САД ове седмице објављују санкције за корумпиране политичаре

САД ће сљедеће седмице увести санкције против званичника страних влада и људи које оптужују за корупцију и кршење људских права и позвати друге нације да се придруже кампањи притиска на предстојећем Самиту за демократију, пише угледни амерички лист Wалл Стреет Јоурнал позивајући се на изворе из администрације предсједника САД Џо Бајдена.

Свијет 06.12.2021 | 14:46
САД ове седмице објављују санкције за корумпиране политичаре

Раније је још најављено да ће се у Вашингтону одржати самит, којем ће присуствовати стотине представника земаља широм свијета, а главна тема ће бити санкције.

Wалл Стреет Јоурнал објавио је неке детаље.

Санкције ће бити уведене уочи дводневног виртуелног самита у четвртак и петак, на којем се званичници администрације надају да ће увјерити владине званичнике из више од 100 земаља да уведу сличне мјере.

Званичници Бијеле куће рекли су да санкције виде као важно оружје у напорима Бајденове администрације да покрене оно што назива демократском обновом широм свијета.

Администрација је такође рекла да ће дати приоритет обезбеђивању координисане међународне акције која је кључна за осигурање дјелотворности санкција.

Како се наводи, САД ће увести санкције под разним овластима, укључујући такозвана Глобална овлаштења Магнитског, названа по руском адвокату узбуњивачу који је умро у московском затвору након што је оптужио владу за корупцију.

“Током седмице Министарство финансија ће подузети низ радњи како би одредило појединце који су укључени у злонамјерне активности које поткопавају демократију и демократске институције широм свијета, укључујући корупцију, репресију, организовани криминал и озбиљна кршења људских права”, рекао је званичник.

WЈС наводи да амерички званичници нису рекли коме ће бити уведене нове санкције.

“Законодавци и активисти изван владе позвали су администрацију да санкционише више руских олигарха, кинеских званичника и других значајних наводних корумпираних актера и кршења људских права. Иран је такође могућа мета, с обзиром на широко распрострањене оптужбе на Западу о корупцији у влади и мучењу и убијању дисидената”, пише овај амерички лист.

Министарство финансија, које надгледа политику санкција, такође предузима друге радње у борби против корупције, рекао је неименовани званичник, укључујући затварање ‘рупа’ које омогућавају корумпираним званичницима да искористе тржиште некретнина и повећање транспарентности корпоративног власништва.

WЈС наводи да је Аустралија у четвртак усвојила нова правила која јој омогућавају лакше санкционисање оптужених који крше људска права, чиме је постала посљедњи савезник САД који је донио закон стилизиран према америчким законима Магнитскy.

“Канада, Европска унија и Уједињено Краљевство такође су ажурирале своја правила како би боље циљале на прекршиоце људских права”, пише WЈС.

Координиране међународне санкције Магнитскy дио су ширег скупа обавеза и иницијатива које администрација жели осигурати на самиту, рекао је високи званичник администрације.

Неке од тих иницијатива укључују заштиту медијских права и поштене изборе, борбу против корупције и подстицање политичког водства жена, дјевојака и маргинализиране популације.

Осим тога, Бајденова администрација има за циљ ограничити извоз алата за надзор и других технологија које ауторитарне владе могу користити за сузбијање људских права, рекла је Бајденова администрација, што је наводна пракса у Кини”, пише WЈС.

Даниел Фриед, бивши дипломата Стате Департмента који је осмислио неколико политика санкција Обамине администрације, рекао је за WЈС да Бијела кућа вјерује да је борба против корупције битан елемент поновног оснаживања демократије.

“Очекујемо да ће његова опредјељења бити фокусиранија више ту него у другим областима“, рекао је он.

Самит нуди администрацији добру прилику да прошири број земаља које координирају акцију против корупције и кршења људских права, рекао је Фриед, сада сарадник у истраживачком центру Атлантиц Цоунцил са сједиштем у Вашингтону.

“Ово би могло изгледати као да друге нације усвајају верзије америчког закона о Магнитском који је специфичан за Русију и накнадног Глобалног закона Магнитског, или чак стварају шири механизам за координисане, мултилатералне санкције“, рекао је.

Званичници администрације кажу да су корупција и кршење људских права пошасти демократије, активности које су починили ауторитарни режими и њихове присталице како би сачували своју моћ и обогатили се на рачун својих грађана.

Како се наводи, стављање на црну листу владиних и војних званичника и њихових савезника у приватном сектору има за циљ зауставити злоупотребу и корупцију како од стране мета тако и од стране других преступника широм свијета.

Санкције Магнитског укључују замрзавање било које имовине коју појединци имају у јурисдикцији САД и компликују њихове финансијске послове и послове некретнинама у иностранству. Детаљним наводима који оправдавају санкције, ова акција има за циљ и њихову дискредитацију у земљи и иностранству.

Оно што је занимљиво из перспективе БиХ јесте да представници БиХ нису позвани на овај самит. Поред БиХ, нису позвани ни представници Русије и Кине што је врло симптоматично.

Познато је да је администрација САД припремила санкције и за неке званичнике у БиХ, што је потврдио и Габриел Есцобар, специјални изасланик САД за Западни Балкан, преноси Рапорт.ба.

(БН) 

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Мики

06.12.2021 14:13

Немој да Америка шири демократију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мозе му нико ниста

06.12.2021 14:17

А сто цете Доду насикирати! Па тај од Лактаса даље и не зели. Шта це њему САД! Његов је рај РС! Једини он има приватну дрзаву ма колика била. Бајден о томе мозе сањати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Али

06.12.2021 15:32

Неће моћи да извози Јабуке у Америку, морат ће да пије неку брљу у мјесто оргинал Вискија из Тенесија, а нај горе од свега ,што Дјеца и Унуци неће моћи да скокну преко Баре ,у шопинг !

Name

хм

06.12.2021 14:23

Бурле добија друство на црној листи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

06.12.2021 15:36

Мислим да додигу неби требали дати некакве санкције, но наредна, народна власт да му одузме покрадену имовина и за остала злодјела на дозивотну цузу.

Name

Опозиција

06.12.2021 14:25

Идемо сви у цркву да се помолимо неби ли Додик добио санкције !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2021 15:57

И затвор.

Name

СНСД

06.12.2021 14:27

Милораде бјежи у ров стижу санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2021 14:43

Санкције било које за бурлу не чине ништа, јер он то не ферма што је корупција најгора болест ове власти у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идите

06.12.2021 14:43

Нека оду сва тројица ових наших "изабраника", као и њихових истомишљеника, доста ми је више и Хрвата и Бошњака и Срба, довели су на до просјачког штапа, и вјерске мржње, сада ми је јасно да је то разлог недоласка наших "изабраника" на самит у Америку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има ли

06.12.2021 14:43

Додика и његове секте на списку за санкције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недо

06.12.2021 14:47

Ја се неби изненадио и она наса Селвете у мјесној заједници да није корумпирана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоцак

06.12.2021 14:47

Додик,Изетбеговиц и Цовиц.Остало це све пасти ко кула од карата!!Само да овај народ висе прогледа!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сад

06.12.2021 14:51

Бити или не бити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

06.12.2021 16:50

Није популарно њима је једина ефикасна мјера која је примјењена на Попласену

Name

Оди ми дођи ми

06.12.2021 14:56

Ал ови млате празну сламу.Направили су државу која је требала сваку врсту помоћи првенствено економске пројекте али то је изостало.Бојим се да ту опоравка нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле коњ

06.12.2021 15:11

Имал мене ту ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дј

06.12.2021 15:13

Хоцел овим Додиковим америма увести санкције што га подржавају за паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олигарх

06.12.2021 15:45

Па шта му могу више те санкције кад фирме и људи око њега немају везе са УСА. Он је више везан за Руске олигархе, тако да му западне санкције немогу ништа нити њему нити елити око њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дурмитор

06.12.2021 16:09

Долазећа администрација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полумртви

06.12.2021 16:49

Политицари. То је нама наса борба дала да имамо Бајдена за марсала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

06.12.2021 19:43

Примјенити им мјере као Попласену