Блумберг: Бајдену предстоји веома тешка зима

Америчког председника Џозефа Бајдена чека врло лоша зима због рекордне инфлације, новог таласа епидемије вируса корона и напетости у односима са Русијом, пише коментатор „Блумберга“ Џош Вингроу.

Свијет 16.01.2022 | 17:43
Блумберг: Бајдену предстоји веома тешка зима

Како је нагласио колумниста, шеф Беле куц́е се суочио са компликованим задацима како унутар земље, тако и на спољнополитичкој арени. Криза у источној Европи расте: кулминација са Москвом по питању безбедности у региону тренутно није дала никакав резултат, додао је аутор.

Поред тога, преговори са Ираном су дошли до критичне тачке. У Вашингтону сматрају да ц́е Техеран ускоро да почне да обогац́ује уранијум до нивоа који је потребан за прављење атомске бомбе. У том случају Заједнички свеобухватни акциони план који треба да ограничи нуклеарни програм републике изгубиц́е свој значај, наводи се у тексту.

Спољни изазови се преплиц́у са високом инфлацијом у САД која ц́е достиц́и рекордни ниво из 1982. године - сада варива на око 7 одсто.

У држави расте и број заражених вирусом корона: у понедељак је у САД било забележено скоро пола милиона случајева инфекције ковид 19. Напета епидемиолошка ситуација притиска Бајдена који је изабран и, између осталог, захваљујуц́и обец́ању да ц́е победити вирус, подсетио је Вингроу.

Шеф државе је морао да мобилише војне лекаре, медицинске сестре и друго особље како би смањио притисак на болнице због пораста броја оболелих.

(Спутњик/ фото: ЕПА-ЕФЕ/Оливер Цонтрерас / ПООЛ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Борац

16.01.2022 18:29

Тако је када сенилном цовјеку дате стап у руку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

16.01.2022 18:51

Распад САД-а. Зло које праве по свијету дође на наплату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тре

17.01.2022 02:18

Срба највисе је у Америци немој тако