљу, без обзира на то да ли се ради о Аустралијанцима или о другима.

Портпарол аустралијске граничне службе је казао да је реч о "заштити аустралијске заједнице" те да су на овај начин "прикупљене информације резултирале успешним операцијама против илегалних активности".

Новинари и активисти за људска права осуђују ову праксу и називају је "одвратном и злостављачком", а аустралијску владу диктаторском.

"Ово је заиста забрињавајуће, то не би смело да се догађа у Аустралији", тврди активисткиња Софи Макнил.

Новинари посебно имају проблем с овом праксом, јер морају да штите своје изворе и друге поверљиве информације.

(Тањуг Фото: Тањуг/АП) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Маxи

18.01.2022 13:42

Аустралијанци су пукли, најгори континент најгори људи, и према својим грађанима се понашају катастрофално

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛД

19.01.2022 00:37

@Маxи. Јеси уопсте процитао да је ово само за странце. Обицно се ради према људима који долазе из неразвијених земаља, да ли сумњају на тероризам, рад на црно или ста год, они своје градјане стите. Ово је пракса у неким земљама 10 и висе година

Name

Јаран

18.01.2022 13:44

Био сам тамо контрола од авиона до границе је узасна... стварно су јаки ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

18.01.2022 14:19

Аустралију још воде и управљају последњи примитивци њима не треба нити ић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

18.01.2022 20:01

Ко те тјера да идес?

Name

Хе Хе

18.01.2022 14:39

То је само почетак, од некога се мора кренути, када ово раде "демократске" државе , шта очекивати од оних гдје је диктатура на дјелу !" "Пандемија" је само параван за глобалну промјену свијести Људи, иде се ка томе да овакве и сличне ствари, буду нешто нај нормалније, смо контрола, контрола, правила и правила, Људи ће се временом понашати као упрегнути Коњи, са Амом на глави , неће гледати ни лијево ни десно ,само право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки Србац

18.01.2022 14:40

Аустралиа, најгори шљам из Енглеске и сада Аустралианци. Шта очекивати од њих ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

18.01.2022 21:02

Они будале, само ми паметни. Сви играју на АО, осим једног. Код њих смртност занемарљива, а ми други на свијету. Економија им очувана и напредовала, а наша на кољенима. Само напред у провалију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

алан форд

19.01.2022 10:20

Логори су направљени близу свих аеродрома .Има нека тајна веза.

ОДГОВОРИТЕ