Кинеска банка смањује стопе на средњорочне зајмове

Кинеска централна банка јуче је смањила каматне стопе на средњорочне зајмове и на обрнути репо за 10 базних бодова, како би смањила трошкове кредита и стимулисала економски раст.

Свијет 18.01.2022 | 09:57
Кинеска банка смањује стопе на средњорочне зајмове

Кинеска народна банка је финансијским институцијама смањила стопу једногодишњих зајмова у вредности од 700 милијарди јуана (око 110 милијарди америчких долара) на 2,85 одсто, у односу на 2,95 одсто у претходном пословању.

Централна банка јуче је такође додала новчана средстава за 100 милијарди јуана на тржиште кроз седмодневни обрнут репо, чија је каматна стопа износила 2,1 одсто, што је пад са 2,2 одсто.

Средњорочни зајмови у вредности од 500 милијарди јуана и обрнути репо у вредности од 10 милијарди јуана истекли су истога дана, чиме ће довести до нето ликвидности од 290 милијарди јуана на тржиште.

Употреба средњорочних зајмова отпочела је 2014. године, ради помоћи комерцијалним и политичким банкама у задржавању ликвидности, допуштајући овим банкама да се задужују код Централне банке користећи вредносне папире као залог.

Кина ће даље спроводити разборите, флексибилне и одговарајуће монетарне политике, са ликвидношћу која се одржава на разумном нивоу, наведено је на конференцији о економским пословима одржаној у децембру прошле године, преноси КМГ.

(БН) 

Коментари / 0

Оставите коментар