Лајчак: Интеграција З. Балкана у ЕУ нема алтернативу

Специјални изасланик Европске уније (ЕУ) Мирослав Лајчак изјавио је данас у Подгорици да интеграција Западног Балкана у ЕУ нема алтернативу.

Регион 27.11.2021 | 14:40
Лајчак: Интеграција З. Балкана у ЕУ нема алтернативу

"Не треба да тражите алтернативу, господине Ђукановићу. Процес је много спорији него што смо се надали и желели", казао је Лајчак обраћајући се председнику Црне Горе на Балканском интеграционом форуму у Подгорици.

Лајчак је навео низ "објективних околности које су на то утицале" - Брегзит, мигрантска криза, али и скептицизам код одредених чланица, пренеле су Вијести.

Казао је да је убеђен да не треба чекати да ЕУ реши своје проблеме и да се боји да губе Западни Балкан.

"Треба да убрзамо процес, али не само да критикујемо ЕУ већ да сагледамо реално колико позитивних сигнала шаље регион", казао је Лајчак.

Поручио је и да земље Западног Балкана треба да врате кредибилитет процесу.

"ЕУ није задовољна и сада треба једни другима да помогну", казао је Лајчак.

Он је додао да све земље региона имају довољно посла у интеграционом процесу, а да ће ЕУ то време искористити да реши своје проблеме.

Лајчак је закључио и да ЕУ има довољно капацитета да води та два процеса у исто време.

(Тањуг Фото: Вијести.ме/Саво Прелевић) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Истина

27.11.2021 14:11

Које лицемјерје од представника чланица ЕУ. Земље Западног Балкана никада неће бити чланице Европске Уније, прије ће се ЕУ распасти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

27.11.2021 15:32

Ниста бољи статус за улазак у ЕУ нису имале ни Румунија,Бугарска,Хрватска, Мађарска па су ушле, чак је Мађарска већ у зони Шенгена. Господине Лајчак ни код вас не цвјетају руже па сте ушли у ЕУ!Вама друге ствари сметају, немојте се скривати иза ЕУ И покушавате да продајете маглу земљама Западног Балкана!

ОДГОВОРИТЕ