Др Шеклер: Ковид пропуснице једино да важе 24 сата 

Од синоћ у 22 сата почела је контрола угоститељских објеката, како би се проверило да ли присутни имају ковид пропуснице. Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Краљево каже да сматра да би ковид пропуснице требало да важе 24 сата и да нису временски ограничене.

Србија 24.10.2021 | 11:08
Др Шеклер: Ковид пропуснице једино да важе 24 сата 

"По мени то тако треба да изгледа. Овде видим да су само угоститељски објекти и да је само од 22 часа. Како ћеш да неког ко је сео у објекат можда у 18 сати и остао ту до 22 и можда није вакцинисан и ти га толеришеш четири сата да дише исти ваздух са људима, грли се и пије. Ја знам да неки мисле да је гужва већа после 22 сата, али без обзира мени се чини да временско ограничење овог типа није требало да буде", казао је Шеклер.

Каже да му се чини да је сувише кратко ограничено без јасне стратегије, и да је "незадовољан са оваквим обликом ковид пропусница и ово нигде на свету није видео.

"Из контаката са људима са којима сам нон стопу у вези, ситуација је трагична, ужасна, катастрофална. Имате сваки дан скоро 8.000 заражених. Та бројка никако не пада битније. Осцилације од пар стотина или хиљаду новозаражених не значи ништа, ако знате да се један из породице тестира, а двоје се не тестирају јер им је по симптомима јасно да су болесни. Много људи умире, места нигде нема. А да је неко причао у марту и априлу када смо имали сјајан почетак вакциналне кампање, он не би веровао", казао је Шеклер.

Морају, сматра, да буду строже мере и драстичне казне, јер "ми друго решење немамо".

"Ово са школама је било очекивано и делта лакше заражава децу. Хвала драгом Богу јер су много блажи симптоми код деце, али зато лако преносе болест на старије. Драго ми је што је држава одлучила да помери вакцинацију на пет месеци за све вакцине сем 'Синофарма', а за 'Синофарм' сам чуо да ће моћи после четири месеца. То је битно да ако сте при крају имунитета, а удахнете велику количину вируса у ризику сте. Овако ћемо на минималну меру свести заражавање вакцинисаних", напомиње Шеклер.

Сматра да због делта плус соја нема потребе за додатном бригом.

"Он чини свега неколико процената од укупне количине вируса. Он није додатно другачији од делте, неки претпостављају да је десет до 15 одсто преносивији, али то су подаци које није лако доказати", закључио је Шеклер.

(Курир.рс/РТС)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Миланка

25.10.2021 04:58

Важит це ти пропуснице кад преселис на онај свијет 24 х

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клик

25.10.2021 14:01

Дозивотно вакцинисање .толико о мисљењу "струке".

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

26.10.2021 06:35

доци це народ и пред твоју куцу ниста не брини.

ОДГОВОРИТЕ