Не зна се одакле новац за нове институције Српске

У буџету за наредну годину нису предвиђена средства за финансирање институција које би требале промијенити надлежност и са државног нивоа бити пренесене у надлежност Републике Српске.

Република Српска 07.12.2021 | 20:17
Не зна се одакле новац за нове институције Српске

Оквирни износ буџета Републике Српске за 2022. годину је 4 милијарде и 24 милиона марака. Ниједан пфенинг из тих средстава није предвиђен за институције које би, како то упорно најављује Милорад Додик, требале бити враћене Републици Српској.

За војску, Управу за индиректно опорезивање, безбједносне и обавјештајне агенције, те правосудне институције нема средстава јер оне на нивоу Српске не постоје, појаснила је министар финансија Зора Видовић. 

„Конкретно, на такве ставке нисмо могли пошто и не постоје. Буџетом нисмо планирали, али зато смо оставили одређене резерве на одређеним позицијама, ако дође до одређених ствари, које морамо финансирати из тих области, наравно да смо спремни за то“, каже Видовић.

Видовићева ипак не појашњава из којих резерви ће Република Српска издвојити та средства.

Економиста Зоран Павловић каже да је то могуће само пребацивањем средстава са једне ставке на другу, али да је и то у овом случају нереално јер се ради о институцијама које не постоје. 

„Процедура да се формира било шта, Управа за индиректно опорезивање на нивоу РС је процес који траје 2-3 године. То не може да се уради преко ноћи. Сјећате се колико нам је времена требало када смо уводили фискалне касе.“, наводи економиста Зоран Павловић.

На који начин и из којих буџетских средстава би се финансирале евентуално пренесене надлежности не знају ни представници већине у Народној скупштини Републике Српске. 

„Нисам се довољно упознао са самом структуром буџета, тако да не бих желио да вам дајем одговор, јер нисам био у прилици да се ближе упознам са самим буџетом.“, рекао је потпредсједник НС Републике Српске Денис Шулић.

Да Влада РС заиста има намјере да врати надлежности на ниво Републике Српске средства у буџету била би планирана, поручују из опозиције. Истичу да се очигледно ради о политичкој игри.

„Прича о 6 мјесеци да Влада донесе законе, па још треба 6 мјесеци закони да заживе, имајући у виду процедуру која треба да иде, и Вијеће народа и Уставни суд и остало, то је година дана и то је више од дана избора. Према томе, ово је још једна кампања СНСД-а.“, поручује посланик СДС-а у НС Републике Српске Недељко Гламочак.

И из ПДП-а сматрају да је у питању фарса у режији СНСД-а. 

„Ми имамо ако ништа друго Агенцију за лијекове РС, која се формира тачно се зна који дан, то је 6 мјесеци након закона. Ако ништа друго, морало је за то бар да буду предвиђена средства у буџету. С обзиром да тога нема, ја не очекујем да гђа Видовић истински има спремна средства ни за војску Републике Српске, ни за УИО РС, ни са ВСТС Републике Српске.“, каже народни посланик Игор Црнадак.

Забринутост причом око преноса надлежности и финансијама БиХ, изразили су и представници ММФ-а.

Шеф мисије ММФ-а за БиХ Алина Ианцу, недавно се писмом обратила предсједавајућем Савјета министара БиХ, Зорану Тегелтији, тражећи да хитно закаже сједницу Фискалног савјета БиХ, како би разговарали о импликацијама повлачења Републике Српске из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

„Ми смо веома забринути због планова власти Републике Српске, не само због тога што је УИО најзначајнији извор прихода за Републику Српску, Федерацију БиХ и Брчко дистрикт БиХ. Остављајући по страни правну проблематику о којој нисмо у позицији да говоримо, наше је мишљење да би повлачење Републике Српске из УИО БиХ имало велике економске посљедице за све. Жељели бисмо да објаснимо наше забринутости и да чујемо ставове чланова Фискалног вијећа о овом питању“ - стоји између осталог у писму Алине Ианцу упућеном Зорану Тегелтији.

А како ствари стоје Тегелтија је ипак послушао представнике ММФ-а. Портал „Аваз“ преноси да је за петак заказана сједница Фискалног савјета БиХ, на коју су позвани, између осталих  и премијери Републике Српске и ФБиХ, те министри финансија.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Романија

07.12.2021 19:36

Вјероватно це му Руси једно врјеме помагати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ванземаљац Романија

08.12.2021 06:18

Твој бог само паре чува у Србији и Русије,даће бог да их ђаво однесе.

Name

БЛ

07.12.2021 19:42

Не зна се одкуд новац за постојеце институције, а камо ли за неке нове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОРАААА

07.12.2021 19:56

ЗОРА САЊЕЛААААА.. А БИСЕРКА ОКОТИЛА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

07.12.2021 21:13

Буџет РС-а за наредну годину исти,или чак већи него ове текће,у којој Додиг и олигархија задужише на берзама за нову скоро милијарду. Значи још милијарду панирају задужења за наредну годину (ако је исти буџет,иста изворна примања,пдв и др. порези) Ту је вама паника БАГРО,нема се више шта "заложити" за кеш код свјетских лихвара. Бакира у Туњице Додика у Зеницу Човића у Фочу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.12.2021 22:20

Ма не, како каже Зора, ми ћемо се задужит 1миа, вратит 780мио и то је нето задужење од 220мио.

Name

Милан за Ипе

08.12.2021 06:57

По Закону о извршном поступку имовина Републике Српске природна богатства се не могу заложити и зато престани понављати једну те исту причу као покварена плоча.

Name

Татар

08.12.2021 08:04

Новац неце бити ни потребан јер ако Миле врати природна богатства под патронат РС она ау вец залозена на Лонднској берзи тако да це врло брзо променити власника

Name

Биће биће

08.12.2021 07:59

Не сикирај се народе. Даће Вучић. Колико може. Путин ни рубље, ни фенинга не да. Рус је то, он гледа само како да себи извуче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О мy Год

08.12.2021 10:39

И да имају одакле им.Мозда це Милокрад финансират из својих лицних фондова..Милорад Додик је преварант,растурац дроге ,пљацкас и борац за власт .Њега народ на следецим изборима треба оборит са власти како год

ОДГОВОРИТЕ