Тужба за набавку опреме за хотел "Рајска долина"

Агенција за јавне набавке БиХ поднијела је пријаву Републичком јавном тужилаштву Републике Српске и Основном суду у Бањалуци због сумње на проневјере у поступку јавне набавке опреме за хотел „Рајска долина“ који је у власништву Угоститељског сервиса Владе Републике Српске.

Република Српска 21.10.2021 | 13:28
Тужба за набавку опреме за хотел "Рајска долина"

Агенција је реаговала након пријаве  коју је Транспаренцy Интернатионал у БиХ упутио у априлу ове године године због сумње на намјештање тендера вриједног око 3,1 милион КМ.

Агенција је Републичком јавном тужилаштву Републике Српске – Посебном одјељењу за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала 19.7.2021. године поднијела пријаву због „потенцијалне повреде Закона о јавним набавкама због постојања елемената евентуалног кривичног дјела“.

ТИ БИХ је у захтјеву за мониторинг упућеном Агенцији навео да је Угоститељски сервис Владе РС набавку роба дефинисао као набавку услуга и тиме цијену основног уговора повећао за додатних 20%.

Поред Републичког јавног тужилаштва Републике Српске, са овим случајем је упознат и Основни суд у Бањалуци, односно одјељење за прекршаје коме је Агенција за јавне набавке након пријаве ТИ БиХ-а 16.8.2021. године поднијела захтјев за покретање прекршајног поступка.

Подсјећамо, Угоститељски сервис Владе РС додијелио је без тендера 9. априла ове године добављачу „Динецо д.о.о.“ додатних 435.075 КМ без ПДВ-а за набавку услуге унутрашњег опремања хотела „Рајска долина“ и то путем преговарачког поступка без објаве обавјештења.

Као разлог за овакав потез у Угоститељском сервису су навели како се ради о новим услугама унутрашњег опремања које представљају понављање сличних услуга повјерених овом добављачу кроз ранији уговор чија је вриједност била 2,2 милиона КМ без ПДВ-а.

Ипак, тај основни уговор односио се на набавку роба, а не на набавку услуга а Закон о јавним набавкама предвиђа да се вриједност основног уговора може путем преговарачког поступка повећати до 20% или 30% ако се ради о набавци радова односно услуга, а само 10% ако је у питању набавка роба.

Да су у питању робе а не услуге јасно је из тендерске документације преговарачког поступка гдје се види да се набављају вањске столице, вазе, јелке у саксији, новогодишње лампице, златне кугле и свијећњаци, опрема за теретану, wеллнесс, играоницу, фризерски салон, ресторан, кафић, рецепцију и слично.

Важно је напоменути да се за мањи дио роба наводила и услуга монтаже, што није могло бити оправдање за промјену врсте уговора, будући да Закон о јавним набавкама дефинише да набавка робе укључује и уградњу, постављање и/или монтажу.

Због вјероватноће да се поступак намјерно декларисао супротно суштини предмета ТИ БиХ је у априлу 2021. године упутио Захтјев за мониторинг јавне набавке Агенцији за јавне набавке БиХ.

У образложењу које је из Угоститељског сервиса Владе РС достављено Агенцији се наводи како је, након набавке опреме за хотел „Рајска долина“ на Јахорини „формиран надзорни тим од стране Републичке дирекције за обнову и изградњу“ чији задатак је био да изврши стручно-технички надзор над овом инвестицијом. Тај тим је, како се навод у образложењу, констатовао како се у току реализације основног уговора указала потреба за накнадним испорукама и опремањем простора који нису предвиђени првобитним пројектом.

На основу тог мишљења Угоститељски сервис је одлучио да промијени предмет набавке, те додатним уговором понуђачу додијеле додатних пола милиона КМ, што није било адекватно образложење те је Агенција поднијела пријаве надлежним органима.

(Цапитал

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Тоза

21.10.2021 11:46

Стисло са свих страна али Додо се дрзи јос на ногама и дрзат це се дуго јос поред овакве опозиције која се једнако као и народ ухвати увијек на “србовање”

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кузис стари мој!

21.10.2021 13:28

Два тједна су просла, не, гдје је протест испред РТРС-а?

Name

Кумпера

21.10.2021 16:04

Ово је хотел намијењен за рекреацију бораца али они се нешто нећкају да га користе. Па ко им је крив зато ће га запосјести ови из Владе за не зврји празан. Ебига

Name

Герила радио

21.10.2021 11:51

Све се може,само нешто тешко набавити медицински кисеоник!Само на улице нек падну убице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉИГАВЦИ

21.10.2021 11:53

НЕМАЈУ ПАРА ДА ПЛАТЕ МЕДИЦИНСКИ КИСЕОНИК ЗА БОЛНИЦЕ,А ИМАЈУ ЗА ОВАЈ ЛУКСУЗ,ПА РАМО ДОЛАЗЕ ОНИ КОЈИ СУ ДО ЈУЦЕ У СВОЈОЈ КУЦИ ЈЕЛИ СВИ ИЗ ИСТЕ СЕРПЕ И ТЕПСИЈЕ И КУПАЛИ СЕ У ЛАВОРУ,А САД СЕ НАЈАСИЛИ НА НАРОДНЕ ЈАСЛЕ ПА БИ ДА УЗИВАЈУ У ЛУКСУЗУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2021 16:28

Бас тако. Зато су тако бахати и без имали мјере.

Name

Фочак

21.10.2021 12:02

Нема тамо вама промјена без нашег предсједника Лазаревића. Вриједи он више сам, него сви политичари тамо заједно. Даће Бог да добије прилику да проведе спасоносни програм за исток РС. Ако се то не деси, дефинитивно ћемо постати робови оних који су опљачкали исток и због исељавања младости, а умирања старих, за најдаље десетак година ћемо постати српска мањина у већини општина на средњем истоку, нарочито у подрињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.10.2021 12:10

Бравоооооооо.Опет криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛ

21.10.2021 12:11

Људи моји ста је ово.Гдје се год дотакне корупција и криминал на штету народа,па докле више поцркали дабогда сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

21.10.2021 12:19

Има ли иста у рс-у да је постено урадјено, а да није криминал и корупција. Ако се икад иста деси да је постено урадјени уци це у Риплијеву рубрику вјеровали или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.10.2021 16:31

Па то је народ крив који је цутао, док су милионери постајали све богатији.

Name

Сви занају

21.10.2021 12:29

Сви знају Саша Клошарац Он је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

21.10.2021 12:31

Ова ”дрзава” је права Рајска долина, за ове ”демократски изабране” политицаре.. А Ти народе-пати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

келнер

21.10.2021 12:36

угоститељски сервис xаxаxxаx ЛОООДИЛООО

ОДГОВОРИТЕ