Радишићеве фирме не плаћају порез

Радишићеве фирме плаћају четири пута мањи порез од свих осталих легалних приређивача 

Република Српска 29.11.2021 | 16:49
Радишићеве фирме не плаћају порез

Политичким утицајем исходовао да његове фирме добију двоструки монопол – једини могу да приређују електронске игре, плаћајући за то само пет одсто пореза, док је осталима намет за све друге игре подигнут на 20%

Лутрија Републике Српске, у власништву Милета Радишића, наставља да профитира на монополистичком приређивању електронских игара на срећу! Захваљујући Закону о играма на срећу РС из 2019. године, који је писан баш по Радишићевој мјери, само Лутрија може да приређује електронске игре и за то плаћа накнаду од само 5 одсто, док је легалним приређивачима то онемогућено, а на остале врсте игара плаћају порез од чак 20%!

Повлашћен положај на тржишту му је омогућен тако што је Лутрија РС са Цасинос Аустриа ВЛТ АГ основала Електронску видео лутрију (ЕВЛ) преко које су Радишићу омогућили апсолутни монополски положај на тржишту и додатно богаћење. ЕВЛ је овластила Радишићеву фирму Сенет и дала му ексклузивно право посредовања у закључивању уговора о постављању електронских апарата за игре на срећу. 

 Претходно је Радишић искористио свој утицај и издејствовао да управо ти апарати буду опорезовани са само пет одсто, у односу на све остале приређиваче који за обављање своје дјелатности морају да уплате држави порез од чак 20 одсто. 

 Оно што је још погубније по друштво и заједницу, јесте да се апарати за игре на срећу које заступа Радишић и од којих убире енормну зараду, постављају и у угоститељским објектима који за то не плаћају никакве накнаде, нису адекватно опремљени за ту врсту услуге и без икакве контроле могу да их користе и малољетници. 

Легални приређивачи на овај начин су постали жртве монополистичке и нелојалне конкуренције на тржишту игара на срећу у Српској. Наиме, забрањено им је да приређују електронске игре на срећу, иако су компаније из ове индустрије у развој бизниса уложиле много средстава, залажући се за добру законску регулативу и заштиту малољетника од превелике изложености овој врсти забаве. Да ствар буде још гора по њих, на приређивање осталих игара морају да плаћају чак четири пута већи порез у односу са Радишићеве фирме.

Гледајући економску логику, ова ситуација веома лако и брзо може довести до потпуног гашења појединих приређивача, остављајући их у огромним губицима… То би за посљедицу могло имати и гашење на хиљаде радних мјеста које су легални приређивачи обезбјеђивали у оквиру ове индустрије.

Да ствар буде апсурднија, ресорна министарка је представила у јавности ову ситуацију као “добар економски потез” на основу којег се у буџет слило више новца од пореза. Притом је занемарила чињеницу да је тај новац дошао искључиво од приређивача који трпе невјероватан монопол Радишића и његових фирми и који су, практично, доведени у ситуацију да плаћају порез од читаве индустрије, иако убиру приходе од само једног дијела.

Модел по коме се једном дијелу неке индустрије повећа порез за чак 300 одсто, а притом им се укину могућности за рад, тешко да може дати било какве резултате на дуже стазе, осим оних краткорочних који ће се употребити у дневно-политичке сврхе. 

Нема сумње да ће таква ситуација довести до гашења приређивача и читаво пословање у индустрији игара на срећу пребацивати у сиву и црну зону. Тиме ће и држави, која је већ сада директно оштећена јер убире 15% мање пореза на најиграније игре на тржишту, временом укидати константне приходе.

Због свега наведеног, легални приређивачи игара на срећу пресавили су табак. Нетом по доношењу Одлуке о избору Цасинос Аустриа ВЛТ АГ за партнера Лутрије, поднијели су тужбу за поништење те одлуке. Суд је одлуку поништио, али је предузеће наставило да послује. Иако је суд наложио понављање поступка, ресорна министарка се укључила својим тумачењем пресуде према којем Цасинос Аустриа ВЛТ АГ треба да остане партнер републичке Лутрије и да се ЕВЛ не ликвидира. Као одговор на пресуду, Лутрија је донијела одлуку којом се поништава именовање комисије која је одабрала фирму из Швајцарске за партнера, а затим именовала нову која је само потврдила претходни избор. 

Сличан сценарио поновио се средином ове године, када су приређивачи тражили од Окружног привредног суда у Бањалуци да поништи Уговор о оснивању предузећа „ЕВЛ“ и да се оно брише из привредног регистра. У тужби су навели да је Радишићева „Лутрија РС“ преко тендера донијела незакониту Одлуку којом је компанију из Швајцарске изабрала за свог партнера, а осталим кандидатима није дала прилику да се жале. Ту одлуку је суд такође поништио, али је предузеће опет наставило да послује, што је недопустиво. Због тога поручују да ће наставити ову правну битку као би разбили Радишићев монопол и како би сви приређивачи игара на срећу у Српској имали једнаке услове за пословање. (ПР) 

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ПА ВИДИТЕ НАРОДЕ

29.11.2021 16:01

ОПЕТ КУМ ДОДИГ.. ПА НАРОДЕ УСТАЈМО ПРОТИВ ЗЛОЧИНАЦ А.... ТО ЈЕ НАЈ ВЕЦИ УБИЦА СРПСКОГ НАРОДА ДОДИГ И ЊЕГОВА ДЈЕЦА И РОДБИНА.. ТО ИСТОРИЈУ НИЈЕ ЗАБИЉЕЖИЛА.. ГДЈ ГОД СЕ УДЕС.. ДОДИГ И ЊЕГОВИ ДАБОГДА ИМ ТРЕБАЛО ЗА ЉЕК ЊИМА И ЊИХОВОЈ ДЈЕЦИ И ДО 5 КОЉЕНА.. СВЕ У ЗАТВОР И НОКТЕ ЦУПАТИ НАЈПРИЈЕ ДЈЕЦИ ПА ЊИМА.. ДОК НЕ ВРАТЕ НАРОДНЕ ПАРЕ.. ФУКАРЕ УЛИЦАРИ СИБИЦАР.. СНСД ДОДИГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

29.11.2021 20:37

Радишић је само параван. Он је обични лауфер. Зна се чије је то.

Name

Бинго Радисици

29.11.2021 21:34

Зора Видовић и њена помоћница чувају Милета Радишића и дају његовој приватној фирми све послове везане за коцку. Све се то фактурише СНСД, па ето избора 2022. године, веома брзо

Name

Ре

29.11.2021 22:56

Зора је исто криминалац, као и Радисици, као и комплетна владајуца структура

Name

Михајло

30.11.2021 08:11

Зато Зорка прави зграде по Српцу.

Name

Ко

29.11.2021 16:31

Ко израђује конзоле за Радишића и остале приређиваче? Је ли Елас из Бања Луке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево РАДНИК

29.11.2021 16:45

Има ли и једне друштвене гран гдје нема Радисица. Ј....... вам мајку лоповска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ

29.11.2021 17:14

А шта мислите да опозиционе партије предложе укидање свих врста коцке и спасу безброј породица које је тај порок завио у црно и оставио без ичега. Новац који није прокоцкан би се оставио да циркулише кроз трговину и услуге држава би наплатила порез, а породице овисника би могле да бар мало одахну. Нек сваку ноћ једно дијете коцкара легне мирно зато што тата или мама нису прокоцкали плату свакој нормалној држави и особи би било то довољно него сав назови приход.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.11.2021 18:00

Тим евентуалним чином бисмо се придружили демократијама попут оних у земљама са шеријатским прописима.

Name

Родитељ

29.11.2021 19:27

Онда да се придружимо западним демократијама попут Холандије па све легализујемо дрогу и проституцију, па да буде то онда то мојне између стално

Name

Директ

01.12.2021 12:35

Коцка је легална, за разлику од наркотика. Барем је тако код нас. :)))

Name

Да

29.11.2021 17:37

Било би чудно да плаћају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАБОГДА ВАМ МАЛО БИЛО

29.11.2021 17:37

ДАБОГДА ВАМ МАЛО БИЛО У ДУШО И ОЧИМА СВЕГА.. ГЛОДАЛИ СЕ ИЗМЕЂУ СЕБЕ ВИ ДОДИГОВ КАО КРОКОДИЛИ.. ТО ЈЕ ЉЕВЦАНСКА ГЛАД И НЕПИСМЕНОСТ И ЛОПОВИ ТИПИЧНИ.. И. ОНИ НАРОД ДА ПРЕСТАВЉА ЈУ ФУЈЈЈЈ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2021 22:58

Фуј, фуј

Name

Искрено

29.11.2021 18:03

Е само да је Радишићева фирма која не плаћа порез!!!!???? Има њих још колико хоћете, само нема ко да покрене ланац криминала. Све под окриљем надлежних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А хоце да укину вст

29.11.2021 18:20

Да би могли јос бисе да плацкају краду отимају и јос много тога.казе странци нису позељни у бих као ометају их у договору око бих. Па изгледа да њима све смета сто их "омета".фуј......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не дирајте

29.11.2021 18:24

То је неки фин и постен свијет. Имају пар коцкарница, а ста цес криза па не мозе се плацат порез бас стално ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

30.11.2021 12:00

Приватне фирме у приватној држави, праве приватне монополе и пореске олакшице за те фирме, ништа ћудно, Сицилијанска мафија и Напуљска Камора су аматери у односу на нашу државну мафију!!

ОДГОВОРИТЕ