Велики број умрлих у Српској тражи било какву ревизију!

Кад узмемо мијешање политике у струку током пандимије, нејасне смјернице примарној здравственој заштити, недостатак иновативних лијекова за ковид које је Србија давно набавила, долазимо до бројних разлога који су нас сврстали на неславно прво мјесто по смртности на милион становника у Европи! – истакао је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

Република Српска 28.10.2021 | 13:22
Велики број умрлих у Српској тражи било какву ревизију!

„4680 умрлих на милион становника у Српској захтјева и те какву ревизију и преиспитивање наших погрешних потеза“ – поручује Станић.

Станић је казао да на све ово долази сада актуелна "афера кисеоник" и набавка антигених брзих тестова гдје надлежни органи тек треба да утврде све аспекте.

„Челни људи здравства се не баве посљедицама, већ узроцима. Морбидно звучи најава да је у БиХ "потребно ревидирати смртне случајеве или одредити вишак смртности од ковида-19". Смртност је изузетно висока у односу на број обољелих, а и када гледамо на милион становника. Нарочито је неповољна ситуација у Републици Српској гдје је на милион становника, са 26.10. умрло 4680 од заразе Ковид-19“ – поручио је Станић.

Он наглашава да се може донекле сложити са чињеницом да је на то утицала старост становништва и коморбидитети, али да не може никако прихватити да је то посљедица лоше евиденције, јер Република Српска има Закон о евиденцијама у здравству, те су се морале израдити јасне смјернице за потврђивање и класификацију смрти од Ковид-19. 

„Ако те смјернице нису урађене, онда је то велики пропуст, јер су доступне на страници Свјетске здравствене организације и потребно их је само преузети и превести. Требало је континуирано пратити и извјештавање, како би се избјегле ове произвољности“ – поручио је Станић. 

Он каже да се однос броја заразених и умрлих се дијелом може објаснити, већим тестирањем у Републици Србији него рецимо у Српској. На тај начин се открива и потврђује више заразених па је тај однос повољнији. 

„Србија на 7 милиона становника тестира око 20 000 што је еквивалент да ми тестирамо на милион становника 3000 ПЦР тестова. Тестирањем се брже долази до дијагнозе, лијечења, изолације...“ – поручио је он.

„Кад сте већ започели ревизију крените од овога, како би исходи лијечења били бољи! А ми ћемо у наредним данима подсјетити јавност на све што је Српска демократска странка предлагала а што сте ви одбијали.“ – поручио је Станић. 

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ре

28.10.2021 11:42

Јадан си ти и народ РС са таквим твојим искреним и редовним иступањима што ништа не вриједи и не пије воде са бурлом тајкуном у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

28.10.2021 13:16

КИШИК, и само КИШИК, , , , , , , !?!?! Трујемо се, трујемо се, , , , !?!?!

Name

ц

28.10.2021 14:05

Ђајић тражи рукавице неко му украо, ха, ха, а рачунаре му избрисали хакери што су колићине примљене по датуму разне робе. Као да је неко луд. Смртност је за њега непозната, он се са тим не бави он је директор, а на медицини није ућио да је он одговоран. Јадни Ђајић слудио га Миле.

Name

Е МОЈ ДРУЗЕ

28.10.2021 11:44

СВАКИ ДОКТОР ИМА СВОЈЕ ГРОБЉЕ...НА НАСУ ВЕЛИКУ ЗАЛОСТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво за коментар.

28.10.2021 12:57

Колико се сјећам и овај доктор је био министар здравља. Шта је он урадио?

Name

За браво за коментар.

28.10.2021 14:21

Био је и смијењен одмах након два мјесеца јер је радио по закону.

Name

Промијените нешто

28.10.2021 13:21

Највеца греска је сто јос нема стандардизованог протокола лијецења и у неструцним докторима у АРИ амбулантама који завлаце људе до теске клиницке слике уз произвољни антибиотик без да их упозоре да од 6-7 дана се развија потенцијално упала плуца (урадити нискодозни ЦТ) па се укљуцују ако треба и кортикостероиди, антикоагуланси и/или болницко лијецење. Исто оно сто се десава на 4 спрату КЦ је ужас, пацијентима се не дају адекватни лијекови и небрига уопсте сто је подрзано од нацелника..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

28.10.2021 13:21

Треба направити ревизију узрока смрти тих 4680 преминулих.

ОДГОВОРИТЕ