Стотине бродова усидрено, а цијене у Европи скачу

Не престају проблеми у свјетским ланцима снабдијевања. Тренутно готово 600 бродова чека на истовар, односно утовар робе пред највећим свјетским лукама. То је двоструко више него почетком године.

Свијет 18.10.2021 | 22:27
Стотине бродова усидрено, а цијене у Европи скачу

Готово стотину бродова усидрено је испред контејнерских лука у Хонг Конгу и Шензену због чега драстично расту цијене свих врста робе у Европи и Америци, а што је посљедица огромног пораста трошкова транспорта робе, пише Финанциал Тимес.

"Проблеми су много дубљи од онога што видите у лукама"

Најгоре је у јужној Кини гдје је протекле седмице луке на два дана затворио и тајфун који је погодио то подручје. Иако су временске неприлике честе у глобалном поморском превозу, у овом тренутку то је само додатан проблем с обзиром на пост-пандемијску кризу.

Колико је пандемија утицала на глобални поморски превоз говори чињеница да је један случај заразе у августу затворио терминал Нингбо, изван Шангаја на чак двије седмице.

"Ланци снабдијевања погођени су са свих страна и срушили су се на досад невиђеном нивоу", рекао је Симон Хени, аналитичар поморске консултантске куће Древри.

"Проблеми су много дубљи од онога што видите у лукама", додао је.

Драстично скочила просјечна глобална цијена превоза једног четрдесетстопног контејнера

Повећана потражња за потрошачком робом, поремећаји у реду пловидбе контејнерских бродова изазвани пандемијом те недовољан број лучких радника и возача камиона резултирали су све дужим чекањем на утовар и истовар.

Проблеме додатно продубљује и то што дио бродова долази на одредиште касније него што је предвиђено, а што онда ремети пословање у цијелом ланцу отпреме робе. Поремећаји у ланцима снабдијевања тако се одражавају и на раније споменуте цијене бродског превоза.

Просјечна глобална цијена превоза четрдесетстопног контејнера сада је близу 10.000 долара, три пута више него почетком године те чак 10 пута више него прије пандемије, показују подаци Фрајгтоса.

Детлеф Трефзгер, извршни директор Куехне + Нагела, једне од највећих транспортних и логистичких фирми на свијету, очекује да ће загушење у поморском теретном превозу потрајати најмање до кинеске Нове године у фебруару 2022. године. До тога ова криза може постати још гора, оцјењује Трефзгер.

Колико ће криза трајати?

Неки сматрају да би криза могла потрајати и дуже него што се очекивало, посебно ако временске прилике буду неповољне и ако се догоди још који пробој вируса у кинеске луке.

"Улазимо у зимско раздобље на сјеверној страни што ће донијети уобичајене изазове - снијег, вјетар и затварање лучких терминала. Не знамо што се све може догодити", каже Ларс Микаел Јенсен, директор глобалне океанске мреже у данском Маерску, највећем свјетском контејнерском превознику.

Јенсен додаје да не може процијенити је ли најгоре прошло. У Европи бродови дуго чекају на утовар и истовар испред лука у Хамбургу и Антwерпену. С друге стране, бродови релативно брзо долазе на вез у Ротердаму и британском Феликстовеу, али то не значи да те луке немају проблема.

Колико се чека на истовар у највећим свјетским лукама?

Број дана чекања на истовар у највећим свјетским лукама сада стоји овако: најмање се чека у Шензену (један до два дана), потом слиједи Шангај/Нингбо (један до три дана), па слиједе Ротердам (до шест дана) и Саванах (шест до седам дана), а најгоре је у Лос Анђелесу/Лонг Бичу (седам до 12 дана).

Наиме, због недовољног броја возача теретних возила и загушених ријечних теретних линија прекрцане су контејнерима које нема ко одвести. Крајем прошле седмице Феликстове била је најзагушенија британска лука. Маерск је стога дио терета за Британију преусмјерио у европске луке одакле може бити пребачен на мање бродове.

Боља ситуација није ни на америчкој западној обали. Иако је број бродова који чекају испред пацифичких лука пао с рекордних септембарских 76 на садашњих 57, недовољан број лучких и транспортних радника довео је до дванаестодневног чекања. Међутим, америчке су луке и тренутно увјерљиво најнеучинковитије у свијету.

У односу на стање прије пандемије, истовар бродова у лукама Лос Анђелес и Лонг Бич траје три пута дуже. Поређења ради, велике кинеске луке које раде нон-стоп свих седам дана у седмици продужиле су вријеме истовара за само 20 одсто, показују подаци ИХС Маркита.

Проблем у америчким лукама је толико озбиљан да је предсједник Џо Бајден затражио повећање капацитета од жељезничких и путних превозника те лука. Велике компаније попут Валмарта и УПС-а најавиле су да ће се додатно ангажоватиу бржој отпреми робе.

(Индеx Фото: Сцреенсхот/Yоутубе)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Зоки

18.10.2021 20:40

Колико се цека у Брцком?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Капетан

19.10.2021 05:59

Тру до четири мјесеца.

Name

Xy

19.10.2021 06:47

У Брцком се цека да буде висе посла и радник мјеста Али док не стрпају у затвор Вепра ( Додика) , нема ниста од нови радних мјеста....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

19.10.2021 08:28

А гдје ће их запослити једино као своје гориле.Све су свукли у раван

Name

Лука

19.10.2021 10:11

Намјерно се ствара велика Криза и поскупљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

19.10.2021 21:26

Као што су најавили такозвани теоретичари завере. Послије вируса слиједи глад. На добром смо путу. Теоретичари завере објаве тачну вијест, медији их демантују. А теоретичари завере увијек у праву. Само кажем.

ОДГОВОРИТЕ